SKI PATROLA - SILLIAN

VIDEO: U IŠČEKIVANJU BRAKA S POZNATOM TALIJANSKOM LJEPOTICOM Malo obiteljsko skijalište za četiri godine bi trebalo doživjeti procvat

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Sve poznatiji kao Hochpustertal, Sillian se prije deset ili nešto više godina nekako tiho uvukao u kataloge svih važnijih turističkih agencija. Sudbinu agencija znamo, ali to istočnotirolskom skijalištu nimalo ne smeta.

Možda ipak malo, jer je tada Sporthotel Sillian, najbolji hotel u regiji, imao zagarantiranu veliku popunjenost početkom siječnja, u vrijeme kad osim Hrvata gotovo nitko ne skija.

O sjajnom hotelu nešto kasnije, pozabavimo se ovim nevelikim skijalištem koje seže čak do 2400 metara. Tom, ali i činjenicom da se nalazi na idealnoj poziciji koja garantira i puno snijega i dovoljno sunca, Sillian zahvaljuje svoj opstanak. Naime, malena su skijališta u vrlo teškoj situaciji, puno je primjera “odumiranja”, još više spajanja s većima ili velikima, bilo kroz sustav istih skijaških karata, bilo kroz spajanje žičarama. Ako je to moguće.

Eto upravo ovo potonje dogodit će se za koju godinu Sillianu - spojit će se sa Sextenom, izvanrednim skijaškim centrom (koji pak sve češće nazivamo Drei Zinnen/Tre cime). Već se to trebalo odraditi 2018. godine, sjećam se najava i priča da je stvar gotova. Očito se nije prodalo dovoljno špeka u Alto Adigeu, nedostaje “šoldi”. Nije šala, upravo je taj proizvod, a ovdje se jede vjerojatno najbolji špek na svijetu, bio zamašnjak ovog velikog projekta. Kažu, 2022. će posao biti zaključen.

Vratimo se Sillianu, malom skijalištu sa samo sedam žičara. Starta praktički s ceste, one koja spaja Lienz, Sillian, San Candido, Dobbiaco i Brunico. Tu je odmah kabinska žičara Thurntaler pa smo u samo nekoliko minuta s prometne ceste stigli u oazu dobrog skijanja. Da, dobrog! Nebitna je veličina, ako su staze raznovrsne, ako je konfiguracija zanimljiva, ako ima ponešto za skijaša svih nivoa. A ima.

SKI PASS

Dnevna - 49 €

6-dnevna - 239 €

Recimo, odlična je staza s 2400 visokog vrha sve do spomenute ceste, odnosno donje stanice kabinske žičare. I to nije jedina koja će razveseliti vješte skijaše. Premda, treba i to reći, ovo ipak nije Val d’Isere. To je malo, odlično održavano skijalište za aktivni obiteljski odmor.

Gradić Sillian udaljen je 1 km od kabinske žičare i to možda ne spada u posebno simpatične činjenice. Nema skijanja iz grada, mora se na bus. Ili uložiti u komfor, biti smješten u Sporthotelu Sillian, koji je odmah preko puta žičare. Noćne zabave ovdje praktički nema, što je čudno, jer gradić nije tako malen, ima hotele, poštu, stambene zgrade, školu, sportski centar, dvoranu, nogometno igralište. Svega ima, ali partijanera nema.

Preporuka smještaja

Smješten uz prometnu cestu, što i nije uvijek prednost. Ovdje svakako nije nedostatak, jer se buka u hotelu ne čuje, a udaljen je jedva 80 metara od donje stanice žičare. Uz koju stoji odlični sportski dućan i još bolji rent za opremu. O hotelu se može pričati isključivo u superlativima, jer je riječ o vrhunskom objektu kategorije 4 S, što znači korak do pete zvjezdice. Koja nam, naravno, i nije potrebna. Wellness ogroman, tri bazena, izazovni tobogan kroz koji se juri u potpunom mraku. Igraonica za klince, uz nadzor hotelske animatorice, vinski podrum, izvanredna gastronomija. Posebno su na to ponosni u ovom ozbiljnom hotelu pa dobar dio gostiju dolazi ponajprije radi kvalitetnih obroka. Hotel je otvoren cijelu godinu jer je ljetni turizam u Austriji izuzetno jak. Cijene smještaja u Sporthotelu Sillian ne navodimo - jako variraju ovisno o periodu. Ono što ne varira jesu komfor i razina usluge. Sjajno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:42