OMOGUĆAVA MAXFLU

55 STVARI KOJE MAME ŽELE ZNATI O MUTIRANOM VIRUSU GRIPE Najpreciznije upute kako zaštititi dijete: Vodeći stručnjaci za gripu odgovaraju na pitanja

  AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 20.12.2017. u 10:51

Mother taking sick daughter's temperature in bed, Image: 138480043, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak
Profimedia, Wavebreak

Pripremila Emina Sertić

Svaka se mama u sezoni gripe najviše boji da će joj se dijete razboljeti ili da će se ona razboljeti pa se neće moći brinuti o njemu. U želji da pružimo kvalificirane savjete prikupili smo neka od pitanja u razgovoru s njima ili iz rasprava na forumima u prethodnim sezonama gripe.

Na točno 55 pitanja odgovaraju vodeći stručnjaci za gripu u Hrvatskoj dr. med. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za influencu pri HZJZ-u, i prof. dr. sc. Ilija Kuzman, specijalist infektolog na Klinici za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", koji liječi oboljele od gripe dulje od 35 godina.


Dr. med. Vladimir Draženović i prof. dr. sc. Ilija Kuzman

 


UKLJUČI SE U NAJVEĆE NEZAVISNO ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ I SAZNAJ IMA LI SIMPTOMA GRIPE U TVOM SUSJEDSTVU


KAKO PREPOZNATI GRIPU

1. Dijete mi ima temperaturu do 39,7°C, povraćanje, bol u trbuhu, osjeća se slabo, leukociti su mu malo sniženi. Doktorica kaže da je gripa, ali ja nisam sigurna. Što trebam napraviti?

 • DR. KUZMAN: Da, to su dosta tipični simptomi za gripu. No slične znakove bolesti mogu prouzročiti i drugi respiratorni virusi. U pristupu liječenju nema bitnih razlika - antibiotici ne pomažu!

2. Prva dva dana dijete mi je imalo temperaturu oko 38,5°C  i doktorica je rekla da nalazi upućuju na virozu, no treći je dan temperatura bila najviše 37,8°C, ali uz proljev i povraćanje i sad se žali na bolove u nogama. Je li to možda ipak gripa?

 • DR. KUZMAN: Moguće je da je riječ o gripi, ali takvu ili sličnu kliničku sliku mogu prouzročiti i razni drugi virusi, kao što se i virusi influence (gripe) mogu prezentirati različitom težinom bolesti. Gripa je najčešće blaža samoizlječiva bolest, a težinu joj daju brojne komplikacije.

3. Dijete mi se ujutro probudilo s temperaturom 39°C, bili smo kod pedijatra, CRP i leukociti su u redu. Pluća, uho i grlo su također čisti, pa nam je dijagnosticirana viroza. Temperatura se nakon 2 dana spustila ispod 37,5°C, ali treći mu je dan krenuo curiti nos i počeo je kihati i sad je 4. dan temperatura skočila opet na 38,8°C i jako slabo je jeo. Je li to možda ipak gripa?

 • DR. KUZMAN: Novi skok temperature upućuje na vjerojatnu komplikaciju respiratorne virusne bolesti uzrokovane virusom influence ili nekim drugim virusom. Najčešća komplikacija u djece jest upala srednjeg uha (otitis).

4. Kako razlikovati gripu od crijevne viroze? Prošli tjedan smo se svi u kući razboljeli jedan za drugim, temperatura do 40°C, proljev i povraćanje. Najgore je bilo najstarijem sinu koji je cijepljen protiv gripe.

 • DR. KUZMAN: Izraz crijevna viroza je vrlo nedefiniran, ne koristi se u stručnoj terminologiji, a upućuje na probavne smetnje uz povišenu temperaturu. Takav oblik bolesti uzrokuju virusi ili bakterije odgovorni za crijevne infekcije, ali se katkad (češće u djece nego u odraslih) pojavljuje i uz respiratorne bolesti, odnosno u prehladi i gripi.

5. Je li moguće da u sezoni gripe doktori pogriješe s dijagnozom i da je olako postavljaju jer ima puno simptoma koji se mogu povezati s gripom? Prošle godine poslali su me doma s hitne s dijagnozom gripe koja je tad vladala, no za dva dana sam bila kao nova i zaključila sam da je sve to vjerojatno zbog toga što sam otrovala želudac.

