NEMILOSRDNI ŠEFOVI

VOĐA ORKESTRA NA TITANICU MORAO SE UKRCATI NA KOBNU PLOVIDBU Da su mu šefovi dali zaslužene slobodne dane, život bi mu bio spašen

The ill-fated White Star liner RMS Titanic, which struck an iceberg and sank on her maiden voyage across the Atlantic. (Photo by Central Press/Getty Images)
 Central Press / Getty Images

Vođa benda koji je svirao na Titanicu nije uspio dobiti godišnji odmor i bio je prisiljen krenuti na kobni put s ostatkom grupe. No, da je dobio zaslužene slobodne dane, njegov bi život bio spašen, stoji u nedavno otkrivenom pismu njegovih roditelja, pišu britanski mediji.

Pismo Albiona i Elizabeth Hartley njihovom sinu Wallaceu, koji je ostao poznat po tome što je naredio bendu da nastavi svirati iako brod tone, napisano je dan prije nego je 'brod kojeg se ne može potopiti' krenuo na put 1912.

U pismu roditelji kritiziraju Wallaceove šefove koji su ga prisilili da ide s jednog putovanja odmah na drugo bez pravog odmora između dva angažmana.

Wallaceov otac pismo završava riječima: 'Nadam se da će sve ipak završiti povoljno za tebe.'

Wallace kojemu su bile 33 godine, poveo je svoj 8-člani orkestar na palubu tonućeg broda kako bi glazbom umirili uspaničene putnike. Poznata je priča kako je bend svirao do samo graja, sve dok brod nije potonuo i sa sobom odnio 1.522 života, uključujući posadu i kompletan orkestar.

Kad je desetak dana nakon nesreće pronađeno Wallaceovo tijelo, futrola s njegovom violinom bila je pričvršćena za njega pomažući da tijelo ne potone.

Među osobnim predmetima bio je i pismo njegovih roditelja. Ono je bilo začuđujuće dobro očuvano zahvaljujući tome što je ostalo na suhom zbog pojasa za spašavanje i futrole za violinu. Pismo je gotovo netaknuto vraćeno njegovim ožalošćenim roditeljima u Dewsburyju.

Pismo je sada ponuđeno na aukciji s početnom cijenom od 25.000 funti.

Wallace Hartley bio je vođa orkestra koji je svirao na brodu Mauritanija koji je isplovio 8. travnja 1912. Čim se iskrcao s tog broda, dočekao ga je zaposlenik glazbene agencije CW & FN Black i potvrdio mu da se mora ukrcati na Titanic koji isplovljava dva dana kasnije.

Wallace koji je nekoliko tjedana plovio na Mauritaniji, poslao je telegram svojim roditeljima da ih obavijesti kako neće moći kod kuće provesti niti pola sata jer mora odmah krenuti za Southampton. U svojem odgovoru, njegov otac mu poručuju da mu je žao zbog toga, ali da razumije da ima vrlo malo vremena. Dodao je ikako mu se čini da su njegovi šefovi 'prilično osvetoljubivi'.

U pismu se također spominje Ellwand Moody, čelist koji svirao zajedno s Hartleyem. On je odbio poziv da svira na Titanicu i radije se vratio svojoj obitelji u Leeds. Dok su zajedno bili na Mauritaniji, zezali su se oko toga, a Moody je hartleyu podsprdno rekao 'Ma ti neće ni vidjeti New York'.

Kasnije je rekao kako nije ni slutio koliko će biti u pravu.

Voditelj aukcijske kuće Andrew Aldrige o pismu je rekao da je to što je Hartley nosio pismo sa sobom, pokazatelj koliko mu je ono značilo. Sadržaj pisma je također nevjerojatan i otkriva puno o ljudima koji se u njemu spominju.

Wallaceona violina prodana je na aukciji 2012. godine za 1.1 milijun funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:40