HERBICIDI U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

DUGOGODIŠNJE ISTRAŽIVANJE NIJE NAŠLO VEZU IZMEĐU PESTICIDA I KARCINOMA Do kraja godine očekuje se odluka EU o upotrebi glifosata

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2017. u 14:59

French Environment and Energy Minister Segolene Royal symbolically removes Monsanto's Roundup weedkiller atomizers from stands as she visits a garden shop at Bonneuil-Sur-Marne near Paris, France, June 16, 2015. Royal has asked garden shops to stop over-the-counter sales of Monsanto's Roundup weedkiller as part of a wider fight against pesticides seen as potentially harmful to humans.The International Agency for Research on Cancer (IARC), part of the World Health Organization (WHO), said in March that glyphosate, the key ingredient in Monsanto's Roundup was
Charles Platiau / REUTERS

 

Dugogodišnje veliko istraživanje utjecaja pesticida glifosata na američke farmere nije pronašlo nijednu čvrstu vezu izlaganja tom pesticidu i raka, objavili su u četvrtak znanstvenici.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Journal of the National Cancer Institute (JNCI) nije utvrđena veza glifosata, glavnog sastojka popularnog Monsantova herbicida RoundUp, i "bilo kojeg čvrstog tumora ili hematološkog karcinoma uključujući non-Hogkinov limfom i njegove podtipove".

Navodi se da postoje "neki dokazi o povećanom riziku za akutnu mijeloičnu leukemiju u najizloženijoj skupini" no istodobno dodaje da veza nije "statistički značajna" i zahtijeva dodatno istraživanje prije konačnog zaključka.

Rezultati istraživanja mogli bi utjecati na tužbe koje je u SAD-u protiv Monsanta pokrenulo više od 180 osoba koje tvrde da su zbog izlaganja pesticidu RoundUp oboljeli od raka, što Monsanto odbacuje.

Rezultati bi mogli utjecati i na ključnu odluku o produljenju dozvole za upotrebu glifosata u Europskoj uniji koja se očekuje do kraja godine. Zemlje EU-a trebale su o tome glasovati u četvrtak no ponovno se nisu uspjele usuglasiti da se odobri petogodišnje produljenje korištenja toga pesticida.

EU odluku odgađa već nekoliko godina nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija analizirala 2015. glifosat i zaključila da je "vjerojatno kancerogen" za ljude. Druga tijela poput Europske agencija za sigurnost hrane zaključile su da je siguran za upotrebu.

Rezultati utjecaja glifosata dio su većeg istraživanja kojim se od početka 1990-ih prati zdravlje desetaka tisuća američkih farmera i njihovih obitelji u Iowi i Sjevernoj Karolini.

U zaključku rada znanstvenici predvođeni Laurom Beane Freeman iz Američkog nacionalnog instituta za rak izvijestili su da je od 54.251 ispitanika u istraživanju njih 44.932 ili 82,9 posto koristilo glifosat.

"Glifosat nije bio statistički značajno povezan s karcinomom ni na jednoj lokaciji", navodi se u zaključku.

Izdvajamo