PREPOZNAJTE UPOZORENJA

Jako me svrbi! Što da radim?

 Thinkstock
Nije slučajnost što je svrbež u nosu prvi simptom prehlade: organizam se sprema na obranu

Možete stisnuti zube i trpjeti bol, ali ne možete izdržati da se ne počešete čim vas negdje zasvrbi. Svrbež je često mehanizam obrane: na primjer, ako vas ubode neki insekt, prvi znak koji upozorava na napad je upravo svrbež. Kad se počešete, u želji da uklonite uljeza, potičete cirkulaciju te na to područje "prizivate" veću količinu obrambenih stanica prisutnih u krvi (poput limfocita), korisnih ako je insekt nositelj neke infekcije. Nije slučajnost što je svrbež u nosu prvi simptom prehlade: organizam se sprema na obranu. Upravo zbog toga svrbež je poruka koju nam šalje organizam i čiju važnost ne treba podcjenjivati. Štoviše, vrlo je važno znati prepoznati svrbež kako biste, ovisno o dijelu tijela na kojem se javlja, mogli otkriti njegov uzrok.

Ruke

Svrbež na dlanovima i mjehurići na bočnim stranama prstiju: moguće je da se radi o dermatitisu, kožnom oboljenju koje se javlja u obliku crvenih mrlja i mjehurića na rukama ili nogama te praćenih jakim svrbežom. Ako je svrbež posebno intenzivan noću te zahvaća područje između prstiju i unutrašnju stranu zapešća, može se raditi o svrabu izazvanom parazitima.

Rješenje: Otiđite dermatologu. U slučaju dermatitisa može vam propisati mast na bazi kortizona. Ako se radi o svrabu, terapija je na bazi hipermetrina.

Laktovi

Svrbež, crvenilo i mjehurići na laktovima? To mogu biti simptomi netolerancije na gluten iz pšeničnog brašna, koji oštećuje crijevne resice (sitne izbojke koji apsorbiraju hranjive tvari).

Rješenje: Otiđite na pregled liječniku. Ako ste doista alergični na gluten, trebali biste ga izbaciti iz prehrane.

Genitalna regija

Svrbež u tom području može biti izazvan prejakom reakcijom na depilaciju, ali može ukazivati i na pedikulozu (zaraženost stidnim ušima). Zaraza se prenosi intimnim odnosima ili dijeljenjem ručnika i intimnog rublja sa zaraženim osobama.

Rješenje: Na zahvaćenu zonu nanesite kremu umirujućeg djelovanja. U slučaju stidnih ušiju otiđite liječniku: preporučit će vam neki od preparata protiv parazita.

Noge

Neka bojila za čarape (plava, žuta, crvena, crna i narančasta) te aditivi koji se koriste u proizvodnji elastičnih vlakana mogu izazvati alergijske reakcije, a time i pojavu svrbeža.

Rješenje: Promijenite vrstu čarapa i izbjegavajte samostojeće čarape (elastin može izazvati takve probleme). Ako simptom potraje, odaberite pamučne ili protualergijske čarape.

Tijelo

Koristite preagresivne sapune i pjene za kupanje i ne ispirete temeljito proizvode za održavanje higijene. Koža zbog toga ispašta: gubi vlagu i isušuje se, a svrbež je direktna posljedica.

Rješenje: Koristite blaga sredstva za pranje s pH faktorom 5,5 te nanesite hidratantnu kremu za tijelo nakon svakog tuširanja ili kupanja.

Pazusi

Dezodorans može izazvati svrbež zbog određenih tvari koje sadrži: biljnih ekstrakata (na primjer, geraniol, derivati bergamota) ili konzervansa.

Rješenje: Nekoliko dana izbjegavajte upotrebu dezodoransa, perite se vodom i tzv. marsejskim sapunom koji ima blago dezinfekcijsko djelovanje. Nakon toga promijenite dezodorans.

Grudi

Imate velike grudi i jako se znojite. No, čak i ako nemate velike grudi, u pregibu ispod grudi, zbog vlage, mogu se razmnožiti bakterije koje inače normalno žive na koži i izazvati svrbež.

