ZARAZNI VIRUS

BOLEST PRAĆENA OSIPOM POPRIMILA EPIDEMIJSKE RAZMJERE U VRTIĆIMA U KOPRIVNICI Velik broj oboljelih i u drugim dijelovima Hrvatske

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 24.06.2018. u 17:38

 • Srdjan Vrancic / Ilustracija / CROPIX

   

  Bolest usta, šake i stopala, iznimno zarazna i praćena osipom, "poharala" je neke vrtićke skupine na području županije, piše Podravski list. I drugi dijelovi Hrvatske bilježe velik broj oboljelih, doznaje Podravski od pedijatrice Zorice Valentić.

  Kako je objasnila, riječ je o virusnoj bolesti koja je ove godine poprimila epidemijske razmjere, ali nema razloga za paniku, dodala je. Riječ je o tipično ljetnoj bolesti, koja je ove godine ipak nešto jače izražena, a k tome je vrlo zarazna, no nije opasna po život te za nju ne postoji specifičan lijek.

  Zoran Zagorščak, zdravstveni voditelj najvećeg koprivničkog dječjeg vrtića Tratinčice, rekao je Podravskom kako su u tom vrtiću uglavnom oboljeli najmlađi jasličari. Epidemija se pojavila u tri vrtićka objekta u kojima su "desetkovane" jedna do dvije skupine. Mali bolesnici ostaju kod kuće na oporavku oko sedam dana, a očekuje se da će kroz dva tjedna sva djeca opet biti zdrava.

  - Bolest nije strašna, iako ružno izgleda - poručio je roditeljima.

  Kako kažu liječnici, prvi simptomi su nelagoda te bol u ustima i grlu, odbijanje hrane te temperatura koja može iznositi i do 40 stupnjeva Celzijevih te traje od jednog do dva dana. Ostali uobičajeni simptomi su opća slabost, smanjen apetit, razdražljivost te rjeđe povraćanje i glavobolja. Nakon prvih simptoma kod većine se pojavljuje osip u usnoj šupljini i grlu, na dlanovima i tabanima, a ponekad prekriva i cijele noge te stražnjicu.

  Nakon što se pojavi, osip prelazi u papule i bistre mjehuriće. Osip nije praćen svrbežom, čime se razlikuje od vodenih kozica, ali može biti bolan, pa djeca mogu odbijati hodati ili jesti.

  Izdvajamo