MILIJARDE ZA LIJEČENJE

BOLEST ILI BIZNIS STOLJEĆA: Gotovo polovica Europljana žrtva je nekog mentalnog poremećaja!

Europljani, pa tako i Hrvati, sve više obolijevaju od mentalnih bolesti, za čije se liječenje godišnje troše enormni iznosi

ZAGREB - Gotovo polovica Europljana (40 posto) žrtva je nekog mentalnog poremećaja. Čak njih 165 od 514 milijuna svakodnevno vodi bitku s depresijom, tjeskobom ili nesanicom! Sve to košta oko 370 milijardi eura godišnje! Znanstvenici posebno upozoravaju da bi do 2020. depresija mogla biti druga najčešća bolest Europljana!

No, ni Hrvatska nije pošteđena.

Prevelika očekivanja

Dapače, ovi se europski podaci gotovo mogu preslikati na Hrvatsku, s time da mi imamo i neke specifičnosti zbog kojih depresija može biti i pojačana. - Oni koji su uzeli kredite u švicarcima sigurno mogu postati depresivni i tjeskobni jer ne mogu riješiti problem - kaže psihijatar prof. dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske klinike Vrapče.

Mnogi od nas su, dodaje, u depresiji zbog prevelikih očekivanja koja im se nisu ispunila.

- Neostvarena očekivanja o boljem životu za neke mogu biti put u psihičku bolest ili poremećaj, tvrdi Jukić i dodaje:

- Kao društvo sve više starimo, pa možemo očekivati da će depresija biti sve više.

Sve upućuje na to da će mentalni i neurološki poremećaji zapravo postati najveći zdravstveni izazov 21. stoljeća, tvrde autori velike njemačke studije u koju je uključeno 27 članica EU te Švicarska, Island i Norveška, objavljene ovih dana na Europskom neurofarmakološkom kongresu. Studijom su bili obuhvaćeni mladi u dobi od 2 do 17 godina, zatim odrasli od 18 do 65, te oni stariji od 65 godina.

Znanstvenici su također upozorili da velike farmaceutske tvrtke, koje su donedavno ulagale velika sredstva u istraživanja mozga, sve više odustaju od tih investicija, pa je financiranje palo uglavnom na leđa mecena i državnih blagajni, što nije dostatno za ozbiljne domete u otkrivanju tajni mozga, poglavito u Europi.

Alkohol i shizofrenija

U Hrvatskoj su mentalne bolesti i poremećaji najčešći razlog hospitalizacije, s time da je na prvom mjestu alkoholizam (21 posto), na drugom shizofrenija (15 posto), a na trećem je depresija (11 posto). Slijede reakcija na teški stres i poremećaj prilagodbe. Psihijatri ističu da je najviše onih koji traže pomoć zbog psihičkih problema u dobi između 40 i 50 godina.

Izdvajamo