 • DR. KUZMAN: Dijagnoza gripe se u svakodnevnoj praksi postavlja na temelju simptoma bolesti, a klinička slika može biti vrlo različita i netipična. Najčešće se gripa prezentira blagom kliničkom slikom bolesti, a rjeđe težim simptomima i komplikacijama. Konačna dijagnoza s laboratorijskim dokazom virusa rabi se samo u bolesnika s težim simptomima, u pravilu samo u onih koji se liječe u bolnici. No u sezoni gripe virusi influence mnogo su češće od ostalih respiratornih virusa uzročnici svih oblika respiratornih infekcija.

6. U vrtiću je prošli tjedan od 24 djece ostalo njih 5. Dijete mi 6 dana ima temperaturu do 39,5°C, slabo jede, kašlje i nos mu je pun, a onda sam i ja pokupila zarazu od njega. Četiri dana sam imala groznicu i užasne bolove u nogama i leđima, suhi kašalj i začepljen nos. Nakon 4 dana već se osjećam puno bolje. Je li to uopće gripa kad je trajalo tako kratko? Koliko gripa traje?

 • DR. KUZMAN: Opisani oblik bolesti s prijenosom na osobe u bliskom kontaktu - u zimskim mjesecima kada je sezona  gripe - jest tipičan oblik ove bolesti. Bolest bez popratnih komplikacija u tipičnom obliku pojavnosti najčešće traje 4-7 dana.

, Image: 300774536, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image
Profimedia, Caia Image

7. Oboje djece mi se razboljelo. Stariji sin je 6 dana imao jako visoku temperaturu i bolove u mišićima, ali nikakve druge simptome. Mlađa kći je nakon njega dobila temperaturu, ali ona je uz to počela i užasno kašljati. Doktorica kaže klasična gripa, je li u pravu?

 • DR. KUZMAN: Da. Podaci su tipični za prosječnu težinu, trajanje i pojavnost gripe.

8. Djeca su mi imala temperaturu oko 6 dana uz kašalj i bolove u mišićima. Moja mama je pokupila zarazu od njih, ali nije imala visoke temperature, više ju je mučio kašalj koji je trajao dulje od 10 dana. Doktorica kaže ili gripa ili viroza i da je danas to teško razlikovati. Koliko je važno da znamo pravu dijagnozu?

 • DR. KUZMAN: Gripa, kao i respiratorne infekcije uzrokovane drugim virusima imaju slične simptome, odnosno virusi influence (gripe) izazivaju cijeli spektar različitih i neobvezno pojavljujućih simptoma. Na osnovi kliničke slike sa sigurnošću nije moguće razlučiti gripu od ostalih prehlada. Sezona (zimski mjeseci) uz prijenos na osobe u bliskom kontaktu važan je pokazatelj za gripu.

9. Sva tri sina su mi se razboljela, jedan ima temperaturu 40°C uz kašalj, drugi 40°C uz povraćanje, a treći 38°C uz bolove u nogama. Cijepili smo se protiv gripe, znači nije gripa nego nešto drugo?

 • DR. KUZMAN: Pitanje nije karakteristično za influencu. U nas se djeca cijepe vrlo rijetko pa s pravom mogu posumnjati na točnost ove tvrdnje. Cijepljene osobe također mogu katkad oboljeti, ali je u njih bolest blaže naravi. Svakako može biti riječ i o drugoj prenosivoj bolesti, npr. streptokoknoj angini ili adenovirusnoj infekciji.

10. Djetetu mi je dijagnosticirana gripa iako ima čisto grlo, uši i pluća, sad već 7. dan ima visoku temperu oko 39°C, trebam li inzistirati da mu se izvadi CRP ili je to ipak samo gripa?

 • DR. KUZMAN: Da, to je teži oblik bolesti. No ako uistinu temperatura potraje dulje od 5-6 dana, potreban je kontrolni pregled liječnika.

11. Kćeri mi je nakon 3 tjedna ponovno dijagnosticirana gripa. Ima sve iste simptome kao prvi put, samo što je temperatura nešto viša. Može li se dobiti gripa dva puta u jednoj sezoni?

 • DR. KUZMAN: Teoretski da, u praksi vrlo rijetko. Naime, ima nekoliko tipova virusa influence (A i B) koji istodobno cirkuliraju - i imunost stečena nakon preboljenja bolesti uzrokovane jednim tipom virusa nije zaštita za druge tipove. Zato od gripe možemo oboljeti mnogu puta u životu i zato se treba cijepiti svake godine.

