NASILJE NA INTERNETU

INTERNET PUN ZLIH KOMENTARAVršnjačko maltretiranjeizaziva suicidalne misli

 Biljana Gaurina/CROPIX
Povezanost između nasilja na internetu i pomišljanja na samoubojstvo pronađeno je kod 70,102 sudionika istraživanja

Istraživanja pokazuju kako ovisno o postotku vršnjačkog nasilja, povećan je i broj samoubojstava kod djece i mladih.

Nasilje na internetu za razliku od onog tradicionalnog postalo je rasprostranjenije. Društvene mreže pune su zlih komentara, tzv. grupa koje se rugaju određenim skupinama ili pojedincima.

Znanstvenici su proveli istraživanje na 284,375 djece. Iz istraživanja su bila isključena djeca koja su na liječenju ili koja su žrtve seksualnog nasilja, pljački ili napada. Ideja istraživanja bila je istražiti populaciju koja nije etiketirana ili koja nije već na nekom liječenju, nego kao odabrana skupina predstavlja veliki dio populacije. Povezanost između nasilja na internetu i pomišljanja na samoubojstvo pronađeno je kod 70,102 sudionika ovog istraživanja.

Nasilje putem interneta, zahvaća puno veću „publiku“ te žrtve takvog nasilja stalno su na meti i onih koji samo „prate“ nasilje i onih koji potiču to nasilje. Žrtva na taj način stalno iznova proživljava određenu situaciju, koju često zbog moći interneta nije moguće niti zauvijek pobrisati.

Istraživači upozoravaju i mole sve one osobe koje sudjeluju u odgajanju i obrazovanju djece i mladih da propitaju njihovo ponašanje i otvoreno porazgovaraju s njim o posljedicama određenog ponašanja i mogućih posljedica po njihove vršnjake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:51