U ORGANIZACIJI UDRUGE PINK LIFE

FOTO: U BORBI ZA ZDRAVE DOJKE Modnu reviju na glavnom zagrebačkom trgu nosile oboljele žene i poznate dame, pridružili im se Bernardić i Kujundžić

Davor Bernardić, Sabina Glasovac, Renata Sopek
 HANZA MEDIA
 

Udruga P.I.N.K. life - Pogled iz novog kuta u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom organizirala je događaj pod imenom 'Sačuvajmo zdrave dojke' čiji je cilj jačanje svijesti o važnosti usvajanja zdravih životnih navika te redovnog pregleda i samopregleda dojki.

Događaj je započeo na Trgu bana Josipa Jelačića u 10 sati prigodnim programom, te se nastavio humanitarnom šetnjom s ružičastim balonima do Cvjetnog trga gdje se održala humanitarna modna revija oboljelih žena i osoba iz javnog života koje su nosile modele hrvatskih dizajnera.

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2500 žena, a umre njih oko 1000, a rano otkrivanje bolesti jamči izlječenje u 90 posto slučajeva.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je kako su od velike važnosti za zdravlje žena redoviti pregledi dojki. "Bitno je svim ženama reći - odazovite se na vrijeme, otiđite na pregled i bit ćete zdrave", rekao je.

Podsjetio je kako se u Hrvatskoj od 2006. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, zahvaljujući kojem se godišnje spasi nekoliko stotina života, no moglo bi i više.

"Od otprilike 650.000 poziva za mamografiju godišnje, na pregled se odazove oko polovica žena, a kada bi se odazvala i druga polovica još nekoliko stotina života bilo bi spašeno", rekao je Kujundžić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža rekao je kako se nastanak karcinoma dojke ne može spriječiti, ali ga liječnici mogu dovoljno rano otkriti.

"Karcinom dojke se u 90 posto slučajeva može otkriti u fazi kada je liječenje vrlo uspješno i kada je kvaliteta života žena još vrlo visoka", rekao je dodavši kako je takvim slučajevima petogodišnje preživljenje žena 93 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:52