RAZLOG SU KLIMATSKE PROMJENE

Do 2050. u Europi bi moglo biti više od 70 milijuna alergičnih na ambroziju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.08.2016. u 10:55

Osijek, 190812.
Susno vrijeme pogoduje ambroziji i ubrzalo je njeno cvjetanje tako da je vec sada visoka koncetracija peludi u zraku. Ove godine se moze ocekivati iznimno visoka rekordna koncetracija peluda te biljke koja je jak alargen na podrucju Osijeka i okolice. Po podacima Klinickog bolnickog centra sve vise djece postaju alergicni na njeno cvjetanje.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
Klimatske promjene mogle bi do 2050. udvostručiti broj Europljana alergičnih na pelud ambrozije, pa bi se taj broj sa sadašnja 33 milijuna mogao popeti na 77 milijuna, ocjenjuje se u studiji objavljenoj ovog tjedna.

 

Ova biljka podrijetlom iz Sjeverne Amerike koja se veoma brzo širi i čiji pelud uzrokuje jake alergije, već je dosta prisutna u središtu i na jugu Europe te na jugoistoku Francuske, unatoč redovitim kampanjama uništavanja. Alergija na ambroziju spada u peludne ili sezonske alergije od kojih u različitom stupnju pati gotovo 40 posto Europljana. Te alergije može prouzročiti pelud drveća (breza, čempres) u proljeće, a u ljeto i jesen pelud trava i korova.

"Ovo je prva studija kojoj je zadaća izmjeriti eventualni utjecaj klimatskih promjena na alergije", istaknuo je Iain Lake, voditelj studije objavljene u časopisu "Environmental Health Perspectives". Znanstvenici su do broja 77 milijuna alergičnih Europljana došli polazeći od pretpostavki koje pokazuju da će se pelud ambrozije u budućnosti proširiti i na druge europske zemlje poput Njemačke i Poljske.

Kako navode istraživači, dvije trećine tog povećanja mogu se pripisati klimatskim promjenama, a jedna trećina prirodnom širenju te agresivne biljke.

Budu li se provodile mjere za suzbijanje ambrozije, broj alergičara bi do 2050. mogao pasti na 52 milijuna, a bude li se biljka širila brže nego što se predviđa, taj broj bi, naprotiv, mogao narasti na 107 milijuna, upozorila je Michelle Epstein, znanstvenica na bečkom sveučilištu.

Ona u budućnosti predviđa pogoršanje simptoma alergije na ambroziju zbog jače koncentracije peluda i duljeg razdoblja cvjetanja koje bi se moglo protegnuti do sredine listopada. Ova biljka koja može narasti do 1,80 m, iznimno je otporna i prilagođava se gotovo svakoj vrsti tla, dobro podnosi sušu a njezino sjeme može u tlu preživjeti više od deset godina. Osim u Sjevernoj Americi i u Europi, proširila se i u nekim dijelovima Australije, Južne Amerike, pa čak i Japana.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo