NEŠTO ZA 'RAVNOZEMLJAŠE'

VIDEO: U ISTRI ZABILJEŽEN RIJEDAK PRIZOR Snimili neboder na suprotnoj obali Jadrana udaljen čak 158 kilometara i objasnili su kako je to moguće

 
Zgrada u Italiji, vidljiva iz Istre
 IstraMet / Facebook

"Evo jedne večerašnje zanimljivosti. Ovo je neboder u luci Cesenatico, udaljenoj od mjesta snimanja (Sv.Ivan) čak 158 kilometara! Praktički možemo reći da vidimo suprotnu obalu Jadrana iz središnje Istre. Uzimajući u obzir samo zakrivljenost Zemlje, neboder se uopće ne bi trebao vidjeti!", opis je neobične snimke IstraMeta koju su objavili na svojoj Facebook stranici.

Objašnjenje leži u fatamorgani, odnosno lomu svjetlosti, zbog čega objekti izgledaju kao da izranjaju iz mora te su prividno viši u odnosu na stvarnu visinu.

/ IstraMet/Facebook

Tako je moguće da se iz Istre, s nadmorske visine 288 metara iznad površine mora, vidi neboder visok 118 metara, čiji su temelji postavljeni na nadmorskoj visini od 11 metara. Inače, radi se o 17. neboderu po visini u Italiji.

Google maps

Snimka je izazvala oduševljenje među pratiteljima stranice, a neki su se i našalili da je to dokaz da je Zemlja ravna.

"Non stop se tu barata nekim nerazumljivim pojmovima iz viših razreda fizike iz osnovne škole tipa refrakcija, refleksija, ogib, fatamorgana te ostalim svjetlosnim kerefekama, a jednostavnije je lijepo reći da je zemlja ravna i kvit!", napisao je jedan muškarac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 08:05