 


UKLJUČI SE U NAJVEĆE NEZAVISNO ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ I SAZNAJ IMA LI SIMPTOMA GRIPE U TVOM SUSJEDSTVU


 

SIMPTOMI

12. Koliko dugo treba da se nakon zaraze pojave prvi simptomi gripe?

 • DR. KUZMAN: Vrijeme proteklo od inficiranja virusom do pojave simptoma naziva se inkubacija. Ono je kod gripe vrlo kratko, u prosjeku iznosi 2-3 dana.

13. Starijem djetetu nam je dijagnosticirana gripa, a nakon toga beba od 6 mjeseci imala je temperaturu 2 dana, sad već 24 sata nismo skidali temperaturu, ali je dobila osip. Može li se od gripe dobiti osip?

 • DR. KUZMAN: Može, iako je to vrlo rijetko. Osip češće uzrokuju lijekovi koji se primjenjuju, osobito antibiotici.

14. Kći mi je imala gripu, a sin mi je prije dva dana dobio laringitis bez temperature. Doktorica kaže da je tako odreagirao na virus gripe. Je li moguće da je gripa ako nije imao temperaturu?

 • DR. KUZMAN: Moguće je. Gripa, kao i druge respiratorne virusne infekcije, može se pojaviti s vrlo malo simptoma i u blagom obliku - ovisno o otpornosti (općoj i specifičnoj) domaćina i agresivnosti virusa.

15. Dijete mi ima 4 dana temperaturu oko 39°C, uglavnom popodne i tijekom noći. Normalno jede, pije, ne žali se na bolove, normalno se igra. Doktorica je ipak dijagnosticirala gripu, je li u pravu kad on osim temperature nema drugih simptoma?

 • DR. KUZMAN: Da, gripa se može prezentirati različitom težinom bolesti, pa i bez pojave respiratornih simptoma, dakle samo povišenom temperaturom.

LIJEKOVI

16. Kći mi toliko jako kašlje da je nekoliko puta povratila. Ima užasne bolove. Idemo kod doktorice i pretpostavljam da će joj dati antibiotik. Ali već smo ga pili nedavno, mogu li napraviti nešto da joj pomognem a izbjegnem antibiotik?

 • DR. KUZMAN: Na viruse influence (gripe), kao ni na ostale, ne djeluju antibiotici. Korisni su postupci za snižavanje temperature i ublažavanje drugih simptoma. Takav pristup zovemo simptomatskim liječenjem.

17. Je li velika greška ako se antibiotik ne uzme u točno određeno vrijeme nego sat-dva kasnije?

 • DR. KUZMAN: Nije velika greška, iako je poželjnije lijekove uzimati u točno propisano vrijeme.

18. Kakve je lijekove najbolje koristiti za spuštanje temperature novorođenčetu?

 • DR. KUZMAN: Uobičajene lijekove u odgovarajućoj dozi koji snižavaju temperaturu (antipiretici). To su paracetamol i ibuprofen.

19. Čini mi se da čepići znatno brže spuštaju temperaturu od sirupa, meni je to kao roditelju super, ali koliko je to dobro za organizam? Može li biti opasno za dijete ako mu se visoka temperatura prenaglo skine? Pročitala sam da može doći do poremećaja termoregulacije. Kakav je to poremećaj?

 • DR. KUZMAN: Naglo snižavanje temperature koje može pratiti pad krvnog tlaka (hipotenzija) ponekad se događa pri parenteralnoj (intravenskoj) primjeni lijekova. To nije preporučljivo ni za odrasle ni za djecu.

20. Kad mi je sin bio manji, zadnji spas kod temperature su nam uvijek bili čepići. Sad je prestar za čepiće, što da radim kad sirup više ne pomaže?

 • DR. KUZMAN: Temperaturu ne treba snižavati naglo niti drastičnim postupcima. Preporučljivi lijekovi jesu paracetamol i ibuprofen - jednako u obliku sirupa ili tableta.

