GLOBALNO STANJE

INTERAKTIVNA KARTA: SVE JE VIŠE ZARAŽENIH! U Kini se na svakom koraku mjeri temperatura ljudima, najveće zrakoplovne kompanije otkazuju letove

 AFP
 

Danas živimo u svijetu u kojem nikad nije bilo lakše putovati. Brze željeznice i avioni drže većinu točaka na Zemlji udaljene samo nekoliko sati vožnje ili leta. No, jednako koliko je lakše putovati ljudima, toliko je lakše putovati i virusima koje prenose.

Posljednjeg dana siječnja wuhanski koronavirus potvrđen je u 20-ak zemalja, a sumnja se na njegovu prisutnost i u više njih jer se širi iz dana u dan. Do tog je širenja došlo unatoč inicijalnim mjerama opreza koje su se pokazale nedovoljne jer zaražene osobe postaju zarazne vjerojatno i prije izbijanja prvih simptoma.

Od trenutka kad je izdana obavijest o “upali pluća nepoznatog uzročnika” u Wuhanu, 30. prosinca prošle godine, lokalne vlasti počele su mjere opreza, a ubrzo su ih uveli i Hong Kong, Macau i Tajvan, koji su pojačali nadzor nad putnicima koji pristižu na njihove teritorije.

Testiranje

Iako u tom trenutku još uvijek nitko nije preminuo od komplikacija prouzročenih virusom, broj oboljelih dosegnuo je 27, a države i teritoriji koji su u izravnom prometnom kontaktu s Wuhanom počeli su izražavati zabrinutost.

Prva mjera koju su uvele vlasti u Wuhanu, 1. siječnja, bila je zatvaranje tržnice za koju se sumnjalo da je izvorište virusa. Sljedeći dan potvrđena je zaraza novim sojem virusa, 2019-nCoV.

Prve države koje su reagirale na širenje zaraze u Kini, tada još uvijek bez smrtnih slučajeva, bile su Tajland i Singapur, koje su 3. siječnja u zračnim lukama počele pregledavati putnike pristigle iz Wuhana. Pregledavanje se svodilo na jednostavno mjerenje temperature. Ubrzo su se testiranju putnika pridružile i druge azijske države.

U Kini su u zračnim lukama te na željezničkim postajama i autobusnim kolodvorima počeli mjeriti temperaturu putnicima. Osobe s povišenom temperaturom bile bi upućivane u zdravstvene ustanove gdje se prisutnost virusa ispitivala brzim genetskim testiranjem.

Javni prijevoz

Tek 20. siječnja, kada je virus već odnio šest života i potvrđeno je gotovo 300 slučajeva, potvrđen je i prvi slučaj u Južnoj Koreji. Ta je država odmah zatvorila svoje granice za turiste iz Kine.

Kada su potvrđeni prvi slučajevi u Hong Kongu i Macauu, 22. siječnja, kineske su vlasti stavile cijeli Wuhan u karantenu - otkazani su svi odlazni letovi, vlakovi i javni prijevoz. Prije nego što je stupila na snagu, oko 100.000 ljudi pobjeglo je iz grada - mnogi su poslušali savjete na društvenim mrežama i popili antipiretike kako ih zbog povišene temperature ne bi zaustavile kontrole.

U sljedeća dva dana su Singapur i Vijetnam prekinuli sve letove s Kinom, a Rusija je zatvorila svoju granicu s Kinom. Hong Kong je potom proglasio izvanredno stanje i zatvorio sve škole, a ubrzo je i zabranjen ulaz u grad svima koji su u protekla dva tjedna bili u pokrajini Hubei gdje se nalazi Wuhan.

Izolacija

Kineske vlasti pokrenule su gradnju dviju specijalnih bolnica koje bi se trebale otvoriti početkom veljače, a u koje će se moći smjestiti oko 2500 pacijenata.

Mongolija je 27. siječnja zatvorila svoju granicu s Kinom i zabranila sva javna okupljanja. Singapur je naredio svim zaposlenima u sustavima obrazovanja, zdravstva i skrbi za starije, koji su posjetili Kinu u protekla dva tjedna, da uzmu godišnji odmor i ostanu kod kuće. Malezija je prestala dijeliti vize kineskim turistima iz Hubeija i susjednih pokrajina. SAD je savjetovao svim građanima da izbjegavaju sva putovanja u Kinu, a isti su savjet svojim građanima ubrzo uputili i Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Posljednja tri dana siječnja najveće svjetske zrakoplovne tvrtke otkazale su sve letove za Kinu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalno izvanredno stanje, a SAD, UK i Australija uveli su obaveznu dvotjednu karantenu za svoje građane evakuirane iz Kine. Policija u Južnoj Koreji dobila je ovlasti privesti osobe koje odbijaju ući u karantenu. Italija, u kojoj su potvrđena dva slučaja zaraze, proglasila je izvanredno stanje. Diljem Europe, gdje je u sedam država potvrđeno 20 slučajeva zaraze, oboljeli se smještaju u izolaciju, a osobe koje su bile u kontaktu s njima zadržavaju se na promatranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:51