DIANOVO

INTERVJU S TOMOM JELINEKOM Vrhunski znanstvenik koji je preokrenuo dijabetes prehranom

Tom Jelinek
Blog dianovo.hr, posvećen dijabetičarima, donosi veliki intervju s Tomom Jelinekom o revoluciji koju donosi nova filozofija zdrave prehrane bazirana na znanstvenim spoznajama: https://dianovo.hr/2019/12/21/intervju-s-tomom-jelinekom-znanstvenik-koji-je-preokrenuo-tip-2/

Za Amerikanca Toma Jelineka može se reći da je prvo vrhunski znanstvenik, a onda dijabetičar tipa 2. Svoje profesionalno iskustvo iskoristio je u borbi s dijabetesom koji mu je dijagnosticiran u 51. godini. Jelinek se nije protiv dijabetesa borio lijekovima, što bi se moglo očekivati od nekoga tko se pridružio Cancer Centeru pri University of Virginia Medical School, gdje je proučavao mehanizme signaliziranja na razini stanica. Tom Jelinek upustio se u okršaj sa svojim dijabetesom tipa 2 prije svega radikalnom promjenom načina prehrane i uspio ga je preokrenuti. Nakon toga napisao je intrigantnu knjigu “Goodbye Pills & Needles” (Zbogom pilule i igle) u kojoj do detalja objašnjava što izaziva dijabetes tip 2 te kako se s njim suočiti. Njegova knjiga nekako je drukčija. On je u svojoj krvi osjetio što znači imati visoku razinu glukoze, borio se da postigne poboljšanje, prolazio je kroz dileme. On je, za razliku od nekih drugih znanstvenika, osjetio što znači biti osoba s dijabetesom kojoj se već razvijaju ozbiljne komplikacije. Danas je Jelinek veliki zagovornik dijete s velikim udjelom masti, vrlo malo ugljikohidrata i umjerenim unosom proteina. Propovijeda tzv. LCHF dijetu (low carb high fat).

S Jelinekom je razgovor vodio urednik bloga dianovo.hr, Gojko Drljača, koji je i sam dijabetičar tipa 2.

Ako želite zaustaviti dijabetes tipa 2 ili uopće nešto želite naučiti o najsuvremenijoj filozofiji zdrave prehrane, morate pročitati intervju na blogu Dianovo.

Jelinek otkriva zašto moramo objaviti svjetonazorski rat ugljikohidratima, zašto baš nije oduševljen mediteranskom i paleo dijetom te kako su zablude iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća uzrokovale veliku svjetsku epidemiju dijabetesa.

Evo što Jelinek kaže o mediteranskoj dijeti.

Što mislite o mediteranskoj dijeti? Hrvatska je zemlja s vrlo dugom obalom, a u tom dijelu zemlje imamo niži postotak dijabetičke populacije u odnosu na druge regije. Može li se mediteranskom dijetom utjecati na razvoj dijabetesa? Malo je doduše zbunjujuće što je točno mediteranska dijeta. Ljudi u Dalmaciji ne jedu isto što se jede na jugu Francuske.

- Mislim da je termin loše definiran. Misli se da Talijani jedu mediteransku dijetu, a oni čuvaju meso kao Nijemci. Maslinovo ulje, čini se, jednina je konstanta mediteranske dijete.

No, cijeli koncept je smišljen zbog pogrešnog razloga. Kad se razvila hipoteza da kolesterol uzrokuje srčane bolesti, odmah se raspala. Ako se uspoređuje razina kolesterola u različitim europskim zemljama, ne postoji korelacija; i Francuska je najveća kontradikcija. Imaju najveći kolesterol i najmanju stopu srčanih bolesti. No, umjesto da je odbačena teorija s kolesterolom sukladno znanstvenim pretpostavkama, počeli su tvrditi da Francuzi imaju zaštitni faktor. Uskoro su utvrdili da je HDL vrlo visok kod Francuza te su zaključili da to mora biti od mediteranske dijete. Ali ne mogu objasniti zašto Švicarci također imaju vrlo visok kolesterol i nisku stopu srčanih bolesti, a nisu na mediteranskoj dijeti.

Kad je riječ o dijabetesu, stoga se ne moramo zamarati dilemom je li mediteranska dijeta više francuska ili dalmatinska. Samo izbacite sav šećer i reducirajte ugljikohidrate koliko možete. Za one s preddijabetičkim indikacijama, to bi trebalo biti sasvim dovoljno da ne dobiju dijabetes. Razvijeni dijabetes vrlo vjerojatno traži striktno pridržavanje pravila LCHF dijete. Ako uživate u maslinama, bon appetit.

Šire na blogu Dianovo: https://dianovo.hr/2019/12/21/intervju-s-tomom-jelinekom-znanstvenik-koji-je-preokrenuo-tip-2/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:22