Rješenje: Kako biste smanjili znojenje i uklonili svrbež, na pregibe ispod grudi namažite kremu na bazi cinka (u ljekarnama).

Vagina

Svrbež popraćen gustim bijelim sekretom, suhoća, crvenilo i teškoće u spolnom odnosu: to su simptomi koji mogu ukazivati na kandidijazu, infekciju uzrokovanu gljivicom koja normalno obitava u vagini.

Rješenje: Otiđite na ginekološki pregled. Ako je kandida uzrok upale, propisat će vam antimikotik u obliku masti ili vaginaleta.

Stopala

Alergični ste na metal? Pazite kakvu obuću nosite! Nosite li cipele bez čarapa, svrbež će se sigurno pojaviti. Naime u postupku obrade kože koristi se krom.

Rješenje: Promijenite cipele ili nosite navlake za stopala (stopalice). Kad god možete, budite bosi.

Vlasište

Svrbi vas glava, a po ramenima ste primijetili bijele ljuskice? Može se raditi o uobičajenoj upali vlasišta, seboroičnom dermatitisu (prhut). Pojavu seboroičnog dermatitisa pospješuju hormonski poremećaji i stres. No, obratite pažnju na jačinu simptoma: ako je svrbež vrlo intenzivan, a ljuskice nalik prahu, vjerojatno koristite preagresivan šampon.

Rješenje: U slučaju dermatitisa pomažu losioni i kreme na bazi salicilne kiseline ili sumpora koje propisuje dermatolog. Ako je problem u šamponu, promijenite vrstu šampona i prije upotrebe obavezno ga razrijedite vodom u omjeru 1 prema 2.

Oči

Crvenilo, svrbež i suzenje, smeta vam svjetlost i osjećate peckanje? Vjerojatno patite od alergijskog konjunktivitisa. Glavni krivci za to su pelud, prašina i životinjska dlaka.

Rješenje: Potražite savjet alergologa. Nakon što utvrdi alergen odgovoran za alergijsku reakciju, propisat će vam odgovarajuću terapiju.

Nos

Uoči prehlade može se javiti svrbež u nosu. Ako se svrbež javlja redovito u proljeće (praćen bistrim tekućim sekretom nalik vodi te napadajima kihanja), najvjerojatnije se radi o alergijskom rinitisu koji izaziva pelud.

Rješenje: U slučaju obične prehlade ne preskačite obroke: hrana, naime, čak do četiri puta povećava proizvodnju gama interferona, tvari koja je nužna za borbu protiv virusa. Ako se radi o alergijskoj prehladi, potražite savjet liječnika: on će utvrditi o kojem se alergenu radi i propisati odgovarajući lijek protiv alergije.

Usnice

Svrbež i peckanje mogu se pojaviti nekoliko sati prije pojave usnog herpesa, takozvane usne groznice.

Rješenje: Čim osjetite peckanje na usnici, nanesite antivirusnu kremu na bazi aciklovira: može spriječiti ili ublažiti razvoj mjehurića izazvanih herpesom.

Uho

Prekomjerno stvaranje i zadržavanje cerumena (ušna smola) može izazvati nepodnošljiv svrbež. Isti simptom javlja se i u slučaju upale vanjskog dijela uha.

Rješenje: Slobodno se počešite, a ostalo prepustite majci prirodi: cerumen će sam izaći, bez potrebe za temeljitim čišćenjem štapićima s vatom kojima biste mogli oštetiti bubnjić. Ako svrbež ne prođe, obratite se otorinolaringologu koji će utvrditi radi li se o upali (vanjski otitis) koju treba liječiti posebnim lijekovima.

Kada je svrbež opasan

Intenzivan, dugotrajan i široko raširen svrbež. To su karakteristike svrbeža koji vas treba zabrinuti, jer može biti znak ozbiljnijih problema.

• Tumor krvi (Hodgkinov limfom) često se u početnoj fazi očituje karakterističnim svrbežom: traje cijeli dan, ali najintenzivniji je noću i praćen obilnim znojenjem. Ako se na vrijeme otkrije, ovaj oblik tumora može se uspješno liječiti.

