PAZITE ŠTO RADITE

'ČUO SAM KLIK I LIJEVA STRANA POČELA JE OTKAZIVATI...' Istezao vrat i pretrpio moždani udar; Liječnik upozorava na pokret koji može biti fatalan

    AUTOR:
    • Javorka Luetić

  • OBJAVLJENO:
  • 03.05.2019. u 18:42

, Image: 412874692, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

 

Josh Hader, 28-godišnji muškarac pretrpio je teški moždani udar nakon što je sam sebi istegnuo vrat. Šokantan je to naslov članka kojeg je objavio britanski Pop Sugar, a događaj koji zaista zvuči nevjerojatno treba shvatiti kao upozorenje za mnoge akcije 'samorastezanja' kojima smo skloni u kućnoj radinosti ili koje tražimo od drugih, piše Slobodna Dalmacija.

Osjećaj napetosti u lopaticama i zakočenosti u vratu poznat je svima, posebno žrtvama sjedilačkog načina života, a potreba da se rastegnemo prirodna je.

No, očito itekako treba paziti kako to radimo.

- Čim sam čuo klik, cijela moja lijeva strana tijela počela je otkazivati - ispričao je za britanski portal Hader, prisjećajući se užasnog trenutka.

- Ustao sam i pokušao otići do hladnjaka, sjećam se da nisam mogao ravno hodati - pričao je novinarima nakon oporavka.

- Pacijent je oštetio svoju vertebralnu arteriju koja vodi do mozga - objasnio je dr. Vance McCollom, jedan od specijalista koji su liječili Josha, uz upozorenje da je mogao i umrijeti.

- Srećom, Joshov moždani udar nije bio tako opasan da mu ugrozi život, ali je imao nekoliko dana problema s hodanjem, patio je zbog zamućenog vida i iskusio bolno štucanje koje je trajalo oko tjedan i po, a još uvijek se teško oslanja na lijevu nogu - ispričao je liječnik.

Inače, Josh je otac dvoje djece i priznaje da mu je najteže što još uvijek ne može pomoći supruzi oko malenog sina.

- Ne mogu ga podignuti iz krevetića, dati mu mlijeko usred noći. Ne mogu ništa od toga - rekao je.

Britanski liječnik upozorio je da se vrat prilikom samoistezanja treba samo lagano poguravati s jedne strane na drugu, piše Slobodna.

- Nipošto ga nemojte okretati rukama, takvi radikalni i nestručni potezi mogu dovesti do puknuća arterije - ustvrdio je.

Izdvajamo