FATALNI UGRUŠCI

IPAK MOGU BITI SMRTONOSNE Opasan sastojak imaju kontracepcijske pilule Yasmin, Yaz...

Znnastvenici su otkrili da kontraceptivi takozvane treće generacije uzrokuju godišnje 14 smrti u Francuskoj te su sada i liječnici u Velikoj Britaniji dobili naputak da pacijentice koje uzimaju neke od najprodavanijih kontracepcijskih pilula upozore na zabrinjavajuću opasnost za zdravlje koje ti lijekovi nose

Liječnici su također od britanske agencije za kontrolu lijekova i medicinskih proizvoda (MHRA – Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency) dobili upozorenje da te novije vrste kontracepcijskih pilula ne daju ženama koje imaju visok rizik za zgrušavanje krvi te da dobro odvagnu i procijene moguće rizike kad prepisuju te tablete pacijenticama.

Takav potez MHRA uslijedio je nakon izviješća Europske agencije za lijekove (EMA - European Medicines Agency) koja je otkrila da sintetički hormoni koji se koriste u trećoj generaciji kontracepcijskih pilula povećavaju rizik za po život opasnu duboku vensku trombozu u puno većoj mjeri nego što se to prije mislilo. Te pilule nove generacije prepisuju se ženama godišnje oko nevjerojatnih dva milijuna puta, a vrlo su popularne zbog toga što, u odnosu na pilule prethodne generacije, izazivaju manje nuspojava poput debljanja, glavobolja, pojačane dlakavosti i slično.

Stoga su sada ginekolozi primarne zdravstvene zaštite obavezni u potpunosti informirati žene o rizicima kojima se izlažu prilikom uzimanja različitih kombiniranih kontraceptiva nove generacije koji sadrže sintetičke verzije ženskih hormona estrogena i progesterona.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Inače, duboka venska tromboza, koja obično nastaje u nozi, može putovati kroz krvne žile te izazvati potencijalno fatalno začepljenje u plućima koje se naziva plućna tromboembolija. No, ugrušak može „doputovati“ i do mozga te izazvati moždani udar. Rizični faktori za razvoj te bolesti uključuju stariju životnu dob i prekomjernu tjelesnu težinu, kao i sklonost određenoj vrsti migrena.

Zbog tih novih otkrića farmaceutski div Bayer , koji proizvodi Yasmin i Femodene , objavio je prije dva dana da će na ambalaži svojih kontracepcijskih pilula upozorenje o povećanom riziku za stvaranje krvnih ugrušaka učiniti znatno vidljivijim. I neki ginekolozi primarne zdravstvene zaštite kažu da će se način na koji su dosad prepisivali takve lijekove nakon ovih saznanja promijeniti. Prije su prepisivali, primjerice Yasmin i Femodene, kao prvi izbor zbog toga što su bili lakše podnošljivi pacijenticama zbog manje nuspojava, no sada to više neće činiti, barem ne bez jasnog upozorenja.

U naputku koji je MHRA poslala liječnicima primarne zdravstvene zaštite u Velikoj Britaniji također je navedeno da je rizik za razvoj opasnih krvnih ugrušaka uslijed uzimanja bilo kojeg kombiniranog kontraceptiva još uvijek relativno malen te da žene koje uzimaje takve tablete, a inače su zdrave i nemaju nikakvih problema ne moraju prestati s korištenjem tih kontracepcijskih pilula.

Dobrobiti koje donose te tablete znatno premašuju rizike od ozbiljnih nuspojava kod većine žena, a sama trudnoća, primjerice, povećava rizik za razvoj duboke venske tromboze daleko više od bilo koje kontracepcijske pilule, navodi se u izvješću MHRA. Ipak, s obzirom na sve veću učestalost smrtnih slučajeva uzrokovanih uzimanjem takvih lijekova, smatra se da liječnici svaku pacijenticu trebaju jasno upozoriti na sve potencijalne rizike takvih lijekova te da, prije nego što ih prepišu, trebaju pažljivo procijeniti koliki rizik svaka pojedina pacijentica ima. Takva preporuka odaslana je liječnicima ginekolozima primarne zdravstvene zaštite diljem Europe.

Ono što još treba znati svaka žena jest činjenica da uzimanje kontraceptiva treće generacije povećava rizik za stvaranje krvnih ugrušaka za čak 6 puta u odnosu na žene koje uopće ne uzimaju antibebi pilule. Kod žena reproduktivne dobi rizik za stvaranje opasnih krvnih ugrušaka je 1 naspram 5.000 ukoliko žena ne uzima kontracepcijske pilule, taj se rizik utrostručuje i dolazi na 1 naspram 1.700 ukoliko žena uzima kontracepcijske pilule starije generacije, a ukoliko uzima pilule treće generacije još se udvostručuje i iznosi čak 1 naspram 800. Zanimljivo je da je još u izvješćima iz 2011. bilo navedeno da je pri uzimanju kontraceptiva treće generacije rizik za razvoj krvnih ugrušaka samo 1 naspram 3.000.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ovo novo Europsko izviješće bilo je potaknuto izvještajem iz Francuske, u kojoj je otkriveno da je u periodu od 2000. do 2011. bilo čak 2.529 slučajeva opasnih po život krvnih ugrušaka povezanih s uzimanjem kombiniranih kontraceptiva, što znači više od 200 slučajeva godišnje. Od toga je 1.751 slučaj (odnosno 146 godišnje) bio povezan upravo s pilulama treće generacije.

Ukratko, ti su krvni ugrušci uzrokovali 20 smrtnih slučajeva godišnje, 14 od pilula nove generacije i 6 od pilula prethodne generacije. Stručnjaci još uvijek nastoje otkriti što točno izaziva taj povišeni rizik, a zasad se smatra da je stvar u sintetičkoj varijanti estrogena. Hormoni koji, kako se zasad čini, izazivaju povišeni rizik su gestoden, desogestrel, drospirenon, etonogestrel i norelgestromin, a oni su prisutni u lijekovima Evra Patch, Femodene, Gedarel, Katya, Marvelon, Mercilon, Milinette, Sunya, Triadene, Yasmin i Yaz. Stariji i, kako se čini, sigurniji oblici progesterona su levonorgestel, norgestimat i norethisteron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:13