ZA DULJI ŽIVOT

Bolesti srca najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj: Pročitajte pet dobrih savjeta za zdravlje srca

Bolesti srca i krvnih žila najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj, a srce je, iako najsnažniji organ u našem tijelu, ujedno i najpodložniji posljedicama nezdravog života. Donosimo vam pet dobrih savjeta kako očuvati zdravlje srca.

1. Srce voli san

Spavanje, i dužina i kvaliteta sna, važno je za zdravlje srca. Za vrijeme spavanja naš se krvožilni sustav odmara i stoga je jako važno "ukrasti" malo vremena za drijemanje kad god vam se pruži prilika. Čak i samo 20 minuta drijemanja omogućit će srcu da predahne, a takva stanka ima snažan zaštitni učinak na njegovo zdravlje.

2. Pola sata fitnessa

Dovoljno je pola sata fizičke aktivnosti dnevno, bilo da je riječ o šetnji ili fitnessu, kako biste srcu i plućima te mišićima i žilama pružili odgovarajuću oksigenaciju koja ima zaštitni učinak. Ako pak produljite vrijeme bavljenja tjelovježbom na 40 minuta, snizit će se i vrijednosti kolesterola, no samo ako se bavite nekom aerobnom aktivnošću kao što su plivanje ili vožnja bicikla.

3. Seks je eliksir za srce

To da je vođenje ljubavi loše za srce i krvne žile samo je mit. Kemijske tvari koje se luče tijekom spolnog odnosa imaju zaštitni, čak i obnavljajući učinak, a danas se pouzdano zna i da to pomaže u oporavku pacijenata koji su preboljeli infarkt. Seks je dobar za krvožilni sustav i nije slučajnost to što nam on ujedno pruža užitak: tlak se tada penje do 180-200, ali riječ je o pozitivnom "stresu".

5. Na tanjuru voće, povrće i vlakna

Za ženu je najbolji izbor uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem i vlaknima (integralne žitarice) te siromašna životinjskim masnoćama (meso, mlijeko, jaja i sir). U takvoj ishrani prednost treba dati masnoćama biljnog porijekla, a ne životinjskog, te povrće i voće što više konzumirati u svježem obliku. Također, ribi treba dati prednost nad mesom zato što je bogata "dobrim" masnoćama - omega-3 masnim kiselinama.

6. Opseg struka može biti opasan

Kako biste izmjerili vlastitu sklonost nekoj srčanoj bolesti povezanoj s opsegom struka, dovoljan vam je običan krojački metar. Omotajte ga oko struka i pročitajte promjer: normalnim se smatra ako je manji od 80, a ako je veći, svakako morate smršavjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:08