NAJVAŽNIJE JE POSTAVITI PRAVILA

Djeca na internetu

Današnje generacije djece sve ranije se služe kompjuterom pa tako i internetom. Što mi kao roditelji možemo učiniti da ih zaštitimo?

Iako se možete osjećati bespomoćno kada je u pitanju sigurnost djece na internetu postoje načini kako možete zaštiti vaše dijete. Zabrana je najgori mogući način zaštite jer u pravilu nešto što je zabranjeno djeci samo povećava interes i čini im internet još privlačnijim.

Prije svega postavite pravila vezana za korištenje interneta. Odredite koji tip stranica djeca smiju posjećivati i koliko vremena smiju provoditi na Internetu, a posebno se to odnosi na vrijeme koje dijete koristi za igru i zabavu.

Zabrana je najgori mogući način zaštite djeteta. Važnije je pokazati interes pažljivo nadzirati njihove aktivnosti

Kompjuter s pristupom internetu trebao bi se nalaziti u dnevnoj sobi (ili u sobi u kojoj najčešće roditelji borave) kako bi svi članovi mogli biti uključeni, a i samo nadgledanje djeteta je time lakše. Tako možete upoznati i djetetove on line prijatelje isto kao i one školske prijatelje.

Objasnite djetetu da je stranac ipak stranac, i kao što na igralilištu i na ulici ne trebaju razgovarati sa strancima, isto pravilo neka se odnosi i na kompjuter. Važno je djeci objasniti da davanje, pa čak i minimalnih, informacija može omogućiti stranoj osobi da pronađe gdje dijete živi.

Kako bi djeca što bolje razumijela zašto ne želimo da čine određene stvari ("ne dajte ime i ostale podatke na internetu", "ne stavljaje slike i informacije o članovima obitelji, mjestu stanovanja" i sl.) važno je s njima razgovarati, objasniti im koje sve opasnosti vrebaju na Internetu te na koji način se sve mogu zloupotrijebiti razni sadržaji i informacije.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete? Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:25