PACKA PROIZVOĐAČU

'ČISTO VARANJE KUPACA!' Australski sud naložio povlačenje tableta protiv bolova iznimno popularnih i u Hrvatskoj

 iStock

Sud u Australiji donio je odluku da međunarodna korporacija Reckitt Benckiser mora s tržišta povući nekoliko Nurofen proizvoda za ublažavanje bolova jer, kako stoji u obrazloženju presude, britanska tvrtka obmanjuje kupce etiketirajući identične tablete kao proizvode za različite tipove bolova.

Savezni je sud presudio da su Nurofen za bolove u leđima, Nurofen za menstrualne bolove, Nurofen za migrenu i Nurofen za glavobolju apsolutno ista stvar te da isticanjem različitih namjena zavaravaju potencijalne kupce. Radi se o istom pripravku u sva četiri slučaja koji sadržava 342 milligrama ibuprofen lizina.

‘Već godinama znamo da je to isto pa kupcima savjetujemo da kupuju uobičajene tablete protiv bolova jer su jeftinije’, rekao je farmaceut vodeće australske farmaceutske kuće Priceline.

Ovako specificirani proizvodi Nurofena prodavali su se po dvostruko višoj cijeni od uobičajenih tableta protiv bolova, a osim u Australiji prodaju se i na Novom Zelandu i u Velikoj Britaniji. Australija je prva zemlja koja je donijela ovakav tip zabrane, prenosi Reuters.

Slučaj je do suda dovela agencija za zaštitu potrošača, Australian Competition and Consumer Commission, a Reckitt Benckiser ima tri mjeseca za ukloniti ove proizvode s polica ljekarni. Sud tek treba odrediti datum saslušanja za izricanje kazne korporaciji, a tvrtka mora u tisku i na svojoj internetskoj stranici objasniti prave učinke Nurofena i njegovih oblika, naložio je sud.

Glasnogovornica kompanije, Montse Pena, rekla je da im nije bila namjera zavarati kupce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:48