21. Mogu li preskočiti zadnju dozu antibiotika? U vrtiću ne daju djeci lijekove, a ja se moram vratiti na posao.

 • DR. KUZMAN: Na ovo pitanje nije moguće odgovoriti da budete zadovoljni. Prvo, treba li djetetu uopće antibiotik - jer se antibiotici često koriste nepotrebno i nepravilno? Ako je riječ o bakterijskoj bolesti, treba striktno provesti antibiotsko liječenje.

22. Imam problema s davanjem sirupa djetetu, ona ga jednostavno ne želi popiti. Kad je bila manja, uspijevala sam špricom, ali sad ga jednostavno zadrži u ustima i ispljune. Mogu li sirup pomiješati s malo čaja da olakšam proces?

 • DR. KUZMAN: Da, sirup se može pomiješati s čajem, sokom ili mlijekom.

23. Trebamo li imati kućni inhalator? Pročitala sam da ništa ne pomaže kao inhaliranje, da se upala ne proširi na sinuse, pluća i uši te da se skratiti trajanje gripe?

 • DR. KUZMAN: Kratak odgovor s uputom. Pri respiratornim infekcijama, osobito kod male djece, često se pojavljuje problem disanja na nos osobito zbog gustog sekreta u nosnim hodnicima. Dobro je i potrebno taj sekret odstranjivati (raznim postupcima), pa i aspiracijom. Inhalacija je nešto drugo (udisanje), ali dobro dođe inhaliranje vodene pare.

24. Već generacijama u mojoj se obitelji prenose lijekovi iz narodne medicine poput karameliziranog šećera s vrućim mlijekom za kašalj i obloga od krumpira ili bijelog octa za temperaturu. Griješim li što ih primjenjujem na svojoj djeci?

 • DR. KUZMAN: Ne griješite ako ste uvjereni (psihološki) i nekim drugim podatkom da su korisni.

 


UKLJUČI SE U NAJVEĆE NEZAVISNO ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ I SAZNAJ IMA LI SIMPTOMA GRIPE U TVOM SUSJEDSTVU


 

TEMPERATURA

25. Je li normalno da popucaju žilice u očima i da curi krv iz nosa od temperature?

 • DR. KUZMAN: Ne, nije normalno. To nisu uobičajene pojave koje uzrokuje sama temperatura, ali se pojavljuju u nekim infekcijama koje su, dakako, praćene temperaturom.

26. Zašto je temperatura viša u popodnevnim satima? Ujutro smo koliko-toliko dobro, navečer ne možemo nikako skinuti temperaturu.

 • DR. KUZMAN: To je uobičajen dnevni ritam i pri normalnoj tjelesnoj temperaturi (u zdravih osoba) i u bolesnika s povišenom temperaturom, a uvjetovan je različitim čimbenicima, uglavnom većom aktivnošću i ubrzanjem metaboličkih procesa tijekom dana.

27. Dijete teško nagovorim na kupanje kad ima temperaturu, mogu li ga samo kratko istuširati? Kakva treba biti temperatura vode

 • DR. KUZMAN: Da, preporučljivo je češće tuširanje mlakom vodom.

28. Treba li močiti kosu djetetu kad se temperatura skida kupkom? Pročitala sam da treba jer djeca najviše "vrućine" gube preko glave i da nakon kupanja ne smijem sušiti kosu fenom nego samo istrljati ručnikom? Je li to istina?

 • DR. KUZMAN: Močenje kose s ciljem snižavanja temperature nema nikakvo praktično značenje. Temperatura se kupkom (mlačnom  vodom) oduzima od tijela, odnosno s kože fizikalnim načelom izjednačavanja temperature dvaju medija - toplijeg tijela i hladnije vode. Površina tijela, bez tjemena prekrivnog kosom, dovoljno je velika.

29. Koliko minimalno mora trajati kupanje da bi imalo učinka? Pročitala sam da je optimalno 40 minuta, ali ne znam kako da ga bolesnog toliko dugo zadržim u kadi.

 • DR. KUZMAN: Optimalno trajanje kupanja ili tuširanja mlakom vodom jest nekoliko minuta, a postupak treba ponoviti nekoliko puta.

30. Tri sata nakon što sam djetetu stavila čepić temperatura je opet skočila na 38,9°C, stavljala sam joj obloge, no temperatura se popela na 39,3°C i morala sam opet staviti čepić. Što da radim ako za 3 sata temperatura opet bude tako visoka?