• Svrbež, bljedilo i umor od ranog jutra mogli bi biti simptom anemije: u organizmu nema dovoljno željeza i ne uspijeva dobro sintetizirati nova crvena krvna zrnca. Analizom krvi (određivanjem razine feritina, hemoglobina, volumena i broja crvenih krvnih zrnaca) može se otkriti ovaj problem. Anemija se liječi nadomjescima na bazi željeza.

• Intenzivan svrbež, ponekad izazvan ili pojačan nakon što se dođe u dodir s vodom, može biti znak policitemije. Radi se o bolesti krvi koju karakterizira prekomjerna proizvodnja crvenih krvnih tjelešaca. Ako se zapostavi, svrbež se može toliko intenzivirati da uzrokuje stvaranje opasnih trombova. Porazgovarajte o tome s liječnikom: analiza krvi dovoljna je da se utvrdi radi li se o tom problemu.

• Ako bubrezi ili jetra ne rade dobro, jedan od znakova upozorenja može biti upravo svrbež. U ovom slučaju svrbež je raširen po cijelom tijelu, ne prestaje ni danju ni noću. Određenim analizama krvi (kreatinin i azotemija za bubrege, transaminaza i bilirubin ako se želi ispitati zdravstveno stanje jetre) može se otkriti smanjena funkcija ovih organa.

Svrbež može pratiti brojne bolesti

Mr. sc. Jadranka Sokol, spec. dermatovenerolog

U svakodnevnoj praksi svrbež definiramo kao manje ili više neugodan osjet koji nas tjera na češanje. U dermatološkoj ordinaciji vrlo se često susrećemo s bolesnicima koji imaju svrbež, bilo da je riječ o lokaliziranoj ili generaliziranoj varijanti. Budući je svrbež samo simptom, uvijek je potrebno u razgovoru s bolesnikom dobiti iscrpne podatke koji će nas uputiti na potrebnu medicinsku obradu, jer svrbež može pratiti brojne kožne bolesti, ali i bolesti unutarnjih organa te psihičke bolesti.

Svrbež može nastati kao posljedica suhoće kože, osobito u starijih bolesnika i češće zimi kada je u prostorijama zrak suh, kod nekih bolesnika pojačava se u toplim prostorijama, noću ili tijekom ljetnih mjeseci kod pojačanog znojenja ili nakon tjelesnih aktivnosti te nakon tuširanja. Akvageni pruritus može biti alergijska ili toksička reakcija na vodu koja se manifestira nekoliko minuta nakon kontakta s vodom, osobito nakon tuširanja kada bolesnik osjeća jak svrbež kože i često primjećuje crvene točkice po tijelu koje spontano prođu nakon nekoliko minuta. Atopijski dermatitis, urtikarija, alergijski i nealergijski kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis, lichen planus, psorijaza, alergije na lijekove, hranu, kozmetičke pripravke, sredstva za pranje, šampone, zatim ubodi insekata te parazitarne bolesti kože kao što su svrab i ušljivost najčešće su praćeni jakim svrbežom kože.

• Kako se liječi svrbež

Ako svrbež prati određenu bolest, liječenje te bolesti dovest će i do olakšanja svrbeža. Najčešće upotrebljavamo antihistaminike sa sedativnim učinkom, sedative, trankvilizatore, tricikličke antidepresive. U lokalnoj terapiji svrbeža s upalnom komponentom pomažu kortikosteroidi, kod drugih može pomoći primjena krema i losiona s dodatkom mentola, kamfora, anestezina, lidokaina ili kapsaicina. Ponekad se dobri rezultati postižu fototerapijom. Kod većine bolesnika pretjerana upotreba sredstava za pranje, prečesto tuširanje i korištenje brojnih kozmetičkih pripravaka isušuje i iritira kožu te pospješuje svrbež, tako da je često u prevenciji svrbeža dovoljno smanjiti tuširanje na jednom dnevno, a kod pranja koristiti kvalitetne sindete s dodatkom ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 08:04