GURU ZDRAVE PREHRANE

‘Nije mi dao da jedem pomfrit, ali uživali smo u creme brűléeu’

    AUTOR:
    • Nada Irena Fišić

  • OBJAVLJENO:
  • 26.08.2010. u 17:50

Vjekoslav Skledar/CROPIX

Montignac je i sam nekada bio pretio, dok nije osmislio jedinstvenu metodu prehrane

Michel Montignac, jedan od vodećih autoriteta na području nutricionizma, autor uspješne dijetalne prehrane i pisac nekoliko knjiga sa savjetima i receptima, umro je u dobi od 66 godina, objavile su danas vlasti grada Annemasse u srednjoistočnoj Francuskoj, gdje je živio. Epikurejac po prirodi, gurman po sklonostima i gastronomski znalac po odgoju, Montignac je tvrdio da su pravilan odabir namirnica, tradicionalni način pripreme jela i obred zajedničkog blagovanja najbolja obrana od pretjerane tjelesne težine i najčešćih bolesti suvremene civilizacije.

Nije bio doktor, već politolog

Nekada pretilo dijete i poslije muškarac s viškom kilograma, Montignac je počeo proučavati prehrambene navike i nutricionizam, te se 70-ih godina posvetio istraživanju prehrane. Iako nije doktor, nego je kao politolog radio za farmaceutske kompanije u Sjedinjenim Državama, upravo ga je sve što je tamo vidio nagnalo da se posveti proučavanju prehrane i znanstvenih radova iz tih područja. Osmislio je metodu glikemijskog indeksa (GI) prema kojoj se u istom obroku ne miješaju ugljikohidrati i bjelančevine. Namirnice je podijelio na one s visokim GI koje su loše jer zahtijevaju da naša gušterača prerađuje previše šećera i na one s niskim GI koje su dobre. Svoju je metodu prije svih primijenio na sebi i uspio smršavjeti 15 kilograma koje više nikada poslije nije “nabacio”.

Upravo u njegovu gradu Jutarnji ga je posjetio prije nekoliko godina kako bi o njemu napravio reportažu. Vodeći stručnjak po pitanju prehrane u svjetskim razmjerima tada me kao nepoznatu novinarku iz malene Hrvatske nije “otpilio” nakon pola sata. Ne samo da sam dobila intervju, već i razgledavanje živopisnog francuskog placa, gdje se Montignac cjenkao za kruh od cjelovitog zrna, a poslije i ručak u srednjovjekovnom gradiću Yvoire na obali Ženevskog jezera. Prepustila sam mu da naruči nešto po svom izboru. Moja želja za pečenim mesom i krumpirom naišla bi na neodobravanje kod maestra prehrane. Jeli smo ribu i uz to kuhane mahune začinjene češnjakom i maslinovim uljem, a sjećam se svog čeznutljivog pogleda na pomfrit.

Veliki protivnik dijeta

- Možete si slobodno naručiti pržene krumpiriće. Ali to vam stvarno ne treba, uludo su to utrošene kalorije, a organizam neće dobiti apsolutno ništa. Ali zato možemo za desert pojesti crčme brűlée - rekao je tada Montignac dok je ispijao čašu bijeloga vina, kao što je to običavao svakoga dana uz ručak. Bio je žestoki protivnik bilo kakve dijete. Smatrao je to začaranim krugom iz kojeg nakon toga više nema izlaza.

- Ne idite na dijete. To je zatvoreni krug i jednom kad u njega uđete, zauvijek ste izgubljeni. Želite li smršavjeti, počnite pravilno jesti i kilogrami i problemi će nestati - poručivao je svojim sljedbenicima Michel Montignac, čije su se knjige diljem svijeta prodale u 18 milijuna primjeraka. Bio je i protivnik brojanja kalorija te tvrdio da je to potpuno pogrešno.

Sarma i ćevapi - može

- Zdjela voća je daleko zdravija od zdjele mlijeka i prerađenih žitarica, koja ima manje kalorija - tvrdio je. Njegova teorija bila je da bi se trebao promijeniti cjelokupan način prehrane. Šećer i krumpir držao je najgorim čovjekovim neprijateljima.

- Katastrofa je da u svakom restoranu kao prilog obavezno nude pržene krumpiriće, dok o povrću nema ni govora. Krumpir je jednostavno hrana za svinje. Ljudi ga moraju termički obraditi kako bi ga mogli jesti, a škrob iz njega tada dobiva visok glikemijski indeks - govorio je. Kad je čuo da Hrvati najradije konzumiraju jela poput sarme, ćevapa i punjenih paprika, rekao je da je to sasvim u redu, ali da uz to treba jesti salate ili kiseli kupus, a ne pire krumpir koji podiže razinu šećera u krvi. Izdao je i knjigu, posebno namijenjenu hrvatskom tržištu, “Montignac za Hrvate” s nizom recepata za brzu pripremu. Nije se libio reći istinu da su ljudi sve deblji ne zato što sve više jedu, nego zato što jedu krivu hranu: previše industrijske i prerađene hrane koja ima vrlo visok glikemijski indeks.

Mlijeko je otrov

- No, vlasti to ne žele objaviti, jer bi to automatski značilo da se moraju boriti protiv vrlo moćnih poljoprivrednih i industrijskih lobija - izjavio je Montignac kojeg je prestravilo što je naišao na brojne znanstvene dokaze da su mlijeko i mliječni proizvodi čisti otrov za ljudski organizam, a i dalje se nesmiljeno reklamiraju.

Imao je jako popularan caffe na Old Brompton Roadu u Londonu, gdje su zalazile zvijezde poput Kyle Minogue i Elisabeth Hurley. Njegovu metodu za mršavljenje iskoristila je i megazvijezda modnog svijeta, dizajner Christian Lacroix.

Zanimljivo je i da se u engleskom jeziku pojavio glagol “to Montignac”, što znači jesti po Montignac prehrani, pa neki od celebrityja redovito pitaju: “Did you Montignac today”. Velika ostavština velikog nutricionističkog maga i čovjeka.

Izdvajamo