POVIJESNI PRESEDAN

'IZNENAĐENI SMO OVAKO BRZIM OPORAVKOM' Kirurzi po prvi put uspješno transplantirali penis

Devet sati trajala je operacija u Cape Townu koja je brojnim muškarcima u Južnoafričkoj Republici, koji su ostali bez penisa zbog komplikacija uzrokovanih tradicionalnim obrezivanjem, dala nadu.

Kirurzi su operirali 21-godišjaka kojem je amputiran penis tri godine nakon obrezivanja - i smatrali su kako će mu trebati dvije godine da povrati sve funkcije.

Ipak, operacija odrađena u prosincu samo četiri mjeseca nakon progašena je uspješnom.

- Iznenađeni smo ovako brzim oporavkom. Dokazali smo da je izvedivo - da možemo čovjeku dati organ koji je jednako dobar kao onaj kojeg je prije imao - kazao je profesor Andre van der Merwe koji jevodio operaciju u bolnici Tygerberg.

- U Južnoafričkoj Republici postoji velika potreba za ovakvom operacijom pošto mnogi mladići ostaju bez penisa nakon obrezivanja - kazao je Andre van der Merwe.

Stručnjaci procjenjuju kako se na 250 penisa svake godine amputira u toj zemlji.

- To je vrlo ozbiljna situacija. Izgubiti penis sa 18 ili 19 godina može biti vrlo traumatično. Postoje izvješća kako su se neki nakon toga pokušali ubiti. Za mene su ovdje heroji donori i njihove obitelji. Spasili su mnoge živote darujući srca, pluća, bubrege, jetru, kožu, a sada i penise - kazao je van der Merwe koji tvrdi kako će sada moći operirati i muškarce koji su izgubili penis zbog raka ili pak imaju pate od teške erektilne disfunkcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:32