 • DR. KUZMAN: Temperaturu malom djetetu (dojenčetu) treba savjesno snižavati na već opisane načine. Fizikalne metode oduzimanja temperature (kupanje, tuširanje, oblozi) treba učestalo ponavljati.

31. Čula sam puno oprečnih mišljenja u vezi s hladnim oblozima, s jedne strane da obloge treba stavljati samo na ekstremitete i ne direktno na prsa i leđa, a s druge strane da je najbolje dijete zamotati čitavo u hladni ručnik i tako držati minimalno 10 min. Što je točno?

 • DR. KUZMAN: Sve je točno, naravno da se dijete kupa i tušira posvuda, a obloge valja stavljati i na prsa, čelo i drugdje.

 

 


UKLJUČI SE U NAJVEĆE NEZAVISNO ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ I SAZNAJ IMA LI SIMPTOMA GRIPE U TVOM SUSJEDSTVU


 

CIJEPLJENJE I IMUNITET

32. Kako da se počnemo spremati za sezonu gripe? Koji je najbolji način da djetetu podignem imunitet?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Uobičajena zdrava, raznolika prehrana te umjerena fizička aktivnost uz dovoljno sna dovoljni su da vaše dijete ima zadovoljavajući opći imunitet, koji ipak nije dovoljan za zaštitu protiv virusa influence koji su vrlo zarazni. Za stvaranje specifičnog imuniteta protiv virusa gripe preporučuje se cijepljenje svake godine protiv novocirkulirajućih virusa gripe.

33. Koliko dijete mora biti staro da bi se cijepilo protiv gripe? Preporučuje li se cijepljenje za dijete od godine dana? Pročitala sam da je bitno da prije proba je li alergično na jaje.

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Djeca se protiv gripe mogu cijepiti od 6 mjeseci na dalje. Svi koji se cijepe od toga mogu imati samo koristi, a alergija na jaja je izuzetno rijetka u općoj populaciji, što će detaljno procijeniti liječnik kod kojeg se cijepite. Osobe koje jedu proizvode od jaja (kolači, tjestenina) sa sigurnošću mogu biti cijepljene.

34. Na koliko vrsta gripe cjepivo djeluje?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Cjepivo protiv gripe proizvodi se svake sezone sasvim novo u skladu s cirkulirajućim virusima gripe. Novo pripremljeno cjepivo za ovu sezonu je bez adjuvansa, žive ili aluminija, visoko je zaštitno, a prošlo je i sve potrebne regulative europskih i Hrvatske agencije za lijekove/HALMED. Cjepivo se sastoji od površinskih antigena tri soja gripe, to su zapravo tri cjepiva u jednoj šprici: cjepivo protiv tipa virusa A podtip H3N2, virusa A podtip H1N1, te virusa tipa B.

U cjepivu se nalaze površinski antigeni (hemaglutinin i neuraminidaza) tri virusa influence sljedećih sojeva*:

A/Michigen/7/2009 (H1N1)pdm09 - sličan soj (A/California/7/2009, NYMC X-181)
15 mikrograma HA**
A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) - sličan soj (A/Hong Kong/4801/2014,NYMC X-263B)
15 mikrograma HA**
B/Brisbane/60/2008 - sličan soj (B/Brisbane/60/2008, divlji tip)
15 mikrograma HA**
po dozi od 0,5 ml.

* umnoženi na oplođenim kokošjim jajima iz zdravih pilećih jata
** hemaglutinin

 

35. Koliko traje cjepivo i koliko često treba cijepiti djecu protiv gripe?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Cjepivo protiv gripe svake se godine proizvodi s novim sastavom antigena s obzirom na učestale promjene virusa gripe. S obzirom na tu činjenicu, svi koji se žele zaštititi od gripe trebaju se cijepiti svake godine.

36. Je li istina da imunitet od gripe traje cca 8 mjeseci i da se nakon toga ponovno možeš zaraziti bez obzira na to jesi li cijepljen ili si prebolio gripu?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ne, imunitet stvoren cijepljenjem je solidan, odnosno traje dugo, ali je specifičan s obzirom na različite sojeve gripe koji cirkuliraju. Budući da se virusi gripe stalno mijenjaju, moguće je oboljeti nakon preboljene gripe i s nekim drugim tipom.

