UKLONILI TUMOR

BOLNICA U TEKSASU UŽIVO PRENOSILA OPERACIJU MOZGA Pacijentica tijekom zahvata morala biti budna i razgovarati, gledalo ju je 100.000 ljudi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.10.2019. u 10:50

Facebook

 

Mlada pacijentica u Teksasu koja je bila budna tijekom operacije mozga mogla je razgovarati s liječnicima za vrijeme zahvata a gledatelji iz čitavog svijeta mogli su to promatrati jer je dio operacije prenošen uživo na Facebooku.

Gotovo 100.000 ljudi pogledalo je do srijede 40-ak minuta dugi dio operacije u kojoj su liječnici uklanjali tumor iz mozga Jenne Schardt u utorak prijepodne, a koji je prenošen uživo.

Snimka prikazuje 25-godišnju pacijenticu kako razgovara s liječnicima s jedne strane zavjese dok liječnici u kirurškim maskama operiraju njezin mozak s druge strane zavjese.

Schardt je pretrpjela moždani udar zbog nakupine krvnih žila u lijevom temporalnom režnju zbog čega je imala poteškoća s govorom, kazao je predstojnik klinike za neurologiju metodističkog zdravstvenog centra u Dallasu dr Nimesh Patel.

 

Ona je ostala budna tijekom operacije kako bi liječnici bili sigurni da neće oštetiti neki dio mozga koji kontrolira govor pa je morala izgovarati razne riječi tijekom zahvata kako bi kirurzi napravili kartu njezina mozga, rekao je Patel.

"Kako bismo utvrdili kojim ćemo putem pristupiti tumorskoj masi morali smo utvrditi koji je put siguran", rekao je Patel. Schardtovoj su postavljali čak i pitanja o njezinu psu kako bi testirali pamćenje tijekom zahvata koji je ukupno trajao 4,5 sati.

"Operacija na mozgu uz budnost pacijenta nije rutinska iako ih radimo", kazao je. "Ovisi o tome gdje je oštećenje koje moramo operirati i želi li pacijent biti budan ili uspavan".

Schardt, studentica iz Illinoisa, bit će otpuštena iz bolnice u četvrtak.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo