START-UP

Izumila sam pametnu narukvicu koja putem mobitela mjeri stres

 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatski predstavnik na predstojećem velikom start up eventu u Bruxellesu, Startup Europe Awards, inače Euroviziji za startup-ove, bit će projekt pod nazivom Meridda.

Riječ je, naime, o hardversko-softverskim rješenjima za sanaciju negativnih učinaka stresa na vaše zdravlje i radnu sposobnost.

A njegova osnivačica je Tihana Petričević, inače marketingašica.

'Meridda je osmišljena za ljude koji rade u vrlo stresnoj i zahtjevnoj radnoj okolini. Riječ je o svojevrsnoj pametnoj narukvici, tzv. wearable-tech, koja ima odgovarajuću senzoriku za praćenje stresa te drugih vitalnih parametara. Ona će u kombinaciji sa softverom korisniku omogućiti da u realnom vremenu prati određene parametre koji su indikatori njegova zdravlja. Na taj način dobiva se potpuniji profil te uvid u fizičko i mentalno stanje korisnika', objašnjava Tihana.

Analiza zdravlja

Tada će softver prikupiti podatke, integrirati ih unutar korisničkog profila i ponuditi korisniku personalizirane preporuke koje će biti podijeljene u tri osnovne kategorije.

Prva kategorija sastojat će se od tehnika relaksacije, druga kategorija je tjelovježba koja je također personalizirana i prilagođena afinitetima korisnika, a treća je nutricionizam koji slijedi iste principe i metodologiju, kao i prethodne dvije kategorije.

Podaci će biti strukturirani u vidu tekstualnih te audio i video poruka koje će korisnik primati u realnom vremenu. Naprednije softverske komponente sadržavat će analitičke podatke koje će mu, pak, omogućiti da ima potpuniji uvid u svoje fizičko i psihičko stanje.

'Varijabilnost i eventualna odstupanja od normativa određenih biofizioloških vrijednosti bit će strukturirane i predočene korisniku. Također će se moći pratiti napredak i realizacija određenih zadanih ciljeva, a takve podatke korisnik će moći podijeliti i prezentirati liječniku', dodaje osnivačica.

Pametni kapital

Ideja je nastala u suradnji s liječnicima, i to još prije dvije godine kroz edukacijski program Founder Instituta Hrvatska u Zagrebu, a Tihana je krenula u realizaciju u veljači 2015. godine.

Trenutačno ima funkcionalni prototip na raspolaganju i teaser aplikaciju koja bilježi solidan rast u Google Play storeu.

'Plan je finalizacija proizvoda u što skorijem roku te plasiranje na globalno tržište s naglaskom na američko i europsko. To zahtijeva i neki novac, tako da smo ujedno i u potrazi za tzv. pametnim kapitalom', otkriva nam Petričević te dodaje kako ovakav proizvod potiče proaktivniji stav osobe prema vlastitom zdravlju.

'Rano prepoznavanje simptoma i adekvatno djelovanje u samom začetku, kao preventiva, ima niz pozitivnih učinaka', navodi Tihana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:51