SAVJETI IZ PRVE RUKE

Autor koncepta zdravog života umro je u 52., a kreator Nutelle u 89. godini. Evo moje tajne...'

Drugi put pišem o borbi s kilogramima. To zanima svakog drugog čovjeka jer je borba stalna

Sretnem neki dan prijatelja kojega nisam vidjela nekoliko mjeseci i malo ga bolje promotrim - ima barem deset kila više.

- Od čega si se tako udebljao?

Od zelene kave.

- Kakve kave?

Pa one za mršavljenje.

- Pa kako ti je to uspjelo?

Piše u uputama da se pije svaka tri sata iza jela, pa sam jeo svaka tri sata da mogu popit tabletice. I ti se se maaaalo ubucila.

- To ti se zove jo-jo efekt. Čim se pustiš trud pada vodu. Nekako mi se spojio Božić i Uskrs, ali sad su dugi sunčani dani pa ću to riješiti. To je tek par kila, moje prijateljice zovu ‘šlauf’ oko struka.

I tako me moj podebljani prijatelj podsjeti da sam na Facebooku pročitala da je autor modernih dijeta umro u 66. godini, autor koncepta zdravog života i joginga u 52., a kreator Nutele u 89. godini života, piše Nataša Bakotić za Slobodnu Dalmaciju.

Šta vam želim poručiti?

Po drugi put pišem o borbi s kilogramima. Štivo je to koje zanima svakog drugog čovjeka jer je borba stalna, ali opet želim istaknuti: ne vjerujem u dijete, a još manje u razne magične pripravke, čarobne napitke, čokoladice koje se napušu u želucu pa niste gladni...

Vjerujem u način života u kojemu ste postigli idealan omjer užitaka i odricanja. Oni koji su vam ponudili tablete za mršavljenje samo su vam uzeli novce, a oni koji su vam rekli da jedete iz manjeg ‘pjata’ i svaki dan pola sata žustro hodate, rekli su vam istinu i sačuvali novac.

Svaka druga žena moje dobi brzo shvati da se metabolizam s godinama usporava, da sve više sjedimo na poslu, do posla, u društvu s prijateljima i da možete imati idealnu težinu samo ako onoliko kalorija koje ste unijeli i potrošite.

Mijenjanje loših navika nije lagan zadatak. Treba shvatiti da pretilost (ako nije posljedica bolesti) znači nemar prema vlastitom tijelu koje doživljavate kao kontejner u koji ubacujete sve što vam dođe pod ruku i zanemarujete zdravlje i fizički izgled. Zato prvo treba sebi odgovoriti na pitanje zašto to radite.

U mojem slučaju to je zaista bio nemar koji je trebalo prekinuti i naučiti se dobrim navikama. Prvi problem bio je doručak koji sam redovito preskakala (osim u hotelima) i dan počinjala dugim uživanjem u kavi. Prvi obrok jela sam kao kasni ručak, a zato je večer bila vrijeme za natrpavanje hranom jer je dnevni pritisak konačno bio gotov.

Energetski jaki doručak drži satima, a prihvatila sam i nauk da ako želite smršavjeti, morate jesti često i malo, nikako gladovati jer ćete pregladnjeli ‘zgriješiti’. Pet-šest malih obroka dnevno (pod obrokom se smatra jedan jogurt ili jabuka, ili šačica orašastih plodova) osigurat će da se dobro osjećate i ne debljate.

Drugi važan korak je naučiti kombinirati namirnice (pečeno meso i krumpir ne idu zajedno, ali meso i salata idu) i osigurati dovoljan broj zamjenskih namirnica (ako volite grickati, neka to ne bude čips nego jabuka ili nekoliko badema).

Važan korak su i očekivanja. Nismo filmske zvijezde i ne moramo imati savršenu liniju. Ne moramo se žrtvovati i odreći svega što smo voljeli jesti. Trebamo postići da se osjećamo zdravima i gipkima, a kad ‘zgriješimo’ to možemo i popraviti. Svako odricanje je teško, nisam bila spremna sebi reći ‘ovo više nikad neću pojesti’. I ne treba. Valja samo naučiti kako ćete iste namirnice koje su vas debljale pripremati na drugi način.

Naučila sam minimalno koristiti šećer, izbacila masnoće (osim maslinova ulja i maslaca, ali u malim količinama), izbacila bijelo brašno i kruh (dobila sam barem pet kilograma zahvaljujući sendviču od toplog kruha i slanog maslaca) i uvela u prehranu puno više povrća i voća (voće je zbog šećera bolje jesti u prvom dijelu dana dok sagorijevate kalorije).

Ako to možete sebi priuštiti, jako je važno ‘opasne’ namirnice ne držati u kući da ne padate u iskušenje, jer ono čega nema nećete pojesti, pa police i frižider napuniti ‘korisnima’. O tome treba razmišljati dok obavljate kupnju.

E, sad vratimo se jo-jo efektu. Kaže moja prijateljica čiji ste dnevnik iz teretane imali prilike pročitati na našim stranicama, ‘pa šta ću se žrtvovat i mučit s utezima kad su rekli da će se poslije sve vratit’. Neće, ako je lagana prehrana i kretanje vaš novi način života.

I ne pratite dijete koje su spasile izgled holywoodskih zvijezda. Slušajte svoje tijelo. Ono će vam reći što mu odgovara, a što ne!, piše Nataša Bakotić za Slobodnu Dalmaciju .

Primjer prehrane za jedan dan po mom guštu:

NAKON BUĐENJA

- Odmah nakon buđenja popijte šalicu mlake vode u koju ste dodali limunov ili sok crvenog grejpa s malo meda.

DORUČAK

- Ako ujutro ne možete bez kave, uživajte u njoj pa pripremite doručak:

U zdjelicu jogurta ili kefira dodajte dvije žlice mladog sira (skute), zobene pahuljice voće po izboru (u skladu s godišnjim dobom) i pospite cimetom ili đumbirom. Do ručka možete jesti još voća. Ako vam je ujutro teško jesti ‘spasite se smootijem’ od voća i povrća po svom guštu, kombinacije su beskrajne.

RUČAK

- Prijedlog za ručak juha (mesna, povrtna...), Integralna tjestenina ili riža s povrćem i repićima kozica. Skuhajte tjesteninu ili rižu al dente. U dubljoj tavi na malo maslinova ulja propirjajte narezanu mladu kapulicu, dodajte dva nasjeckana češnja bijelog luka i čim zamiriše dodajte naribanu tikvicu.

Ubacite kozice pa sve podlijte bijelim vinom. Dodajte rižu ili tjesteninu pa kuhajte još kratko da se sjedini, posolite i ako volite dodajte mediteranske začine. Na kraju umiješajte malo maslaca, a kod serviranja pospite parmezanom. Uz to pripremite miješanu sezonsku salatu.

POSLIJEPODNEVNI ‘SNACK’

Ako osjetite glad, pojedite jabuku i malu šaku orašastih plodova.

VEČERA

Prijedlog za večeru (bilo bi dobro da nije iza 19 sati): pureći ili pileći file s grila, kuhano povrće (brokula, blitva) začinjeno s malo soli, češnjaka i maslinova ulja.

KASNA VEČERA

Ako prije spavanja osjetite glad, zavarajte se jogurtom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:32