NJEZINA ISTINA

'BILA SAM TOLIKO SLABA, NISAM SE MOGLA POPETI UZ STEPENICE' Prelijepa manekenka bori se s poremećajem od kojega pate milijuni, u Hrvatskoj mahom žene

Shanina Shaik, Bridget Malcolm i Jesinta Franklin
 Mark Metcalfe / Getty Images
 

Pričati o vlastitoj bolesti ponekad je puno teže nego liječiti se od nje, ali mlada manekenka Victoria's Secreta odlučila je javno istupiti o svojoj borbi s poremećajem u prehrani.

Premda izgleda kao da 27-godišnja Australka Bridget Malcolm živi život na kojemu joj mnogi zavide, ona je o pravoj istini progovorila na svome blogu.

Iako se izlječila od anoreksije, već dvije godine bori se s njezinim posljedicama, prenosi Slobodna Dalmacija.

View this post on Instagram

Bru

A post shared by Bridget Malcolm (@bridgetmalcolm) on

- Nikad ne smijem zaboraviti da sam na oporavku. Nisam izliječena. I moram stalno paziti na sebe kako bih bila sigurna da se neću vratiti starim navikama - napisala je Bridget.

Lijekovi su joj, kaže, pomogli, ali ipak nisu uspjeli "ubiti" sve glasne i strašne glasove u glavi koji joj govore da se nastavi izgladnjivati kao prije.

- Dvije godine živjela sam uglavnom na parenom povrću i proteinskim napitcima. Bila sam toliko pothranjena da mi je trebalo deset minuta da se popnem uz stepenice. Bila sam umorna, često sam išla spavati u osam sati navečer jer nisam imala energije. Ispadala mi je kosa... - ispričala je manekenka za Harper's Bazaar.

Bridget se nije udebljala niti smršavila, ali nezadovoljstvo tijelom ne prestaje, baš kao ni konstantan loš osjećaj u njezinoj glavi. Sad pati od tjelesne dismorfije, točnije od poremećaja zbog kojega je umislila svoje nedostatke na tijelu. Svaki put kad se vidi u ogledalu, manekenka se osjeća jako nesretno, ali i ljuta je na sebe jer misli da se udebljala.

View this post on Instagram

Perth is the best!

A post shared by Bridget Malcolm (@bridgetmalcolm) on

- Svaki put kad čujem kako netko tvrdi da se izliječio od vlastitih ovisnosti, jednostavno sam skeptična. Zbog nečega što je nemilosrdno kao poremećaj u prehrani teško mi je povjerovati da jednoga dana neću biti opsjednuta onime što sam pojela. Ili da neću napraviti plan za mršavljenje ili proučavati svoje tijelo u ogledalu - priznala je.

Dan kad je počela jesti promijenio joj je život te se nada da će iz tjelesne dismorfije u budućnosti izići nešto puno bolje jer zna da izgladnjavanje donosi samo bol. Upravo zbog toga odlučila je nastaviti jesti tri obroka dnevno, trenirati kako bi bila snažnija, meditirati i izbjegavati zrcala.

- Pokušajte raditi male stvari koje vas dovode do cilja. Ionako je napredak važniji od savršenstva - poručila je manekenka.

Poremećaji u prehrani često su bili prikazivani kao "tajna bolest" žena. Prema Centru za poremećaje hranjenja BEA takve bolesti praćene su depresijom, niskim samopouzdanjem i čestim promjenama raspoloženja. Anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje češće se javljaju kod ženske populacije dječje i adolescenske dobi, a najugroženijom skupinom u Hrvatskoj smatraju se djevojke u dobi od 14 do 17 godina. Zabrinjavajuća činjenica jest i ta da je 8% jedanaestogodišnjih djevojčica bilo "na dijeti."

Podaci su pokazali kako je od poremećaja hranjenja u 2017. bilo 40.000 oboljelih, prenosi Slobodna Dalmacija.

Što je tjelesni dismorfni poremećaj

Tjelesni dismorfni poremećaj podrazumijeva zaokupljenost umišljenom manom tjelesnog izgleda ili pretjeranu iskrivljenost u doživljaju minimalnog i beznačajnog tjelesnog defekta.

Ljudi koji pate od njega veći dio dana okupirani su najčešće izmišljenim manama vlastitog fizičkog izgleda, a promišljanje o njima traje satima i ponavlja se iz dana u dan.

Oni koji se bore s ovim poremećajem ne mogu kontrolirati negativne misli i ne vjeruju okolini koja ih pokušava odobrovoljiti. Takav obrazac ponašanja uzrokuje teški emocionalni stres i sprječava ih u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Napuštaju radno mjesto, školu i izoliraju se, čak i udaljavaju od obitelji te prijatelja, budući da ne mogu podnijeti svoje fizičke mane i ne žele da ih drugi vide.

Simptomi poremećaja su sljedeći:

- kamuflaža i sakrivanje (pozicioniranjem tijela, šminkom, kosom, šeširima...)

- uspoređivanje s drugima

- želja za estetskim korekcijama

- konstantno provjeravanje izgleda u ogledalu ili izbjegavanje ogledala

- pretjerivanje u tjelovježbi

- konstantna promjena odjeće

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:04