OTKRIVENA NEDAVNO

Je li beogradska baka Slava (117) najstarija osoba na svijetu? Tvrdi da je tajna dugog života u čašici rakije i mentol bombonima!

Vinkovci, 110909.Nacionalna izlozba vocnih rakija i likera. Medalje najboljim proizvodjacima vocnih rakija i likera sudionika 16. nacionalne izlozbe. Na fotografij detalj sa degustacije nagradjenih i primljenih rakija i likera.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

Baka Slava Ivančević iz beogradskog naselja Karaburma, Srbija, mogla bi biti najstarija osoba na svijetu. Baka Slava je prije nekoliko mjeseci 117. mjeseci ugasila rođendanske svjećice, piše Kurir .

Njen status najstarije osobe na svijetu postao je očit nakon posljednjeg popisa stanovništva kojim je ustanovljeno kako je baka vjerojatno posljednja živuća osoba s prostora Balkana koja je rođena u pretpošlom stoljeću, u vrijeme Austro-Ugarske .

Svala Ivančević rođena je 10. srpnja 1894. godine u Bihaću, a nakon rata se seli u Karaburmu. Nedavno je pokopala sina, koji je umro u devedesetoj godini života, a živi s kćeri od 83 godine.

- Svi me pitaju kako sam doživjela ovoliko starost. Recept je jednostavan, čašica rakije i mentol bomboni - objašnjava baka Slava.

- Otkad se pročulo da ima 117 godina, svi joj žele pomoći, a do jučer nismo mobli ni dokumente izvaditi. Nakon popisa odmah je u posjeti bilo općinsko izaslanstvo, svi su se htjeli slikati s njom, da joj pomažu i ispunjavaju želje. Nije ih htjela primiti - ispričala je unuka Mira.

Baka Slava je za dvije godine starija od Besse Cooper i Marie Gomez Valentim, dvije starice koje imaju 115 godina, a koje su njenog otkrića bila glavne pretendentice za mjesto najstarije osobe na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:23