ŠOKANTAN TREND

GINEKOLOZI U NEVJERICI 'Dolaze nam djevojčice od 9 godina, traže korekciju stidnih usana jer im se gade?! Što se to događa s našim društvom?'

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Britanska ginekologinja Naomi Crouch šokirala je javnost izjavivši kako je u razdoblju od 2015. do 2016. godine više od 200 djevojaka mlađih od 18 godina bilo na zahvatu labioplastike - korekciji stidnih usana.

- Najviše zabrinjava podatak da je više od 150 djevojčica u trenutku operacije imalo manje od 15 godina. Kad devetogodišnjakinja želi korigirati svoje intimne dijelove jer joj se, citiram, gade, u velikom smo problemu - izjavila je zabrinuta liječnica, a prenosi BBC.

Savez ginekologa upozorava kako sve više tinejdžerica ima iskrivljenu sliku o vlastitu tijelu prvenstveno zbog krivih informacija koje se plasiraju na društvenim mrežama i u pornografskim sadržajima.

- Svi moji vršnjaci gledaju porniće i u jednom trenutku jednostavno sam zaključila da mi vagina izgleda ružno. Htjela sam da bude simetrična, kao u filmovima. Mislila sam da nešto nije u redu sa mnom - govori Anna (ime je promijenjeno zbog zaštite privatnosti), koja je imala samo 14 godina kad je počela razmišljati o korekciji stidnih usana.

Na kraju se ipak predomislila i danas je, kaže, sretna zbog toga.

Zabrinutost zbog porasta broja zahtjeva za labioplastikom izrazila je i Paquita de Zulueta, ginekologinja s 30-godišnjim radnim iskustvom.

- Djevojčice misle da im stidne usne moraju biti gotovo nevidljive. Spasiti nas može samo edukacija, i to u što ranijoj dobi - izjavila je liječnica. Dodaje kako je osobito zabrinjava činjenica da su djevojčice u stanju izmisliti nevjerojatne razloge kako bi im se odobrila operacija.

- Ako ste mlađi od 18 godina, nijedan doktor vas neće i ne smije operirati, pogotovo ako ste kao jedini razlog za zahvat naveli estetiku. Ali sve više vrlo mladih pacijentica dolazi na konzultacije pod izgovorom da im stidne usne smetaju prilikom seksualnog odnosa ili bavljenja sportom. Podaci su alarmantni i ne smijemo ih ignorirati - upozorila je dr. de Zulueta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:27