BORBA PROTIV PRETILOSTI

'30 POSTO MANJE SOLI, 10 POSTO VIŠE VJEŽBANJA, POREZ NA NEZDRAVE PROIZVODE!' Globalna dijeta Svjetske zdravstvene organizacije

 Shutterstock

ŽENEVA - Smanjiti za 30 posto prosječan unos soli u prehrani, povećati tjelesnu aktivnost za 10 posto, nametnuti porez na proizvode loše za zdravlje, sve su to obveze koje je ovog tjedna preuzela Svjetska zdravstvena organizacija kako bi zaustavila širenje debljine u svijetu do 2020.

Zemlje članice WHO-a, okupljene od 20. svibnja na općoj skupštini , usvojile su u ponedjeljak navečer konsenzusom rezoluciju u tom smislu.

Tom se rezolucijom uvodi plan djelovanja protiv neprenosivih bolesti (srčanih bolesti, raka, kroničnih dišnih bolesti i dijabetesa) boreći se s nizom rizičnih čimbenika, među kojima debljinom.

"Troškovi nedjelovanja znatno premašuju troškove poduzimanja mjera", ističe se u planu djelovanja WHO-a, koji objašnjava da su prekomjerna težina i debljina peti faktor rizika od smrti na svjetskoj razini te da najmanje 2,8 milijuna odraslih umire zbog njih svake godine.

"Usvajanje plana djelovanja iznimno je važno za borbu protiv jedne od najrazornijih zdravstvenih kriza u današnje vrijeme", izjavio je John Stewart, jedan od odgovornih ispred nevladine organizacije Corporate Accountability International.

Po njemu, velike prehrambene tvrtke u sektoru ostvaruju "profit proizvodeći preslatku, premasnu ili preslanu hranu".

Plan djelovanja WHO-a poziva tvrtke na suradnju i nudi državama niz dobrovoljnih ciljeva.

"Borba protiv debljine je prioritet, jedan od najvažnijih čimbenika borbe protiv neprenosivih bolesti", izjavio je direktor odjela Nutrition za zdravlje i razvoj WHO-a Francesco Branca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:43