SPECIJAL: PROLJETNO ČIŠĆENJE

GENERALKA UČAS POSLA: 11 TRIKOVA ZA POSPREMANJE Ručnike perite svaki drugi dan, hladnjak čistite sodom i octom, a dasku za rezanje nikad ne okrećite!

Higijena doma bitna je jednako kao i vlastita higijena, a s obzirom na to da mnogi od nas ne znaju ispravno očistiti svoju kuću, zamolili smo stručnjake za pomoć. U prvom dijelu specijala jučer smo otkrili kako efikasno i ispravno čistiti prostorije, a danas vam otkrivamo kako se boriti s malim prljavim stvarim koje zahtjevaju malo vašeg truda.

Glavni chef kuhinje restorana OXBO, hotel DoubleTree by Hilton, Goran Brnčić, vlasnica obrta za čišćenje Servis eko dom Marijana Šimunić Raič i direktor lanca kemijskih čistionica CleanExpress Boris Leo Ninčević otkrili su nam kojih se malih prljavih navika po svaku cijenu moramo riješiti, kako ispravno čistiti i koliko često kako bi nam dom blistao.

Okrenete li dasku za rezanje na drugu stranu umjesto da je operete?

Nemojte da vam bude teško oprati dasku za rezanje, jer je studija Sveučilišta u Arizoni pokazala da one mogu sadržavati 200 puta više fekalnih bakterija od daski za WC školjku. A ako na daski režete sirovo meso i ne operete je, riskirate salmonelu, stoga - ne okrećite daske, operite ih - savjetuje chef Goran Brnčić. Umjesto drvenih, koristite plastične daske i perite ih nakon svakog korištenja u perilici na temperaturi između 80 i 90 stupnjeva. Dasku na kojoj režete sirovo meso na valja koristiti dulje od par mjeseci, dok je rok trajanja daske na kojoj režete samo povrće dulji”, rekao je chef.

Koliko često perete kuhinjske krpe?

Krpe često dolaze u dodir s prljavim rukama i površinama, a bakterije na njima mogu rasti preko noći, posebice ako su vlažne. Zato svakodnevno mijenjate krpe i operite ih na visokoj temperaturi ili se odlučite za alternativu kao i chef Brnčić. “Uvijek sam više za papirnate ručnike. Krpu treba oprati čim je prljava, obavezno nakon svakog dana, no ako se njome služite samo za vađenje vrućih posuda za pečenje iz pećnice, onda je možete koristiti i dulje”, rekao je.

Vraćate li žlicu ponovno u umak nakon što ste ga kušali?

Pri kušanju hrane nemojte vraćati žlicu natrag u posudu s hranom jer njome u posudu dodajete i svoju slinu, što nije preporučljiv dodatak jelima. “Pri pripremi jela kušanje je obavezno, ali nema vraćanja!, naglašava chef Goran Brnčić.

Kako čistite noževe?

“Noževi se nikako ne smiju prati u perilici jer ih se tako otupljuje, ali na drški i oštrici mogu sadržavati bakerije. Perite ih deterdžentom u toploj vodi, zatim ih temeljito obrišite papirom do suhog i dezinficirajte”, objasnio je Goran Brnčić.

Koristite li mobitel dok kuhate?

Mobiteli su carstvo bakterija, a to je potvrdila i studija Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu - testirali su mobitele i pronašli fekalnu tvar na jednom od šest pametnih telefona. Ako koristite mobitele u kuhinji, pa makar samo s njih čitali recept, riskirate da neželjene bakterija i tvari dospiju u vaše jelo, ali i obrnuto. Ako ste dirali sirovu hranu pa mobitel, vjerojatno ste prenijeli bakterije poput salmonele, E. coli i Campylobactera koje se mogu prenijeti na vaše lice sljedeći put kada budete telefonirali. “Mobitelu nikako nije mjesto u kuhinji. Recepte uvijek radije prepišite na papir”, ističe chef Brnčić.

Sjećate li se kada ste zadnji put detaljno oprali hladnjak?

Ritam čišćenja hladnjaka ovisi o broju ljudi u kućanstvu. “Minimum je jednom mjesečno, no ako dovoljno često čistite hladnjak, lakše ga je održavati”, rekla nam je Marijana Šimunić Raič, vlasnica obrta za čišćenje Servis eko dom. “Hladnjak je najbolje čistiti bijelim alkoholnim octom u koji se može dodati i soda bikarbona. Tako ste dobili pastu od te mješavine kojom se obriše hladnjak. Samo pazite da pastu pripremite u dubljoj posudi, jer je reakcija sode bikarbone i octa burna”, objašnjava.

Koliko često perete ručnike?

Ručnici su često glavni krivac za širenje virusa i bakterije. Na primjer, gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo mogu ostati žive nekoliko sati na vlažnom ručniku, zato ručnike treba redovito prati na 60°C. “S obzirom na činjenicu da smo pretjeranom upotrebom kemije u svim oblicima i namjenama prilično oštetiti vlastiti imunološki sustav, ručnike bi bilo idealno prati svaki drugi dan. Oko nas ima dosta virusa i gljivica, a mi smo postali puno osjetljiviji na njih pa ih lakše ‘pokupimo’ nego naši preci”, ističe Marijana Šimunić Raič.

Perete li traperice ili ih zamrzavate?

Mnogi vjeruju da će traperice dulje zadržati prvotni oblik ako se što manje peru pa zamrzavanjem, navodno, ubijaju bakterije. No, Boris Leo Ninčević, direktor lanca kemijskih čistionica CleanExpress, ne savjetuje zamrzavanje. “Tri četvrtine bakterija prežive zamrzavanje, prema tome to je urbani mit. Biolozi zamrzavaju bakterije da bi ih sačuvali, tj. održali na životu”, komentirao je Ninčević i otkrio nam kako je najbolje prati traperice. “Najbolje ih je prati okrenute na unutarnju stranu u perilici rublja na 60 stupnjeva da se ubiju bakterije. Ako prolijete kavu ili šećer, perite ih svakako jer privlače bakterije”, zaključio je.

Koliko često perete svoju odjeću s treninga?

Iako možda mislite da se niste oznojili na zadnjem treningu, bakterije su se ipak stvorile. Ako ne želite riskirati folikulitis, bakterijsku infekciju kože ili gljivične infekcije, čim se vratite s treninga stavite odjeću na pranje. “Sportsku odjeću s puno elastina najbolje je prati na 30 stupnjeva”, savjetuje Ninčević iz CleanExpressa.

Kada ste zadnji put očistili tenisice?

Stopala sadrže najveću koncentraciju znojnih žlijezda u tijelu, a tenisice nude savršene uvjete za razvoj bakterija, stoga ih obavezno osušite između svake upotrebe. “Tenisice nisu predviđene za pranje u perilici jer se lako oštete i raspadnu, a često dolazi i do otpuštanja ljepila pri visokoj temperaturi”, rekao je Ninčević i dodao da neugodne mirise u tenisicama možemo pokušati otkloniti receptima koji sadrže sodu bikarbonu i lavandu.

Je li vaša torbica čista?

Osim što žene u svojoj torbici nose cijeli svoj život, nose i mnoštvo bakterija. Jedna studija otkrila je da jedna od pet ručnih torbica ima dovoljno bakterija da bi predstavljale rizik za ljudsko zdravlje te da su najprljaviji predmeti krema za ruke, ruž za usne i maskara. Oni ujedno najčešće ostavljaju mrlje. “Ipak, malo se toga može učiniti. preporučuje se samo čišćenje vlažnom maramicom”, kaže Ninčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:18