37. Mislim da je bolje dijete ne cijepiti protiv gripe jer će tako steći imunitet. Jesam li u krivu?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Da. Imunitet stvoren nakon preboljene bolesti kod gripe specifičan je samo za taj tip virusa tako da iste sezone možete oboljeti od nekog drugog virusa gripe, jer se oni učestalo mijenjaju, a cjepivo štiti upravo protiv novih cirkulirajućih sojeva.

38. Neću cijepiti ni sebe ni djecu protiv gripe. Cjepiva mogu izazvati ozbiljne nuspojave, gripa nije ipak toliko strašna bolest, a i nitko ne garantira da se ipak nećemo razboljeti od drugog tipa gripe protiv kojeg to cjepivo ne djeluje. Čini mi se da ima više negativnih strana nego pozitivnih, jesam li u pravu?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Nikako, upravo je prvi postulat cijepljenja "Ne štetiti". Kod svih medicinskih postupaka procjenjuje se omjer između štete i koristi i ako je, kao što vi kažete, više negativnih strana, nikako se ne koriste takvi lijekovi i cjepiva. Cjepivo u sebi ne sadrži žive viruse niti pandemijski virus i štiti protiv tri cirkulirajuća virusa gripe koji se pojavljuju ove sezone. Gripa je ozbiljna bolest s brojnim komplikacijama. Cjepivo je sigurno, učinkovito i aplicira se sitnom iglom plitko u nadlakticu te znatno smanjuje štetu od gripe. Garancije se ne izdaju ni za jedan lijek, ali je svakako bolje spriječiti nego liječiti. Cjepivo protiv gripe dio je medicinske kulture kojom štitimo sebe, svoju obitelj i prijatelje, ali i pokazujemo poštovanje prema drugim ljudima oko nas.

39. Imamo malu bebu i odlučili smo se cijepiti ja i suprug, a bebu još ipak ne jer nije navršila godinu dana. No sad sam čula da to neće pomoći jer mi kad smo cijepljeni i dalje možemo biti prenosioci virusa i da to neće zaštititi bebu. Je li to točno?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Nijedan lijek, kao što znate, ne djeluje sa 100-postotnom učinkovitošću, pa tako ni bilo koje cjepivo. Cijepljenjem protiv gripe smanjujete mogućnost komplikacija, potrošnju antibiotika, izostajanje s posla i općenito reducirate štetu koja nastaje u slučaju bolesti. U svakom slučaju, preporučujemo cijepljenje jer će znatno smanjiti rizike kojima je izloženo dijete.

40. Pročitala sam da je formaldehid, koji je u sastavu cjepiva, kancerogen. Je li to istina?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ne. Dozvoljenu količinu pomoćnih tvari u cjepivu određuju propisi nadležnih regulatornih tijela. Formaldehid, cetiltrimetilamonijev bromid - koristi se za inaktivaciju virusa gripe u proizvodnom procesu cjepiva i u dozi cjepiva nalazi se u mikrokoličinama i nije opasan po zdravlje. Prirodno je formaldehid prisutan u ljudskom tijelu kao rezultat biokemijskih procesa, a u krvi se zdravog čovjeka prirodno nalazi veća količina rezidualnog formalina nego u dozi cjepiva protiv gripe.

41. Sezona gripe je počela, u vrtiću već nema pola djece u grupi. Moje dijete još nije dobilo gripu, je li prekasno da ga cijepim? Pročitala sam da je potrebno čak 2-3 tjedna nakon cijepljenja da tijelo stvori imunitet? Ako ga danas cijepim i pustim u vrtić, svejedno će još 3 tjedna moći dobiti gripu?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Cijepiti se treba što prije, ali za cijepljenje nikad nije kasno jer sezona gripe potraje i do 4 mjeseca, a preboljevši jednom gripu ne znači da ste zaštićeni od drugih sojeva gripe koji također cirkuliraju, a cjepivo štiti i protiv njih. Za stvaranje zaštite potrebno je 2 do 3 tjedna. Cjepiva pobuđuju naš imunološki sustav, dižu ga na jednu višu razinu i štite protiv bolesti koje izazivaju epidemije, ako za njih ne postoji efikasan lijek ili izazivaju teže komplikacije. Cijepljenje smanjuje pobol, komplikacije, broj posjeta liječniku, broj hospitaliziranih i umrlih zbog komplikacija gripe, potrošnju antibiotika i protuvirusnih lijekova te odsutnost s posla.

