SEZONSKE BOLESTI

Biolaserom protiv alergije

 Arhiva
Neki od učinaka biolasera su smanjenje otekline sluznice nosa i proizvodnje sekreta te smanjen osjećaj svrbeža nosa

Alergijske su bolesti u porastu u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Od alergijskih bolesti pati više od 30 posto stanovništva, a zabrinjavajuće je što je čak 25 posto mladih pogođeno tim smetnjama. Najčešći je oblik alergije peludna hunjavica. Karakteristični simptomi su svrbež i suzenje očiju, kihanje i vodeni iscjedak iz nosa. Često počinje kao alergija na pelud trava, a kasnije se može pojaviti i na pelud stabala i korova. Javlja se u proljeće i ljeto kada je prisutna polenacija. Najveća koncentracija polena je ujutro pa se ne preporučje jutarnje provjetravanje prostorija. Poželjno je i pranje kose svaku večer jer se peludna zrnca skupljaju na vlasima. Vrijeme pojave simptoma pomaže u otkrivanju pravog uzročnika, kao i polenski kalendari koji nastaju nakon višegodišnjih promatranja i polenske produkcije na stalnim postajama.

Laserom protiv rinitisa

- Alergijske bolesti nosne sluznice i kronična upala sluznice paranazalnih šupljina (sinusa) među najčešćim su kroničnim bolestima današnjice. Do sada su se u liječenju koristile različite metode, a najčešće su se koristili lokalno djelujući kortikosteroidi u obliku spreja, antihistaminici u obliku tableta, a rijetko kortikosteroidni pripravci u obliku tableta – objasnio je za Vitu prof. dr. sc. Ivica Klapan. U novije vrijeme postoje istraživanja o djelovanju fotodinamskog biostimulacijskog svjetla (biolaser) na sluznicu nosa, a takva je vrsta liječenja, navodi, dobila naziv rinofototerapija. Usporedno s istraživanjima razvijen je i uređaj kojim se može ciljano provoditi tretman nosne sluznice, bez štetnog djelovanja na okolno tkivo, posebno za oči. Među takvim je uređajima i Rhinolight, koji se koristi u Poliklinici Klapan Medical Group u Zagrebu.

Kako djeluje biolaser

Ovo svjetlo primijenjeno na sluznicu nosa, kao i na druga tkiva, djeluje na nekoliko važnih razina u imunosnom odgovoru organizma. Naime, pokazano je da dolazi do smanjenja proizvodnje više tvari koje pojačavaju reakciju tkiva na alergene, te do smanjenja broja i aktivnosti određenih stanica koje su važne u nastanku upalnog odgovora. Budući da su ove tvari i stanice odgovorne za oštećenja tkiva pri upalnom, odnosno alergijskom odgovoru, objašnjava prof Klapan, smanjuje se i njihova sposobnost oštećenja normalnih tkiva, a time i simptoma alergije. Neki od tih učinaka očituju se u smanjenju otekline sluznice nosa, smanjenoj proizvodnji sekreta, smanjenom osjećaju svrbeža nosa, kao i boljoj prohodnosti nosnih šupljina.

Kihanje, curenje nosa, svrbež očiju...

Ponekad je zaista teško razlikovati simptome sezonske alergije od obične prehlade ili viroze. Alergija uzrokuje kihanje, začepljenost i curenje nosa, svrbež očiju i ušiju, bolno grlo. No, ako se simptomi javljaju učestalo svake godine u istom vremenskom razdoblju (proljeće, ljeto, jesen), vjerojatno je riječ o alergiji.

Za koga je biolaser

Ovakav je način liječenja posebno pogodan kod osoba koje ne žele ili ne smiju uzimati lijekove. To su u npr. trudnice, aktivni (profesionalni) sportaši, osobe alergične na neke pripravke, osobe sa smanjenom funkcijom bubrega i jetre i sl. Može se koristiti kao jedini način liječenja ili u kombinaciji s drugim načinima liječenja, npr. lijekovima.

Kako djeluje uređaj za rinofototerapiju

Konstruiran je kako bi se svjetlosni snop ciljano usmjerio na nosnu sluznicu, bez popratnog djelovanja na okolnu kožu i/ili oči. To je postignuto uz pomoć posebnoga nosnog nastavka koji se stavlja u nosnicu. Posebni sastav svjetla koji ovaj uređaj emitira smanjuje eventualne štetne učinke terapije, bez značajnijeg umanjenja cjelokupnog korisnog učinka.

Kako izgleda tretman

Jedna aplikacija svjetla traje 2 do 3 minute. Prvi tretman obično traje dvije minute te potom do najviše tri minute, da bi se postupno postigao maksimalni terapijski učinak. Postoje dvije osnovne sheme primjene: za kroničnu upalu nosa i sinusa te za alergijsku bolest. Liječenje traje 4 do 6 tjedana, ovisno o bolesniku, trajanju bolesti, prethodnoj terapiji (npr. duljem korištenju kapljica za nos, tipu i obliku, primjenama i patološkom supstratu na sluznici, devijaciji nosnog septuma itd.), a tjedno se aplikacija može provesti najviše četiri puta. Tijekom aplikacije obavezna je zaštita očiju posebnim zaštitnim naočalama. Prije primjene je važno dobro očistiti nos kako bi isporuka svjetla bila nesmetana. Nosna šupljina obasjava se kružnim pokretima kako bi svaki dio sluznice bio što ravnomjernije tretiran. Primjena ne uzrokuje nikakve neugodnosti za bolesnika i obično se izvodi u sjedećem položaju.

Peludna hunjavica i od grinja

Moguć je i alergijski nadražaj sluznice nosa koji traje cijele godine, uzrokuju ga alergije na životinjsku dlaku, alergije na plijesan, na hranu ili grinje iz kućne prašine, a simptomi su isti kao kod sezonske ili peludne hunjavice. Grinje su mikroskopski malene, borave u jastucima, perinama, tepisonima, tepisima, zavjesama, tapeciranom namještaju. Možete ih se riješiti pranjem tekstila na 60ºC ili sušenjem na istoj temperaturi barem dva sata. U stanu ne trebate imati tepihe, tepisone, zavjese. Plišane igračke povremeno zamrznite tijekom noći u zamrzivaču, a preporuka je koristiti antialergijsku posteljinu ili samo presvlake. Za čišćenje stana koristite usisivače s mikrofiltrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:43