KORISNI SAVJETI

JEDNOSTAVNI TRIKOVI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA SMRŠAVITE Ne morate na rigorozne dijete, dovoljno je misliti samo na ovih osam stvari

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.04.2017. u 14:18

CC / Pixabay

Gubitak kilograma nije lagan posao, znaju to svi oni koji su barem jednom u životu pokušali s dijetom. Osim jake volje i strpljenja korisno je oboružati se savjetima onih koji su ovu životnu kalvariju već prošli.

Za koju god dijetu se odlučili, uvijek postoje sitni trikovi koji će vam olakšati proces gubitka kilograma, a mi smo skupili osam prijedloga.

Mislite na veličinu tanjura i čaša

Koliko god možda beznačajno zvučalo, veličina tanjura može utjecati na percpeciju. S psihološke strane, na manjim tanjurima porcije izgledaju veće, a u višim i tanjim čašama čini se kao da ima više tekućine. Stručnjaci tvrde da je veći kontrast između boje hrane i tanjura korisniji u slučaju dijete.

Ako pijete alkohol, pazite na kalorije

Alkoholna pića debljaju, to nije tajna, no neka imaju manje, a neka više kalorija. Ako ste na dijeti, a povremeno uživate u manjim količinama alkohola, odaberite ono piće koje sadrži manje kalorija.

Zamislite da jedete više nego što želite

Vizualizacija je moćan alat u borbi protiv mnogih problema, pa tako i debljine. Prema jednom istraživanju ljudi koji su vizualizirali da su pojeli gomilu bombona M&M’s prije nego što su ih uopće okusili, na koncu su pojeli puno manje nego oni koji su počeli jesti bez vizualizacije. Čini se da nas zamišljanje da se prejedamo demotivira od toga.

Stavite ogledalo na frižider

Druga je studija otkrila da ogledalo u kuhinji može zavarati čovjeka da jede zdravije i manje jer se nesvjesno zagledamo u vlastiti odraz i promislimo prije nego odlučimo hoćemo li posegnuti za obrokom.

Pronađite alternativne grickalice

Nekim sitnim, osobnim zadovoljstvima ne treba prestati ugađati. No, i za kalorične čipseve, smokije i čokoladne poslastice ima zamjene. Lagana pita od jabuka s minimalno šećera poslužit će umjesto čokoladne torte, smrznuto voće umjesto sladoleda i čips od jabuka umjesto uobičajenog.

Prošvercajte na stol više povrća

Gotovo da nema dijete koja vam neće sugerirati: ‘Jedite više povrća!’ Kako biste to doista proveli u djelo, u svojim uobičajenim receptima poduplajte dozu povrća, a smanjite ugljikohidrate i masnoće.

Pijte više vode

Voda je najzdravije piće, a prema mnogim istraživanjima doprinosi gubitku kilograma. Popijete li čašu vode prije jela, nećete osjećati glad kao prije i manje ćete pojesti.

Razmišljajte dok jedete

Nutricionisti kažu da razmišljanje o hrani pomaže kod mršavljenja i nude nekoliko trikova koji bi trebali pomoći da u sebe unesete manje hrane, jedete sporije i slično. Gledajte hranu koju jedete, zamišljajte tu hranu, nemojte raditi ništa drugo za vrijeme obroka, jedite sporije i odlažite pribor za jelo između zalogaja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo