AKTIVNA HRVATSKA

FOTO: VJEŽBE ZA PLAŽU ŠIME FANTELE 'Dok neki ujutro piju kavu, ja se rastežem. Inače mi je dan propao'

 

- Svi imaju svoje jutarnje rituale. Neki piju kavu, a ja se rastežem. Ako mi se slučajno dogodi da preskočim vježbanje, cijeli mi dan ode u krivom smjeru - kaže Šime Fantela, 29-godišnji jedriličar iz Zadra, olimpijski, svjetski i europski prvak u klasi 470 u kojoj plovi s Igorom Marenićem.

Profesionalni sportaš, koji garantira da ćete se na vježbanje “zakačiti” već nakon deset dana, u sklopu programa Aktivna Hrvatska za Jutarnji je osmislio osam jednostavnih vježbi koje možete izvoditi na plaži, dobro se zabaviti i učiniti nešto dobro za svoje tijelo.

- Kao sedmogodišnjak počeo sam se baviti istovremeno jedrenjem i gimnastikom, a upravo zahvaljujući gimnastici naučio sam se pravilno istezati i zagrijavati, što mi je puno pomoglo u jedrenju - govori domaći olimpijac, dodajući kako jedriličari, zbog prirode sporta kojom se bave, moraju biti izdržljivi i žilavi, a nužno je i da budu u dobroj kondiciji. Jedrenje je, objašnjava, dinamičan sport u kojem se mnogo koristi “glava” pa je bitno osigurati dobru opskrbu organizma kisikom. Ako nema kisika ili, gore, tekućine, nisi u stanju donositi ispravne odluke.

Bitan aspekt u njegovu životu je i pravilna prehrana. Kako je za klasu u kojoj se natječe optimalno da on i njegov partner zajednički imaju otprilike 130 kilograma (a Šime Fantela je visok 183 centimetra), planiranju obroka posvećuje mnogo pažnje.

- Pijem puno vode, a prehrana mi se bazira na mnogo svježeg povrća, uglavnom lisnatog, nemasne ribe i krtog mesa. Ako iza sebe imam težak dan na moru, za večeru ubacim i rižu, a kada mi treba instant energija, posežem za bananama - govori sportaš koji 200 dana godišnje provodi na moru. Kada nema kondicijskih treninga, igra mali nogomet i penje se - zimi mu je Velebit omiljena destinacija.

Ljetne vježbe sa Šimom snimljene su u Falkensteiner Hotelu&Spa Iadera koji je prijatelj sporta i sportskih grupa. Zbog svoje pozicije u blizini mora i sadržaja koje pruža, hotel je izvrsno mjesto kako za relaksaciju tako i za pripreme sportaša i rekreativaca. Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska nastavlja se u Zagrebu u subotu, 9. rujna u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Probajte, nije teško!

Vježba 1 - Upor bočni uz bazen

Uz rub bazena u navedenoj poziciji pokušajte držati kukove visoko bez propadanja te cijelo tijelo u ispravnoj poziciji. Vježbu ponovite 2 serije po 15 sekundi svaka strana. Služi za aktivaciju mišića trupa.

Vježba 2 - Pružanje ruku

Oslonite se rukama uz rub bazena te se podignite prema gore, prilikom dizanja pokušajte laktove zadržavati usko, bez širenja. Vježbu ponovite 3 serije po 8 ponavljanja. Aktivirat ćete mišiće stražnje nadlaktice.

Vježba 3 - Bicikl

Sjednite uz rub bazena i nogama ispisujte krugove. Vježbu ponovite 3 serije po 45 sekundi, svaku seriju izvodite sve brže. Vježbom budimo mišiće nogu.

Vježba 4 - Čučanj

U paru uz rub bazena izvedite čučanj. Prilikom izvođenja koljena ne smiju odlaziti prema unutra, a kralježnicu pokušajte zadržati u neutralnoj poziciji. Vježbu izvedite 2 serije po 8 ponavljanja.

Vježba 5 - Iskorak

Prilikom izvedbe iskoraka koljeno prednje noge ne smije prelaziti prste stopala. Ne dozvolite da koljeno ide prema unutra. Vježbu ponovite 2 serije po 4 ponavljanja svaka noga.

Vježba 6 - Škarice

Sjednite uz rub bazena te noge koje su u vodi širite i skupljajte. Vježbu izvedite kroz 3 serije po 15 ponavljanja. Svaku seriju izvodite brže. Vježba služi za aktiviranje mišića unutarnje i vanjske strane natkoljenice.

Vježba 7 - Žaba

Uz rub bazena plutajući na trbuhu nogama opisujte polukružnicu. Izvedite 2 serije po 10 ponavljanja.

Vježba 8 - Skip

U bazenu izvodite brzi skip. Tijekom izvedbe zadržite tijelo ravno i ne zaboravite raditi rukama. Izvedite 2 serije po 45 sekundi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:24