STIŽE LJETO, STIŽU RASPRAVE

'A ŠTO AKO MI PROVIRI IZ BADIĆA?' Ginekologinja razriješila tešku dilemu koja mori mnoge žene: Evo što tijekom ljeta učiniti s dlakama u bikini zoni!

 Profimedia, Alamy

Sezona nošenja bikinija svake se godine podudara sa sezonom rasprava o uklanjanju stidnih dlaka, piše The Independent.

Istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za opstetriciju i ginekologiju 2014. godine kaže da 87 posto žena njeguje i održava svoje stidne dlake.

Logično, briga o stidnim dlakama intenzivira se svakog ljeta zbog straha određenih žena da im iz kupaćeg kostima ne bi nešto "provirilo".

S druge strane, budući da je 60 posto žena reklo da je zbog uklanjanja stidnih dlaka pretrpjelo barem jednu zdravstvenu komplikaciju, stručnjaci upozoravaju da njihovo uklanjanje može imati negativne posljedice na zdravlje te da je brijanje zaslužno za najviše komplikacija.

Opstetričarka i ginekologinja Vanessa Mackay objasnila je za The Independent da stidne dlake oko vagine igraju ključnu ulogu u održavanju dobre higijene.

"Stidne dlake djeluju kao prirodna barijera koja pomaže u držanju stvari čistima. Smanjuju kontakt s virusima i bakterijama te štite osjetljivu kožu vulve", rekla je Mackay.

"Dok štiti od bolesti i problema s kožom, stidne dlake također onemogućavaju stranim česticama kao što su prašina i patogene bakterije da uđu u tijelo, a pomažu i pri održavanju vlažnosti područja što smanjuje šanse da će žena razviti infekciju."

Uklanjanje stidnih dlaka - bilo brijanjem, bilo depilacijom - može iritirati kožu i dovesti do upala zaostalih folikula, a može ostaviti i rane mikroskopske veličine.

"Kada se ta iritacija poveže s toplim i vlažnim ambijentom genitalija, ona postaje dobar medij za prenošenje bakterija koje mogu uzrokovati bolesti", pojašnjava Mackay.

Stidne dlake također smanjuju intenzitet i količinu kontakta kožom o kožu s osobom koja već ima seksualno prenosivu infekciju te mogu pomoći pri sprečavanju širenja infekcije. "Brijanje može povećati vjerojatnost da će se žena zaraziti spolnom bolešću kao što su primjerice genitalne bradavice", dodaje Mackay.

Uz to, brijanje može dovesti i do niza manjih ozljeda kao što su crvenilo, žuljevi, svrab i opekline od žileta.

Žene koje svoje stidne dlake uklanjaju voskom nisu pošteđene ovih problema jer i brijanje i uklanjanje voskom može dovesti do uraslih dlačica. Urasle dlačice su većinom bezopasne te će s vremenom proći, međutim liječnici svejedno preporučuju da ih uklonite jer mogu dovesti do ozbiljnije infekcije ili upale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:09