Jučer smo pisali o Dukanovoj dijeti - omiljenom sredstvu Francuskinja u borbi protiv kilograma. Danas ćemo detaljnije proći kroz njezinu prvu fazu (ima ih četiri), pobliže je objasniti i ponuditi vam nekoliko recepata u kojima prevladavaju bjelančevine, a koji bi vam trebali pomoći da lakše prebrodite tu “fazu napada”.
U njoj je gubitak kilograma uglavnom brz i vrlo uspješan, što bi trebalo djelovati vrlo motivirajuće. To je također najlakša faza u smislu praćenja pravila: vrlo je jasno što smijete i što ne smijete jesti. No, ujedno je i vrlo stroga. Ne tolerira odstupanja - držite se pravila i bit ćete zadovoljni. Ova faza ima vrlo pozitivan psihološki učinak, jer u vrlo kratkom vremenu donosi odlične rezultate.
Najviše 10 dana
“Faza napada” uglavnom traje oko pet dana, ovisno o tome koliko tijekom trajanja cijele dijete želite smršavjeti. Ona je svojevrsni brzi start, a pravila su ovakva:
- ako želite smršavjeti manje od 5 kilograma, prva faza traje 2 dana. U tom periodu izgubit ćete između 0,5 i 1,5 kilograma.
- ako želite smršavjeti manje od 10 kilograma, prva faza traje 3 dana. U tom periodu izgubit ćete između 1,5 i 2 kilograma.
- ako želite smršavjeti manje od 18 kilograma, prva faza traje 5 dana. U tom periodu izgubit ćete između 2 i 3 kilograma.
- ako želite smršavjeti više od 18 kilograma, prva faza traje najmanje 7 dana.
Napomena: prva faza ne bi smjela trajati više od 10 dana, a tijekom njezina trajanja treba piti što više vode.
Što u tom periodu smijete jesti:
1. Teletinu i govedinu: steakove, filee, mljevenu govedinu (s ne više od 10 posto masnoće)... gotovo sve osim T-Bone šnicli. Ne smijete pržiti na maslacu ili bilo kojoj drugoj vrsti masnoće, stoga budite kreativni: koristite neprijanjajuću tavu, grill, roštilj ili pecite meso u pećnici. Možete ga ispeći koliko želite, ali (tek toliko da znate) što ga više pečete, manje masnoće ostaje.
2. Perad (osim patke i guske). Jedite više bijelog, a manje crnog mesa i izbjegavajte hrskavu kožicu na pečenom piletu.
3. Sve plodove mora i ribu (kuhano, pečeno, dimljeno), ali ne konzervirane u maslinovom ili bilo kojem drugom ulju. Surimi (imitacija mesa raka) može poslužiti kao odlična grickalica. Radije birajte ribe koje ostaju sočne i nakon pečenja u pećnici: crni bakalar, grdobina, brancin...
4. Jaja. Ako ih jedete cijela, dakle sa žutanjkom, onda ih smijete pojesti samo 3 do 4 tjedno, a ako se držite samo bjelanjka tada količina nije ograničena.
5. Nemasne mliječne namirnice: mlijeko, jogurt ili svježi sir.
Mnogo, mnogo vode
Dozvoljeno:
- umjetni zaslađivači
- ocat, začinsko bilje, peršin, ulje, češnjak... većina začina je dopuštena
- sol i senf, ali u što manjim količinama
- dijetna gazirana pića, ali ne previše
Savjeti:
- jedite kada god ste gladni, ali samo gore navedene namirnice. Ne preskačite obroke
- uvijek uz sebe imajte neku hranu koja će vam dobro doći kada vas uhvati glad
- važite se svakodnevno, pa i nekoliko puta dnevno kako bi vas rezultati dalje motivirali
- pijte puno vode, najmanje dvije litre dnevno. Tijekom obroka pokušajte popiti dvije čaše vode
- ako će ova faza trajati dulje od pet dana, tada pijte vitamine
- nemojte intenzivno vježbati, tijelo će vam možda biti umorno prva tri dana
• Škampi pirjani u začinskom bilju (dvije porcije):
900g očišćenih škampa
4 režnja češnjaka - zgnječiti
30g svježeg peršina - nasjeckati
50ml suhog bijelog vina
1 limun - prerezati na pola
Škampe, češnjak, peršin i vino ubacite u neprijanjajuću tavu. Pirjajte na srednjoj vatri dok škampi ne poprime ružičastu boju. Poslužite sa svježim limunom.
• Piletina Tandoori (jedna porcija)
125g pilećih prsa - posoliti i popapriti
2 žlice nemasnog jogurta
3 žlice limunovog soka
1 režanj češnjaka - zgnječiti
mljevena paprika
papar cayenne
cimet i kumin
Pomiješajte jogurt, limunov sok, češnjak i začine te u smjesi piletinu marinirajte majmanje jedan sat. Pileća prsa potom ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na roštilju oko šest minuta sa svake strane.