ČARI ANTIOKSIDANSA

I MALA PORCIJA VOĆA I POVRĆA ČINI RAZLIKU Veliko istraživanje otkrilo koji je to ključni sastojak namirnica koji nam toliko koristi

Zagreb, 071109.Grozdje i ostalo voce na standu trznice Dolac.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Čak i mala porcija od 80 grama nekog voća ili povrća na dnevnoj bazi može značajno poboljšati vaše zdravlje. Važno je odabrati namirnice koje imaju taj jedan najvažniji sastojak - sadrže visoke razine flavonoida, kao što su jabuke, kruške, borovnice, jagode i rotkvice.

Istraživanje na Sveučilištu Harvard pokazalo je da takva vrsta voća i povrća može pomoći i u održavanju kilaže i zdravlja organizma. Flavonoidi se mogu pronaći u raznim namirnicama i pićima, uključujući voće i povrće, čaj, čokoladu i vino, prenosi Independent .

Naime, već se dugo govori o antioksidativnim učincima flavonoida, no sad iza tih tvrdnji stoji opširna studija objavljena u časopisu British Medical Journal koja je ispitala i proučavala 124.086 muškaraca i žena u SAD-u tijekom 24 godine.

Otkriveno je da čak i minimalna ‘porcija’ flavonoida pomaže u održavanju ‘zdrave’ težine, pa čak pomaže gubitku kilograma.

Profesorica Aedin Cassidy, nutricionistica na Sveučilištu East Anglia (UEA), rekla je: ‘Ovo je prvo veliko istraživanje koje ispituje vezu između konzumacije flavonoida i tjelesne težine kod sredovječnih i starijih odraslih osoba.’

Dodala je da debljanje, posebice u tim godinama, dovodi do većeg rizika od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, povećava rizik od karcinoma i dijabetesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:46