RIJEDAK FENOMEN

ISPOVIJEST ŽENE KOJA JE ZATRUDNJELA, IAKO JE U TOM TRENUTKU VEĆ BILA TRUDNA 'Rodila sam dvoje djece koja su imala različite roditelje!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.11.2017. u 18:51

Foetus. Ultrasound scan of a human foetus seen from the side. The head is at centre with the torso at lower left. A transducer placed on the woman's abdomen produced high frequency sound waves which were reflected back to the transducer by the foetus' tissues. Ultrasound enables the health of the foetus to be assessed at an early stage and allows the date of birth to be determined more accurately., Image: 102708866, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Mlada Amerikanka zatrudnila je iako je već bila trudna, te je istovremeno rodila dvoje zdrave djece koja su imala potpuno različite roditelje, javlja ABC News.

Jessica Allen, 31-godišnjakinja iz Kalifornije, pristala je biti surogat majka za jedan par iz Kine - radi se o praksi koja je u toj saveznoj državi potpuno legalna.

Prilikom rutinskog ultrazvuka u šestom tjednu trudnoće, liječnici su vidjeli još jedan fetus i rekli joj kako nosi blizance. U prosincu prošle godine rodila je dva dječaka carskim rezom, koji su završili u rukama kineskog para.

Kako su u klinici za plodnost Allen usadili samo jedan embrij, dječaci su trebali biti identični blizanci, no bili su dojmljivo drugačiji. Mjesec dana kasnije, dobila je fotografiju od kineskog para i poruku: 'Oni nisu identični, zar ne? Jeste li razmišljali zašto su različiti?'

Allen je za ABC News rekla kako je primijetila da je jedan mnogo lakši od drugoga, a DNK testovi ubrzo su pokazali kako dva dječaka uopće nisu u rodu. Jedan je bio sin azijskog para, a drugi je bio biološko dijete Jessice Allen i njenog partnera.

Do neobičnog je slučaja došlo zbog fenomena koji se naziva 'superfetacija', u kojem trudnica ne ispušta hormone koji bi zaustavili dalje ovulacije, pa se plodno jajašce spušta u maternicu i može postati oplođeno.

U ljudi je taj fenomen iznimno rijedak, iako postoji desetak zabilježenih primjera, no u nekih drugih životinjskih vrsta je znatno češći - primjerice kod glodavaca i mačaka.

Nakon poduže pravne trakavice, sin od Allen i njenog partnera vraćen je svojim roditeljima, i oba dječaka danas su zdrava i razvijaju se normalno.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo