NOVO OTKRIĆE

Je li konačno pronađen lijek za ćelavost? Znanstvenici su optimistični

 energyy/iStock

Nove spoznaje znanstvenika upućuju na to da bi uskoro mogao biti otkriven lijek za ćelavost. Naime, britanski znanstvenici su otkrili da lijek za osteoporozu potiče rast kose tri puta brže nego drugi lijekovi, piše The Telegraph.

Četvorica od deset muškaraca dobiju muški tip ćelavosti do 45. godine, a dvije trećine do 60. godine. U ovom trenutku postoje dva lijeka koji se koriste u liječenju muškog tipa ćelavosti, minoksidil i finasterid. Oba lijeka imaju nuspojave i često rezultat njihovog uzimanja nije uspješan. Jedina alternativa ovakvoj terapiji je presađivanje kose.

Kako bi pronašli nove tretmane, znanstvenici na Sveučilištu u Manchesteru su prvo proučavali supstancu CsA, koja ima neugodnu nuspojavu u značajnom porastu dlakavosti. Otkrili su da se rast kose događa jer ova tvar reducira aktivnost proteina pod nazivom SFRP1, koji spriječava rast folikula kose.

Iako CsA sam po sebi nije prikladan kao lijek za ćelavost zbog ekstremnih popratnih pojava, znanstvenici su otkrili da je tvar ranije korištena za liječenje osteoporoze, a zove se WAY-316606, još bolja u reguliranju spomenutog proteina.

U testovima, folikule dobivene od oko 40 pacijenata koji su podvrgnuti tretmanu presađivanja kose su tretirane ovom tvari i brzo su prešle u aktivnu fazu rasta kose kreirajući 2 mm kose u samo šest dana. To je znatno bolji rezultat od onih koji su dobivani sa CsA.

Znanstvenici uključeni u projekt kažu da bi WAY-316606 mogao biti uspješan u tretiranju poremećaja rasta kose kod ljudi, ali su potrebna daljnja testiranja.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Plos Biology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:22