FDA UPOZORAVA

DEVET ŽENA UMRLO OD RIJETKE VRSTE KARCINOMA POVEZANE SA SILIKONIMA U GRUDIMA 'Rizik je veći kod jedne vrste implantata...'

 Profimedia, Alamy

Devet žena iz SAD-a umrlo je od rijetke vrste karcinoma povezanim sa implantatima u njihovim grudima, izvijestili su američki savezni dužnosnici, a prenio magazin Time.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je da su do 1. veljače zaprimili 359 izvješća o raku imunološkog sustava, odnosno o anaplastičnom limfomu velikih stanica, kojeg se prvi put povezalo sa silikonskim umetcima 2011. godine.

Naime, prema FDA, rizik od karcinoma je veći kod implantata s teksturiranom površinom za razliku od onih s glatkom, no još nisu sigurni zašto je to tako.

FDA je ustvrdila je li površina implantata bila s teksturom ili glatka u 231 slučaju. Od tog broja, 203 su bili s teksturom, a 28 glatki.

Velik broj žena svake godine ugrađuje silikone u grudi, a karcinom je rijetka posljedica. Ipak, potencijalni rizik potaknuo je raspravu.

Bivši predsjednik Američke udruge plastičnih kirurga (ASPS), kazao je kako su implantati s teksturiranom površinom vrlo česti i kako ih kirurzi koriste naizmjenično, no kako poveznica između tih implantata i većeg rizika od karcinoma još nije potvrđena.

- Još uvijek je to vrlo rijetko, no događa se i želimo ustvrditi što je tome uzrok - kazao je.

Inače, teksturirani implantati stvoreni su kako bi se smanjio rizik komplikacija vezanih uz tkivo ožiljka koji se stvara oko implantata kao i rizik pomicanja implantata u grudima.

Neka istraživanja sugeriraju kako se na teksturiranim implantatima prije razviju bakterije nego na glatkima, što može povećati rizik od infekcije, rak ili pak mogućnost da se implantat ne primi dobro. No, ni ova veza nije potvrđena, a FDA napominje kako će trebati još istraživanja kako bi shvatili koji je uzrok.

Simptomi karcinoma povezanog sa silikonskim umetcima su trajna oteklina ili bol oko implantata, a mogu se pojaviti i godinama nakon operacije.

FDA upozorava i kako silikoni nisu rješenje za čitav život i kako njihov vijek varira ovisno o pojedincu.

- Sve žene koje su ugradile implantate moraju na dodatne operacije i nitko ne zna kada će to biti - kazala je Gretchen Burns iz FDA.

FDA upozorava da što duže žena ima implantate, veća je mogućnost komplikacija i daljnjih operacija, te dodaje da svega nekoliko žena prve ugrađene implantate zadrži 20 do 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:35