ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE

Brza hrana izaziva ovisnost poput heroina i pušenja

Hamburgeri i prženi krumpirići izazivaju ovisnost kao droge i mogu prouzročiti kompulzivno prejedanje i pretilost, otkrilo je najnovije istraživanje znanstvenog tima s Floride

Američki znanstvenici došli su do zaključka da hamburgeri, prženi krumpirići i kobasice u ljudskom mozgu izazivaju ovisnost koja ih tjera da žele još više šećera, soli i masne hrane. Znanstvenici Instituta za istraživanje Scripps na Floridi otkrili su da su štakori u laboratoriju postali ovisni o lošoj prehrani baš kao i ljudi koji su postali ovisni o kokainu i heroinu.

Mehanizmi pretilosti

Iako se to otkriće ne može direktno okriviti za pretilost kod ljudi, ono je ipak pojasnilo da se pretjerana kozumacija junk hrane prepune kalorija događa zbog podražaja u mozgu. Prvi se put, naime, navodi da ljudski mozak na junk reagira na isti način kao što reagira na drogu.

- Istraživanje, koje je trajalo gotovo tri godine, najbolji je dokaz do sada da je pretilost bazirana na istim neurobiološkim mehanizmima kao ovisnost o drogi - rekao je doktor Paul Kenny, koji je vodio istraživanje.

Tijekom njega znanstvenici su podijelili životinje u tri grupe. Jedna je grupa dobivala normalne količine zdrave hrane, druga ograničene količine brze hrane, a treća neograničene količine kolača od sira, hamburgera i čokoladica. Kod prve dvije grupe nisu uočene nikakve promjene, dok su štakori iz treće grupacije ubrzo postali vrlo debeli i počeli nekontrolirano jesti.

Dva tjedna izgladnjivanja

Kad su znanstvenici elektronički stimulirali dio njihova mozga koji osjeća ugodu, uvidjeli su da štakorima treće grupe treba puno više stimulacije kako bi registrirali istu razinu ugode nego životinjama na zdravoj prehrani. Kad su štakori vraćeni na zdravu hranu, jednostavno su je odbili jesti. Gotovo dva tjedna su se izgladnjivali prije nego što su pristali pojesti nešto drugo osim junk hrane, što pokazuje koliko ju je teško prestati konzumirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:47