 


UKLJUČI SE U NAJVEĆE NEZAVISNO ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ I SAZNAJ IMA LI SIMPTOMA GRIPE U TVOM SUSJEDSTVU


 

HRANA I PIĆE

42. Nakon 4 dana borbe s gripom djeca mi još jedu slabo ili ništa. Trebam li ih tjerati da nešto pojedu? Zašto za vrijeme gripe hrana izgubi okus, a oni toliko izgube apetit?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ne. Kao što ste i sami primijetili, nedostatak apetita i okusa prirodni je proces oporavka od bolesti gdje organizam preusmjerava svu energiju u oporavak kroz povećanu aktivnost imunološkog sustava protiv virusa. Budući da gripa bez komplikacija traje tjedan dana i ide s povišenom temperaturom koja isušuje organizam, mnogo je važnije da dijete pije više tekućine nego inače i ne treba ga tjerati da jede jer će se apetit sam regulirati s prestankom bolesti.

43. Mogu li djetetu dati da jede sladoled dok kašlje i ima temperaturu? To mi je prilika da ga nagovorim da nešto pojede.

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ne. Hladna, ali i pretopla hrana i piće oštećuju sluznicu našeg respiratornog sustava i još više pogoduju širenju infekcije. Nedostatak apetita i okusa je prirodni proces oporavka od bolesti gdje organizam preusmjerava svu energiju u oporavak kroz povećanu aktivnost imunološkog sustava protiv virusa. Apetit će se sam regulirati s prestankom bolesti koja traje oko tjedan dana, bitno je da dijete pije mlake napitke u većim količinama nego inače.

44. Dijete mi je pod temperaturom i spava cijelo popodne, trebam li ga buditi da mu dam da nešto popije ili je bolje pustiti ga da spava?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Dobro je da ga probudite i pokušate mu sniziti temperaturu tuširanjem u mlakoj vodi svaka 3 sata ili davanjem antipiretika. Svakako mu trebate dati da pije i više nego inače jer temperatura isušuje organizam. Oprez, somnolencija tj. pospanost može biti znak komplikacija u središnjem živčanom sustavu pa konzultirajte liječnika.

45. Je li bolje davati djetetu hladne ili tople napitke dok ima temperaturu i kašalj?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ni jedne ni druge, hladna, ali i pretopla hrana i piće oštećuju sluznicu našeg respiratornog sustava i još više pogoduju širenju infekcije. Povećani gubitak tekućine zbog viske temperature nadoknadite mlakim napitcima koji ne sadrže šećer jer slatko smanjuje obrambene sposobnosti našeg imunološkog sustava.

46. Dijete mi jako malo pije i ništa ne jede kad ima gripu. Kad treba početi uzimati oralne rehidracijske otopine?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Nećete pogriješiti ako s početkom povišene temperature odmah počnete koristiti rehidracijske otopine jer će one ubrzati oporavak i smanjiti mogućnost komplikacija. Apetit će se vratiti za par dana pa ga ne treba siliti da jede jer je sada sva energija organizma usmjerena prema obrambenom imunološkom sustavu, a ne prema probavi.

47. Prošlo je već par dana otkako je prestala temperatura i dijete je bolje volje i manje kašlje, ali još jako slabo jede? Kako da mu vratim apetit?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Apetit će se vratiti spontano u fazi oporavka, najvažnije je nadoknaditi tekućinu koja se pojačano gubi s visokom temperaturom. Ponudite mu laganu hranu s dosta voća i povrća.

48. U knjizi sam pročitala da piletina sadrži prirodnu aminokiselinu nazvanu cistein koja se oslobađa kuhanjem, a djeluje tako da razrjeđuje sluz u plućima olakšavajući iskašljavanje, pa se stoga preporučuje za prevenciju i suzbijanje gripe. Je li to točno?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ne. Za prevenciju i suzbijanje gripe nikako se ne može koristiti pileća juha jer ne sadrži specifične sastojke koji bi djelovali na viruse gripe. U fazi oporavka pileća juha koristi najviše kao nadoknada tekućine koju pojačano gubimo temperaturom. Ako se pojavila komplikacija na plućima sa sluzavim iskašljajem, ona se u konzultaciji s liječnikom liječi antibioticima i sredstvima za iskašljavanje.

