BORBA ZA ŽIVOT LEGENDE

DR. PALADINO ANALIZIRA ZA JUTARNJI Zašto su Schumachera liječnici morali staviti u komu?

 AFP
Šef neurokirurgije na Rebru objašnjava postupke liječnika koji se bore za život vozačke legende

ZAGREB - "Najčešća posljedica povreda glave je tzv. intrakranijalno krvarenje koje se ne mora pojaviti odmah već naknadno i može biti vrlo teško pa čak i smrtonosno.

Radi se o nakupljanju krvi u lubanji koje onda povećava intrakranijalni tlak kod pacijenta što može oštetiti tkivo mozga pa je nužno ukloniti ugrušak kako bi se pritisak na mozak smanjio, a time i moguća oštećenja“, objašnjava predstojnik klinike za neurokirugiju KBC-a Zagreb , prof.dr. Josip Paladino, razloge zbog kojih su traume mozga toliko opasne po život i zašto je Michael Schumacher morao biti operiran.

Dodaje da kod nekih pacijenata, a čini se da je tako bilo i kod Schumachera, krvarenje u mozgu ne mora početi odmah po udarcu. No, svako povećanje volumena do kojeg dolazi krvarenjem ili oticanjem mozga ugrožava pacijenta.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

"Zbog toga je Schumacheru uklonjen ugrušak, a kako bi se mozak oporavio takav pacijent obavezno mora u induciranu odnosno umjetnu komu. Prvih deset do dvadeset sati od zahvata stanje pacijenta se prati snimanjem, obično CT-om (kompjutorizirana tomografija). Tek nakon barem dvadesetak sati umjetne kome može početi kontrolirano buđenje ako to stanje pacijenta dozvoljava“, objašnjava prof.dr. Paladino.

SCHUMACHER I DALJE U KOMI Liječnici: 'Stanje je doista jako ozbiljno, možemo samo čekati...'

Ističe da težina ozljede mozga u traumama ovisi o tzv. inercijskim silama usporenja koje nastaju kod udarca te o predmetu u koji je pacijent udario glavom.

U slučajevima teških ozljeda glave može doći i do uništavanja živaca, puknuća krvnih žila u glavi, a posljedično nastaje krvarenje i oteknuće. Kako se lubanja ne može proširiti u njoj raste tlak koji može oštetiti moždano tkivo.

KOBNO SKIJANJE Michael Schumacher se u 20-godišnjoj karijeri samo dvaputa ozlijedio

O tom oštećenju ovisi opravak pacijenta koji preživi traumu glave kao i hoće li biti trajnih posljedica.

No, kako će se razvijati situacija kod teško ozlijeđenog mozga ne može nitko prognozirati pa tako i Schumacherovim liječnicima ne preostaje ništa drugo do čekati koliko će organizam bivšeg automobilističkog asa uspjeti oporaviti od ove teške ozljede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:09