PREDSTAVLJANJE

Imunoterapija - nova nada za djecu s leukemijom

 Jezperklauzen/iStock

”CAR T terapija - prva ikada odobrena genska terapija za leukemiju u svijetu” naziv je okruglog stola koji je organizirala Zaklada Nora Šitum, a na kojem je prvi put u hrvatskoj stručnoj javnosti predstavljena ta revolucionarna terapija i njezini učinci.

- Ova je terapija nova nada za svu djecu čija leukemija ne odgovara na kemoterapije i transplantaciju matičnih stanica i uistinu je revolucija u liječenju. Nadam se da će u skoroj budućnosti doći i u Hrvatsku i da nećemo biti prisiljeni neprestano organizirati humanitarne akcije kako bismo djecu slali na liječenje u inozemstvu - izjavila je upraviteljica Zaklade “Nora Šitum” Đana Atanasovska.

Peti stup liječenja

Poseban gost iz Amerike bio je dr. Richard Aplenc iz Children’s Hospital of Philadelphia koji je stručnoj javnosti predstavio CAR T terapiju. Godinama su temelji liječenja malignih bolesti bili kirurgija, kemoterapija i terapija zračenjem, ali proteklih nekoliko godina, imunoterapije koje jačaju sposobnost imunološkog sustava pacijenta da napadne stanice raka, pojavile su se kao ono što mnogi znanstvenici sada nazivaju “peti stup” liječenja raka. Imunoterapija ili stanična terapija, novi je pristup liječenju raka u kojem se koriste vlastite imunološke stanice tijela koje se bore protiv infekcije, kako bi ubijali stanice raka. Znanstvenici su proveli desetljeća proučavajući imunoterapiju kao mogući tretman za rak.

Rezultati

Tijekom godina riješili su mnoge probleme vezane uz ovu vrstu liječenja, uključujući: kako učiti stanice da prepoznaju rak, kako razvijati stanice u laboratoriju na način da ih je sigurno ponovno vratiti u tijelo pacijenta te kako programirati stanicu koja će nastaviti rasti u tijelu više od nekoliko dana, a zatim ostati u tijelu dulje vrijeme da bi nastavila dugoročno nadzirati pacijentovu bolest. CAR T stanična terapija razvijena suradnjom Dječje bolnice u Philadelphiji (Children’s Hospital of Philadelphia) i University of the Hospital of Pennsylvania, riješila je sve te probleme i 2017. postala prva u svijetu odobrena terapija za djecu s uznapredovalom akutnom limfoblastičnom leukemijom B-stanica (koja ne reagira na kemoterapiju niti transplantaciju koštane srži) i odrasle s uznapredovalim limfomima. U 75 pacijenata dobi od 3 do 21 godine, stopa preživljenja bila je 90% nakon šest mjeseci, a 76% nakon godine dana. Dr. Richard Aplenc istaknuo je da se ova terapija daje djeci kojoj se leukemija vratila, imali su recidiv te bolesti i nisu više mogli primiti nijednu drugu terapiju. Dodao je kako se nada da će terapiju moći primati i djeca u Hrvatskoj nakon što je sljedeće godine odobri Europska agencija za lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:00