 


UKLJUČI SE U NAJVEĆE NEZAVISNO ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ I SAZNAJ IMA LI SIMPTOMA GRIPE U TVOM SUSJEDSTVU


GRIPA U TRUDNOĆI I ZA VRIJEME DOJENJA

49. Tek sam saznala da sam trudna, trebam li se cijepiti protiv gripe?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Da jer se kod trudnica i ploda češće razviju komplikacije gripe. Influenca u trudnoći puno češće može dovesti do plućnih komplikacija i smrti trudnice, dok je dijete također ugroženo te je moguće da dođe do pobačaja, komplikacija u razvoju fetusa te smanjene porođajne težine. Također se bilježe i oštećenja mozga djeteta te oštećenja kralježničke moždine.

50. Pročitala sam da se cijepljenje preporučuje trudnicama nakon prvog tromjesečja, ali samo onima koje imaju kronične bolesti, ali i da trudnice češće završe u bolnici zbog komplikacija koje nastaju nakon gripe od žena koje nisu trudne. Ja sam zdrava, znači li to da nisam u skupini koja se treba cijepiti?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ne, svim zdravim, a posebno trudnicama s kroničnim bolestima preporučuje se cijepljenje protiv gripe jer smanjuje komplikacije od gripe u trudnice i ploda. Cijepiti se može u svim stadijima trudnoće i ne postoje neka posebna ograničenja.

51. Trudna sam 4 mjeseca i vrijeme je za cijepljenje protiv gripe. Ne bih se htjela cijepiti, ali znam da nam je tijekom trudnoće imunitet niži i bojim se da ću zbog toga teško podnijeti gripu i dulje bolovati ako se zarazim i brinem se kako će gripa utjecati na plod. Trebam li se cijepiti?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Svakako, ispravno razmišljate. Cjepiva pobuđuju naš imunološki sustav, dižu ga na višu razinu i štite protiv gripe. Influenca u trudnoći puno češće može dovesti do plućnih komplikacija i smrti trudnice, dok je dijete također ugroženo te je moguće da dođe do pobačaja, komplikacija u razvoju fetusa te smanjene porođajne težine. Također se bilježe i oštećenja mozga djeteta te oštećenja kralježničke moždine.

52. Dojilja sam i imam bebu od 6 mjeseci. Možemo li se ja i beba cijepiti? Ako se cijepim samo ja, može li dijete dobiti zaštitu putem mlijeka? Mora li dijete probati jaje prije cijepljenja?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Da, cijepiti se možete i vi i sva djeca starija od šest mjeseci jer se zaštitna protutijela ne mogu prenijeti dojenjem, nego jedino kroz placentu u slučaju da ste se cijepili kao trudnica. O kontraindikacijama za cijepljenje odlučit će liječnik, ali ako dijete konzumira proizvode koji sadrže jaja, vjerojatno nije alergično na jaja, što je u praksi iznimno rijetko.

53. Čula sam da u trudnoći trebam izbjegavati biljne čajeve. Mogu li se inhalirati islandskim lišajem i eteričnim uljima?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Svi ljekoviti pripravci, pa i oni koje vi spominjete, uglavnom ne prolaze trostruka klinička ispitivanja i ne prate se nakon puštanja na tržište kao lijekovi i cjepiva. Za tegobe koje vi spominjete postoje lijekovi koji su prošli sva ispitivanja i moguće utjecaj na trudnice - ne zaboravite da je većina lijekova također biljnog porijekla te se kontrolirano proizvode pa ih koristite kako biste izbjegli neželjene reakcije.

54. Liječi li se gripa drugačije kod trudnica?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ne, u liječenju gripe bez komplikacija najvažnije je mirovanje, nadoknada tekućine, snižavanje temperature i smanjivanje simptoma kroz korištenje lijekova za ublažavanje specifičnih simptoma.

55. Trudna sam 7 mjeseci. Imam dosta visoku temperaturu već 3 dana. Kako to utječe na bebu?

 • DR. DRAŽENOVIĆ: Ne bi trebalo biti većih problema, ali kao što znate, gripa se kod trudnica može zakomplicirati pa budite na oprezu i javite se liječniku u slučaju da temperatura potraje ili se jave neki drugi znakovi teže bolesti. Influenca u trudnoći može dovesti do plućnih komplikacija i smrti trudnice, dok je dijete također ugroženo te je moguće da dođe do pobačaja, komplikacija u razvoju fetusa te smanjene porođajne težine.

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo