ZNANSTVENO DOKAZANO

BLAGOTVORNI ECSTASY Popularna partijanerska droga najbolji je lijek za oboljele od teške psihičke bolesti

 Reuters / Reuters

Ozloglašena droga omiljena među ljubiteljima elektronske glazbe mogla bi postati lijek za psihološke ožiljke veterana. Američka Agencija za hranu i lijekove prošli je tjedan proglasila 3,4-Metilendioksimetamfetamin, poznatiji pod kraticom MDMA ili nadimkom “ecstasy”, “prijelomnom terapijom” za liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja - PTSP-a. “Ovo nije veliki korak za znanost”, rekao je britanski stručnjak dr. David Nutt za časopis Science: “Već 40 godina je očito da su te droge zapravo lijekovi. Ali je veliki korak ka prihvaćanju”.

Da se radi o spoju koji ljudima trajno pomaže zaliječiti emotivne rane, sprem­no bi posvjedočili mnogi “partijaneri”, no njihovo mišljenje nije bilo uvažavano u znanstvenom svijetu. S druge strane, ljekoviti potencijal MDMA-a počeli su uviđati brojni psihoterapeuti 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada ju je američka savezna Agencija za suzbijanje droge (DEA) odlučila zabraniti po hitnom postupku.

Unatoč prigovorima psihijatara koji su MDMA počeli koristiti u seansama s ljudima koji pate od anksioznosti, umirućim pacijentima i oboljelima od PTSP-a, DEA je ecstasy proglasila zabranjenom drogom prve kategorije - supstancom koja nosi veliki rizik i nema nikakvu terapeutsku vrijednost.

Do odluke je došlo 1985. godine, nakon što se MDMA počeo masovno širiti po noćnim klubovima, a tadašnja administracija predsjednika Ronalda Reagana bila je usred samoproglašenog “rata protiv droge”. Kao opravdanje za izvanrednu zabranu naveden je podatak o neurotoksičnosti spoja MDA - kemijski srodnog spoja, te činjenicu da su se u saveznoj državi Teksas počele prodavati masovne količine.

Ecstasy i jahanje

Prošlo je više od dva desetljeća prije nego što su njemački znanstvenici pobili sve tvrdnje o neurotoksičnosti tog spoja, a velik utjecaj na skidanje stigme s ecstasyja imao je i Nutt, neuropsihofarmakolog, koji je kao savjetnik parlamenta ukazao na izrazito malu štetnost tog spoja.

Nutt i njegovi kolege objavili su tri temeljite analize dostupnih psihoaktivnih tvari - od alkohola i cigareta do marihuane i heroina - prema kojima je MDMA uvijek bio pri samom dnu ljestvice štetnosti, daleko ispod cigareta i brojnih drugih legalnih tvari. Nutt je izazvao veliku pozornost u javnosti kada je usporedio MDMA i jahanje - tvrdeći da uzimanje ecstasyja i jahanje konja u konačnici nose jednak rizik od smrti ili ozljede.

U Americi put od potpune zabrane do proglašavanja “prijelomnom terapijom” izborila je neprofitna udruga MAPS - Multidisciplinarna udruga za istraživanje psihodelika. Izvršni direktor MAPS-a udrugu je osnovao godinu dana nakon zabrane, uvjeren u terapeutski potencijal ecstasyja. Udruga je prikupljala sredstva i pokušala pokrenuti korištenje MDMA-a u kliničkim istraživanjima.

Prije šest godina, MAPS je objavio prvo, preliminarno istraživanje u kojem je sudjelovalo 20 pacijenata. Čak 83 posto prestalo je pokazivati bilo kakve simptome PTSP-a nakon terapije. Četiri godine nakon uzimanja zadnje doze, simptomi su kod većine i dalje bili odsutni. Radilo se o rezultatu na temelju kojeg su znanstvenici u Kanadi, Izraelu i SAD-u počeli drugu fazu istraživanja, ovaj put u osam odvojenih timova. U drugoj fazi je sudjelovalo 136 osoba oboljelih od PTSP-a. Radilo se o vojnim veteranima, ali i o policajcima, vatrogascima i žrtvama seksualnih napada, a jedino zajedničko im je bilo da nitko od njih nije reagirao na klasične metode liječenja.

Potpuno izlječenje

Prema podacima iz druge faze istraživanja, od 90 osoba koje su dobile MDMA, a ne placebo, simptomi PTSP-a u potpunosti su nestali kod 61 pacijenta. Ovaj rezultat, dostavljen Agenciji za hranu i lijekove, bio je dovoljan za odobravanje treće faze kliničkog ispitivanja - zadnje prije uvrštavanja supstance na listu odobrenih lijekova.

No, i prije početka treće faze, FDA je odlučio uvrstiti MDMA na listu “prijelomnih terapija” - lijekova koji nude znatno poboljšanje u odnosu na postojeće terapije za liječenje teških bolesti - što znači da bi procedura za uvrštavanje na listu lijekova mogla biti završena po žurnom postupku, ubrzo nakon završetka treće faze ispitivanja.

MDMA je psihoaktivna supstanca, klasificirana kao “empatogen”, unutar grupe stimulansa, iako ima i psihodelična svojstva. Između 30 i 45 minuta nakon uzimanja oralne doze osobe osjećaju povećanu razinu energije, izraženiju empatiju, ushićenost i povećani intenzitet svih osjetilnih podražaja. Nuspojave uključuju povećani broj otkucaja srca, probleme sa spavanjem, škrgutanje zubima i pojačano znojenje.

Najveća opasnost kod rekreativnih koris­nika jest činjenica da ne mogu biti sigurni jesu li stvarno dobili MDMA. Laboratoriji za proizvodnju ilegalnih droga često variraju u kvaliteti, a supstance srodne ecstasyju posjeduju znatno drugačija svojstva - poput MDA-a, koji je neurotoksičan, a zna se naći u ilegalnim “bombonima” koji se prodaju kao ecstasy. Druga opasnost je dehidracija - jedna od nuspojava je gubitak osjećaja za vrijeme, a uz visoku tjelesnu aktivnost i pojačano znojenje, “partijanerima” zna pozliti uslijed prekomjernog gubitka tekućine. No, niti jedna od ovih opasnosti nije prisutna u kliničkom liječenju, gdje liječnici nadgledaju psihofizičko stanje pacijenata.

Ljekovita vrijednost MDMA-a vjerojatno neće ostati samo na tretmanu za PTSP. MAPS trenutačno pregovara s Europskom agencijom za lijekove kako bi se odobrilo testiranje i u europskim laboratorijima, a dr. Nutt je najavio kako planira pokrenuti istraživanje korištenja MDMA-a kao tret­mana za liječenje ovisnosti o alkoholu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:38