KUĆNI LJUBIMCI

IMA LI KORONAVIRUS UTJECAJ NA ZDRAVLJE ŽIVOTINJA? Nije zabilježen slučaj zaraze pasa i mačaka

Ilustracija
 Margit Kluthke / Alamy / Alamy / Profimedia

Mogu li kućni ljubimci raširiti novi koronavirus, pitanje je to koje se nameće nakon njegova izbijanja. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da nema dokaza da kućni ljubimci kao što su recimo pas i mačka mogu biti zaraženi koronavirusom.

- Nepoznato je ima li koronavirus ikakvog utjecaja na zdravlje životinja s obzirom na to da do sada nije zabilježen takav slučaj - izvijestili su iz Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak, savjetuju da je uvijek dobra ideja prati ruke sapunom i vodom nakon kontakta s ljubimcima.

Zoran Juginović, dr. med. vet., objašnjava da koronavirusi nisu nepoznanica i da se za njih već dugo zna. Kaže da oni često ne uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, nego blaže respiratorne, a postoje i kod pasa, mačaka i drugih domaćih životinja.

- Ne moramo se bojati koronavirusa kojima smo okruženi. Međutim, kada pričamo o koronavirusu iz Wuhana, to je malo drugačije. Postoji li mogućnost da se prenese na psa i mačku to nitko ne može reći. Te stvari se istražuju unaprijed ili se istražuju post festum, nakon što se dogodi problem - ističe dr. med. vet. Juginović.

Ističe da je potrebno provesti istraživanja kako bi se znalo više o tome ima li koronavirus utjecaj na životinje.

- Interesiraju nas koronavirusi koji imaju zoonotski potencijal poput SARS-a i MERS-a. Za aktualni za sada možemo samo pretpostaviti da ima dok se konkretno ne utvrdi njegov izvor - tvrdi dr. med. vet. Juginović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:07