EPOHALNO OTKRIĆE?

ECSTASY LIJEČI LEUKEMIJU?! Znanstvenici: 'Droga s noćnih partyja uništava uzročnike raka krvožilnog sustava'

Damir Glibušić / CROPIX

Modificirana verzija popularne ‘partijanerske’ droge MDMA, poznatije pod imenom Ecstasy, pokazala se iznimno uspješnom terapijom za nekoliko vrsta raka krvi.

Ecstasy i LSD manje štete zdravlju od alkohola i nikotina

- Mogućnost da liječimo rakove krvožilnog sustava s lijekom dobivenim iz Ecstasyja je istinski uzbudljiva ideja, rekao je Dr. David Grant, direktor istraživanja leukemije i limfoma za nevladinu organizaciju koja je financirala novu studiju.

- Mnoge vrste limfoma vrlo se teško liječe i potrebni su nam lijekovi koji nisu toksični, koji su učinkoviti i koji imaju malo nuspojava. Potrebno je još rada na tome, no ovo istraživanje je značajan korak u razvijanju snažnog novog lijeka protiv raka, kazao je Grant.

Ecstasy nema štetnih posljedica na rad mozga

Znanstvenici na Sveučilištu u Birminghamu još su 2006. godine otkrili da ecstasy, neki antidepresivi i neke pilule za gubitak težine uništavaju kancerogena bijela krvna zrnca.

No, doze potrebne za postizanje ovog učinka bile su toliko visoke da bi bile smrtonosne po pacijente. Stručnjaci sa Sveučilišta u Birminghamu povezali su se sa znanstvenicima Sveučilišta u Zapadnoj Australiji i počeli raditi na modificiranoj verziji ove popularne psihoaktivne supstance.

Urednik New Scientista: 'Gutao sam ecstasy jer sam želio znati što se zbiva u mom mozgu. Bilo mi je odlično'

Zajedno su uspjeli proizvesti oblik MDMA koji je 100 puta učinkovitiji u borbi protiv raka od obične verzije.

Ecstasy - Od opasne droge do blagotvnornog lijeka

Ecstasy je prvi put otkriven 1912. godine u laboratorijima njemačkog farmakološkog diva Mercka, koji nije mogao pronaći korisnu uporabu za tu novu supstancu, MDMA-u (kemijska formula je 3,4 - metilendioksi- N-metilamfetamin).

Slavni kemičar i stručnjak za psihofarmakologiju Dr. Alexander Shulgin u 70-im godinama prošlog stoljeća čuo je od svojih studenata za neobične doživljaje koje su doživjeli na MDMA-i, među njima i jednog studenta kojem je supstanca izliječila mucanje.

Shulgin ju je sintetizirao, isprobao, i ubrzo počeo dijeliti svojim prijateljima psihijatrima koji su počeli koristiti novu drogu za liječenje depresije, post-traumatskog stresnog poremećaja i brojnih drugih psihičkih problema.

Sredinom osamdesetih SAD je, na temelju dvije vrlo upitne studije koje je financirala agencija za suzbijanje droga, proglasio MDMA opasnom supstancom koja ‘nema nikakve medicinske potencijale,’ u rangu s heroinom i kokainom.

Bilo je potrebno 30 godina, tokom kojih su milijuni ljudi redovito (i ilegalno) rekreativno uzimali tu supstancu bez zdravstvenih posljedica, da bi se ponovno započela medicinska istraživanja. Prvo istraživanje u prošloj dekadi, provedeno u Njemačkoj, u potpunosti je pobilo sva istraživanja o štetnosti koje je provela američka agencija za suzbijanje droga, a nakon toga su uslijedila brojna istraživanja koja su otkrila kako MDMA ima velik potencijal za liječenje PTSP-a, u kojem pokazuje uspješnost veću od 80%.

Droga je i danas na lošem glasu jer se proizvodi u nekontroliranim laboratorijima, pa se često događa da korisnici umjesto MDMA-e dobiju potpuno drugu, opasniju supstancu.

Izdvajamo