BUDITE NA OPREZU

Devet sasvim uobičajenih simptoma koji bi mogli značiti da ste na opasnom putu prema dijabetesu

 Flickr
Možemo li prepoznati dijabetes prije nego što nas pogodi? Kakvi su znakovi koji ga najavljuju?

Slavni holivudski glumac i dobitnik Oscara Tom Hanks priznao je prije nekoliko dana da je bio "totalni idiot". Naime, Hanksu je prije tri godine dijagnosticiran dijabetes tipa 2 i slavni glumac vjeruje da je dobio tu bolest kao posljedicu svojeg lošeg načina prehrane.

"Bio sam težak. Vidjeli ste me u filmovima, znate kako sam izgledao. Bio sam totalni idiot", izjavio je Tom Hanks u razgovoru za Radio Times.

Hanks se smatra dijelom "lijene američke generacije", kako se izrazio, koja je "slijepo plesala na zabavi i sada se našla oboljela".

Dijabetes tipa 2 je najuobičajeniji oblik ove bolesti i obuhvaća oko 90 posto svih dijagnosticiranih slučajeva. Od tipa 1 obolijeva se relativno naglo, a može se prepoznati po neobjašnjivom gubitku težine.

Dijabetes tipa 2 događa se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina da pravilno funkcionira ili tjelesne stanice ne reagiraju na inzulin. Zbog toga glukoza ostaje u krvi i ne koristi se kao pogonsko gorivo tijela.

Možemo li prepoznati dijabetes prije nego što nas pogodi? Kakvi su znakovi koji ga najavljuju?

1. Pojačana žeđ

Nagli napad žeđi jedna je od najočitijih simptoma dijabetesa tipa 2. Osobe mogu osjetiti pojačanu žeđ u kratkom vremenskom razdoblju, a to može biti znak povećanog nivoa glukoze u krvi, što stimulira centar u mozgu koji signalizira žeđ.

2. Malaksalost

Nespecifičan, ali važan simptom dijabetesa tipa 2 je opći osjećaj umora. Do osjećaja malaksalosti može doći u slučaju dijabetesa kad je nizak nivo šećera u krvi i nema dovoljno "goriva" za stanice. No, malaksalost i umor mogu nastati uslijed mnogih drugih medicinskih stanja, kao što su anemija ili depresija, tako da nisu najpouzdaniji indikator dijagetesa.

3. Loša prehrana

Redovita nepravilna prehrana može biti znak da ste na putu dijabetesa tipa 2. U to se može uključiti unošenje mnogih "pogrešnih" izvora kalorija, ili pušenje. Dijabetes tipa 2 mogu prouzročiti i neki lijekovi, kao i steroidi.

4. Povećani struk

Ukoliko ste pretili već s 21 godinom, također riskirate razvoj dijabetesa. Također, ako se vaš struk povećao u opsegu od mladenačkih dana, to također može biti indikator.

5. Prekomjerno uriniranje

Prekomjerno mokrenje također može biti znak, posebno ako se zbog toga dižete usred noći ili, osobito kod žena, ako uz to trpite genitalni svrbež ili infekciju. Prekomjerno mokrenje nastaje kada se glukoza "prelijeva" iz krvi, što smeta sposobnosti bubrega da koncentriraju mokraću. Genitalni svrab može prouzročiti infekcija kandidom, a ako se takve infekcije često događaju i traju, trebali biste se testirati na dijabetes.

6. Sjedilački način života

Ukoliko imate sjedeći posao, primjerice ukoliko ste taksist, i ne sudjelujete redovito ni u kakvoj fizičkoj aktivnosti ili hobiju, također biste se morali testirati.

7. Kožne infekcije

Ako vaše kožne infekcije ili rane primjetno sporije zacjeljuju, to bi mogao biti površinski simptom dijabetesa. Djelomično je tome tako jer cijele krvne stanice koje se bore protiv infekcija postaju manje učinkovite kada je nivo glukoze visok, te zbog toga ranama treba značajno duže da zacijele.

8. Utrnulost i zamagljen vid

Razdoblja mutnog i zamagljenog vida mogu biti indikator dijabetesa tipa 1 i tipa 2, a pacijenti također mogu obratiti pozornost na povremeno utrnuće prstiju.

9. Podložne skupine

Vrijedi se testirati na dijabetes tipa 2 ako netko u vašoj obitelji već ima tu bolest. Također, ljudi azijskog i karipskog porijekla četiri su puta podložniji obolijevanju od dijabetesa od ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:12