REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Analiza sastava hamburgera otkrila je gadarije od kojih se mnogima okrenuo želudac

 Richard Heathcote / Getty Images

Hamburgeri su jedna od omiljenih brzih hrana i lanci restorana prodaju ih na milijune diljem svijeta. Međutim, koliko god nam je dobro poznat sastav hamburgera, rezultatima laboratorijske analize nismo se mogli nadati.

Eksperiment je provela privatna tvrtka specijalizirana za analizu hrane, Clear Labs, na 258 anonimnih uzoraka svježeg i smrznutog mesa, običnih i vegetarijanskih burgera, i to od 79 različitih proizvođača u 22 distribucijska lanca.

Stručnjaci u Clear Labsu u Kaliforniji ispitivali su kvalitetu proizvoda, te točnost podataka na deklaraciji. Rezultati su prilično iznenadili i stručnjake i javnost, piše Daily Mail.

Tri uzorka bila su pozitivna na DNK štakora, a jedan je sadržavao tragove ljudskog DNK. Sveukupno se 13% proizvoda pokazalo problematičnima, a postotak se povećao na 23,6% u trenutku kad su ispitali i vegetarijanske proizvode. Među njima su dva uzorka sadržavali tragove DNK goveda, a jedan burger od crnog graha nije sadržavao ni jedan posto graha. Također, 4,3% burgera sadržavalo je viruse ili bakterije, uzročnike bolesti kod ljudi.

Znanstvenik sa Sveučilišta Georgia, dr. Michael Doyle, koji je ujedno i ravnatelj Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, rekao je da rezultati i nisu toliko uznemirujući jer teško mogu uzrokovati probleme kod ljudi.

Kod nekih je proizvoda otkrivena lažna deklaracija na kojoj neki sastojci nisu istaknuti. Upozorili su da je upravo to najveća opasnost zbog potencijalnih alergijskih reakcija. Čak 46% uzoraka ima više kalorija nego što je istaknuto na deklaraciji ili meniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:19