STRAŠNA DIJAGNOZA

BRITANKA ZA POSJETA MUZEJU DOZNALA DA IMA RAK DOJKE Obišla dvoranu za termografsko snimanje i otkrila da ima sumnjivu tvorbu

 Ilustracija / - / Wavebreak / Profimedia

Za posjeta muzeju u Edinburghu, posjetiteljica Bal Gill obišla je i dvoranu za termografsko snimanje i otkrila da ima sumnjivu tvorbu, a naknadnim pregledom dijagnosticiran joj je rak dojke, piše BBC.

Bal Gill (41) do tog je otkrića došla sasvim slučajno, kad se s obitelji u sklopu posjeta Muzeju iluzija i camere obscure u Edinburghu našla u dvorani za snimanje toplinskom kamerom.

Njezin toplinski otisak bio je emitiran zajedno s otiscima drugih posjetitelja, a ona je vidjela da na lijevoj dojci ima crvenu mrlju kakve na desnoj nije bilo.

Snimila je svoj otisak iz znatiželje, a kad se vratila kući, počela je istraživati. Guglajući je ustanovila da se tehnikom termografije otkriva rak dojke i stoga se obratila liječniku. Nakon pretraga dijagnoza je bila postavljena: radi se o raku dojke u vrlo ranom stadiju.

Nakon tri kirurška zahvata, uključujući mastektomiju, pacijentica se danas smatra zdravom. Nije morala prolaziti ni kemoterapiju ni terapiju zračenja.

Jean-Yves Pierga, onkolog s Instituta Marie Curie, napominje da uporaba topline za otkrivanje tumora nije nikakva novost. Termografija se mnogo istraživala u razdoblju od 1980. do 1990. za otkrivanje raka dojke.

- Kad postoji tumor, aktivnost razmnožavanja stanica je veća, dakle, povećava se lokalna toplina. Ako postoji tumor, uočava se toplija zona oko mliječne žlijezde - kaže Pierga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:23