NJEZINA ISTINA

'BILA SAM TOLIKO SLABA, NISAM SE MOGLA POPETI UZ STEPENICE' Prelijepa manekenka bori se s poremećajem od kojega pate milijuni, u Hrvatskoj mahom žene

    AUTOR:
    • Antea Boko

  • OBJAVLJENO:
  • 10.07.2019. u 15:01

SYDNEY, AUSTRALIA - AUGUST 09: (L-R) Shanina Shaik, Bridget Malcolm and Jesinta Franklin arrives ahead of the David Jones Spring Summer 2017 Collections Launch at David Jones Elizabeth Street Store on August 9, 2017 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images for David Jones)
Mark Metcalfe / Getty Images

Shanina Shaik, Bridget Malcolm i Jesinta Franklin

 

Pričati o vlastitoj bolesti ponekad je puno teže nego liječiti se od nje, ali mlada manekenka Victoria's Secreta odlučila je javno istupiti o svojoj borbi s poremećajem u prehrani.

Premda izgleda kao da 27-godišnja Australka Bridget Malcolm živi život na kojemu joj mnogi zavide, ona je o pravoj istini progovorila na svome blogu.

Iako se izlječila od anoreksije, već dvije godine bori se s njezinim posljedicama, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

- Nikad ne smijem zaboraviti da sam na oporavku. Nisam izliječena. I moram stalno paziti na sebe kako bih bila sigurna da se neću vratiti starim navikama - napisala je Bridget.

Lijekovi su joj, kaže, pomogli, ali ipak nisu uspjeli "ubiti" sve glasne i strašne glasove u glavi koji joj govore da se nastavi izgladnjivati kao prije.

- Dvije godine živjela sam uglavnom na parenom povrću i proteinskim napitcima. Bila sam toliko pothranjena da mi je trebalo deset minuta da se popnem uz stepenice. Bila sam umorna, često sam išla spavati u osam sati navečer jer nisam imala energije. Ispadala mi je kosa... - ispričala je manekenka za Harper's Bazaar.

Bridget se nije udebljala niti smršavila, ali nezadovoljstvo tijelom ne prestaje, baš kao ni konstantan loš osjećaj u njezinoj glavi. Sad pati od tjelesne dismorfije, točnije od poremećaja zbog kojega je umislila svoje nedostatke na tijelu. Svaki put kad se vidi u ogledalu, manekenka se osjeća jako nesretno, ali i ljuta je na sebe jer misli da se udebljala.

 

- Svaki put kad čujem kako netko tvrdi da se izliječio od vlastitih ovisnosti, jednostavno sam skeptična. Zbog nečega što je nemilosrdno kao poremećaj u prehrani teško mi je povjerovati da jednoga dana neću biti opsjednuta onime što sam pojela. Ili da neću napraviti plan za mršavljenje ili proučavati svoje tijelo u ogledalu - priznala je.

Dan kad je počela jesti promijenio joj je život te se nada da će iz tjelesne dismorfije u budućnosti izići nešto puno bolje jer zna da izgladnjavanje donosi samo bol. Upravo zbog toga odlučila je nastaviti jesti tri obroka dnevno, trenirati kako bi bila snažnija, meditirati i izbjegavati zrcala.

- Pokušajte raditi male stvari koje vas dovode do cilja. Ionako je napredak važniji od savršenstva - poručila je manekenka.

 

Poremećaji u prehrani često su bili prikazivani kao "tajna bolest" žena. Prema Centru za poremećaje hranjenja BEA takve bolesti praćene su depresijom, niskim samopouzdanjem i čestim promjenama raspoloženja. Anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje češće se javljaju kod ženske populacije dječje i adolescenske dobi, a najugroženijom skupinom u Hrvatskoj smatraju se djevojke u dobi od 14 do 17 godina. Zabrinjavajuća činjenica jest i ta da je 8% jedanaestogodišnjih djevojčica bilo "na dijeti."

Podaci su pokazali kako je od poremećaja hranjenja u 2017. bilo 40.000 oboljelih, prenosi Slobodna Dalmacija.

Što je tjelesni dismorfni poremećaj

Tjelesni dismorfni poremećaj podrazumijeva zaokupljenost umišljenom manom tjelesnog izgleda ili pretjeranu iskrivljenost u doživljaju minimalnog i beznačajnog tjelesnog defekta.

Ljudi koji pate od njega veći dio dana okupirani su najčešće izmišljenim manama vlastitog fizičkog izgleda, a promišljanje o njima traje satima i ponavlja se iz dana u dan.

Oni koji se bore s ovim poremećajem ne mogu kontrolirati negativne misli i ne vjeruju okolini koja ih pokušava odobrovoljiti. Takav obrazac ponašanja uzrokuje teški emocionalni stres i sprječava ih u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Napuštaju radno mjesto, školu i izoliraju se, čak i udaljavaju od obitelji te prijatelja, budući da ne mogu podnijeti svoje fizičke mane i ne žele da ih drugi vide.

Simptomi poremećaja su sljedeći:

- kamuflaža i sakrivanje (pozicioniranjem tijela, šminkom, kosom, šeširima...)

- uspoređivanje s drugima

- želja za estetskim korekcijama

- konstantno provjeravanje izgleda u ogledalu ili izbjegavanje ogledala

- pretjerivanje u tjelovježbi

- konstantna promjena odjeće

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo