ISTRAŽIVANJE

'ČINI SE DA JE STARA IZREKA BLIZU ISTINE' Dvije jabuke na dan bitno poboljšavaju zdravlje

 CROPIX

Novo istraživanje je pokazalo da konzumiranje dvije jabuke na dan pomaže reducirati kolesterol, a pomaže i protiv srčanih tegoba, piše Sky News.

Znanstvenici kažu da sitna promjena u prehrani pokazuje 'jak efekt na indikatore srčanog zdravlja'.

- Čini se da je stara izreka o jednoj pojedenoj jabuci dnevno blizu istine, kazala je profesorica Julie Lovegrove, direktorica Odjela za ljudsku prehranu na Sveučilištu Reading.

Jabuke su bogate vlaknima i polifenolima, koji pomažu u reduciranju količine LDL kolesterola, također poznatog kao 'lošeg kolesterola'.

Tim koji čine znanstvenici s Readinga, u suradnji s Fondacijom instituta Edmund Mach su koristili jabuke Renetta Canada koje se uzgajaju u Trentinu na sjeveru Italije.

One su bogate polifenolnim sastojcima koji se nazivaju proantocijanidinima.

Usporedili su ih sa sokom od jabuke.

Dok je piće imalo sličan udio kalorija i šećera, jabuke su imale bitno veći udio vlakana - 8,5g u usporedbi s 0,5g, dok je totalni udio polifenola bio 990 mg u odnosu na 2,5 mg.

- Dvije cijele jabuke, prije nego šećerom i kalorijama ispunjeno piće od soka jabuke je imalo značajan efekt na indikatore srčanog zdravlja testiranih osoba, kazala je profesorica Lovegrove.

Dr. Thanasis Koutsos s odjela za hranu i nutricionizam Sveučilišta Reading je kazao: - Zasad ne znamo jesu li vlakna ili polifenol kojeg se u velikoj količini pronalazi u jabukama odgovorni za rezultat.

- U svakom slučaju, jasni pobjednik je cjelovito voće, piše Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:41