OMOGUĆAVA PLIVA

ISPOVIJEST KRISTIJANA (43): 'Bio sam direktor u IT tvrtki i imao sve što sam htio. Zbog stresa sam postao seksualno nemoćan. Evo što sam napravio'

 Getty Images/iStockphoto

Iako su mnogi govorili da će ga stres i nezdravi stil života koštati zdravlja, Kristijan je samo odmahivao rukom. Neće grom u koprive, govorio im je.

Visoka pozicija u jednoj informatičkoj tvrtki sa sobom je donijela i jednu od boljki modernog doba - svemogući stres. Kristijan, kaže nam, više nije niti znao kako je to funkcionirati bez njega. Stres je njegov privjesak, suputnik, šali se. Ima 43 godine, zgodan je, a tih nekoliko sijedih vlasi suprotnom spolu nevjerojatno je privlačno. Sindrom Georgea Clooneyja. I on je toga bio svjestan. Nikad se nije ženio. Samački način života i neobavezni seks uvijek su bili njegov đir. Od roditelja se odselio kad je imao 20, studirao je vani, neko vrijeme je ondje i radio. A žene... Njih nikad nije manjkalo, iako mu je karijera uvijek bila na prvome mjestu.

KAKO BITI SPEKTAKULARAN U KREVETU I USPJEŠAN NA POSLU Totalni vodič za muškarce kroz seks, zdravlje i fitness. Savjeti vrhunskih stručnjaka i metode za kojima su svi poludjeli

Znao je sa ženama. Pravi kompliment u pravo vrijeme zna biti pun pogodak. Iskorištavao je to maksimalno, ne srami nam se priznati. Iako ga roditelji redovito na nedjeljnim ručkovima pitaju kad će se skrasiti, njemu to ne pada na pamet. Voli svoj život i ne vidi niša loše u njemu. Roditelji, naime, vjeruju da će ga prava žena ukrotiti, da neće toliko raditi i da će tada konačno otići na godišnji tri tjedna, a ne tri dana.

Znao je biti na poslu po 10-12 sati, jeo je s nogu, a nakon toga kafići i žene. Doma u frižideru je imao samo crno vino i malo sira. Žene vole crno vino, kaže. On je više whiskey tip, dodaje. U ranim 40-ima počeo je primjećivati anksioznost. Otkud sad to, pitao se. Ništa više stresa nego inače. Na promjenu i usporavanje nije pomišljao. Pa, kad će završiti sve te projekte?!

I onda se dogodio preokret. Tijekom seksa izgubio je erekciju. I ne bi ga to, otvoreno nam kaže, zabrinulo da mu se to sve češće nije počelo događati.

OK, sa stresom se mogu nositi, ali s ovim?! A da ipak malo stanem na loptu i poslušam savjet prijatelja i roditelja, prolazilo mu je kroz glavu. Odlučio je otići na godišnji, a otišao je i kod liječnika. Ni pregled, ni razgovor nije bio nimalo neugodan kao što je zamišljao i konačno je obnovio iskaznicu u teretani. Koliko žena samo tamo ima…Hm, možda ovaj novi stil života i nije tako loš.

Što kažu liječnici:

Dr. Ante Reljić, spec. urolog, KBC Sestre milosrdnice

Kristijan bira vlastiti stil života i ne treba ga zbog toga osuđivati, ali i sam mora biti svjestan da će gotovo sigurno platiti određenu cijenu, što je i dalje pitanje njegova izbora. Ne treba ljude normirati i prisiljavati ih da svi nužno izaberu isti način života jer to nije moguće, a ni pametno. Konačno, a zašto bi svi trebali živjeti "zdravo", i to po liječničkim kriterijima pojma "zdravog"?

Psihološka labilnost i anksioznost moguća je i u "zdravih", ali je ipak tipičnija za ljude kojima je ovozemaljski slatki okus poroka draži od čednosti, apstinencije i duhovne nadgradnje. Ipak, stres vidim kao najveći neprijatelj zadovoljavajućeg seksualnog života muškaraca u 40-im godinama.

Dr. Dinko Hauptman, spec. urolog, KBC Zagreb

Kod ovog bolesnika je glavna psihička komponenta. Treba ga uputiti psihologu i treba poraditi na svom stilu života, smanjenju stresnih situacija, zdravoj prehrani i češćoj tjelovježbi.

Želite li znati više? Posjetite www.sdinami.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:56