PROJEKT RAPIDCELL

INOVACIJA S RUĐERA Stanice tumora otkrivat će se za samo 3 sata

‘RapidCell’ bi se mogao primjenjivati i u farmaceutskoj te prehrambenoj industriji

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu u četvrtak je predstavljen prototip RapidCella, inovativne metode za ubrzanu detekciju tumorskih stanica i patogenih mikroorganizama.

RapidCell bi svoju primjenu mogao naći u medicinskoj dijagnostici, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Primjerice, nova će metoda omogućiti da se neki patogeni soj dijagnosticira već za tri sata što će liječnicima omogućiti brzo propisivanje učinkovite terapije.

Naime, kad neka klinička infekcija zahvati čovjeka, on ima između 48 i 72 sata da je svlada. Zahvaljujući RapidCellu, liječnici će vrlo brzo moći ustanoviti koji je soj odgovoran za infekciju i koji bi antibiotik bio najučinkovitiji.

Rana dijagnostika

Također, u budućnosti bi se RapidCell mogao koristiti za ranu dijagnostiku tumora te propisivanje lijeka koji najbolje odgovara svakom pojedinačnom pacijentu.

Projekt RapidCell, koji je počeo u ožujku 2013. godine, težak je pet milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Mi smo našu metodu intelektualno zaštitili i sada je to jedan od ukupno 70 američkih patenata koliko ih ima u Hrvatskoj. Također, potpisali smo ugovor s dvije velike kompanije iz područja znanosti o životu - izjavio je na konferenciji za novinare dr. Mario Cindrić, voditelj projekta RapidCell.

Naglasio je da su u razvoju nove metode važnu ulogu odigrali znanstvenici s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (PBF) koji u sklopu bioinformatičke tvrtke SemGen sada rade na komercijalizaciji RapidCella.

- Naša je želja bila da zajedničkom suradnjom s kolegama s Ruđera napravimo pozitivan pomak u društvu. Prototip koji imamo funkcionalan je, spreman za tržište i demonstraciju potencijalnim klijentima - rekao je dr. Antonio Starčević, docent na PBF-u i direktor tvrtke SemGen (Semantic Genomics) koja se bavi računalnim programiranjem i savjetovanjem.

Konkurentan proizvod

Ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić naglasio je da je naša najveća znanstvena kuća u posljednje dvije godine širom otvorila vrata suradnji s industrijom.

- RapidCell projekt predstavlja uspješan primjer zatvaranja ‘čarobnog kruga’ - znanstvenici koji imaju znanja i vrhunsku opremu razvijaju inovaciju koju patentiraju i onda ta inovacija postaje konkurentan proizvod na tržištu te se uložena sredstva višestruko vraćaju - naglasio je Antičić.

Mario Cindrić, voditelj projekta RapidCell

Našu metodu intelektualno smo zaštitili i sad je to jedan od ukupno 70 američkih patenata u Hrvatskoj. Potpisali smo i ugovore s dvije velike kompanije.

Antonio Starčević, docent na PBF-u

Želja nam je bila da s ‘Ruđerom’ napravimo pozitivan pomak u društvu. Prototip koji imamo je funkcionalan i spreman za tržište te demonstraciju potencijalnim klijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:26