MELANOM

JESTE LI VEĆ PREGLEDALI SVOJE MADEŽE? Ove subote na Jarunu besplatni pregledi bez uputnice!

Ilustracija
 Getty Images/iStockphoto
Pravodobnim kontrolama kod dermatologa melanom se na vrijeme može uočiti, početi  liječiti i u tom slučaju prognoze su dobre

Sunčane dane jedva smo dočekali. Uživamo u šetnjama, sportu i igrama na otvorenom, a smiješi se i skoro opuštanje na morskim plažama. No, možemo li uistinu biti posve bezbrižni? Alarmantni podaci govore o naglom porastu broja malignih melanoma kod sve većeg broja ljudi u cijelom svijetu, a tako i u Hrvatskoj.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od tri i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132 tisuće od melanoma. Registar za rak RH 2014. bilježi 587 novooboljelih, na sto tisuća stanovnika prosječno se otkrije njih 13,7.

Zabrinjavajuće je to što zloćudni tumori kože imaju najbržu rastuću incidenciju od svih tumora, a stopa smrtnosti porasla je posljednjih 30 godina za 50 posto. Iako od melanoma najčešće obolijevaju starije osobe, u novije se vrijeme bilježi sve veći porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Stručnjaci ističu da na to imaju utjecaj svjetske klimatske promjene i ozonske rupe koje propuštaju sve više UV zraka na zemlju te promjene u načinu života. Povećan rizik od melanoma imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca, one koje rade na otvorenom te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili pretjerano odlaze u solarij.

Odgovornost za sebe

Madežima treba posvetiti posebnu pozornost jer svaku naglu promjenu u njihovu izgledu bitno je ozbiljno shvatiti - ona može biti znak pojave melanoma.

Iako bez sunca nema ni života i ono je važno zbog kostiju i sinteze vitamina D u našem organizmu, potrebno je prije svega odgovorno ponašanje, a to znači ne izlagati suncu djecu do njihove treće godine, izbjegavati boravak na suncu od 10 do 16 sati te koristiti sredstva za zaštitu stalno, pri svim igrama, sportu ili radu na otvorenom, a ne samo tijekom boravka na plaži.

Nužna edukacija

Podaci su pogubni po pitanju smrtnosti, ali pravodobnim kontrolama kod dermatologa na vrijeme se može uočiti, početi liječiti i u tom slučaju prognoze su dobre. Nažalost, u Hrvatskoj se, unatoč dugogodišnjim brojnim javnozdravstvenim preventivnim aktivnostima, melanom još najčešće otkriva tek u uznapredovaloj fazi, kad su izgledi za izlječenje manji.

- Upravo iz tih razloga već desetu godinu za redom organiziramo javnozdravstvenu akciju “Djeluj sada!” kako bismo educirali građane o važnosti preventivnog ponašanja, s naglaskom na redovite kontrole madeža i odgovorno izlaganje suncu, posebice najmlađih članova obitelji - izjavila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra “Sestre milosrdnice” i voditeljica Referentnog centra za melanom MZRH.

Besplatni pregledi bez uputnice

Javnozdravstvena akcija “Djeluj sada” održat će se u subotu, 27. svibnja, od 10 do 18 sati na Jarunu (Malo jezero) u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora kože “Zdravi pod suncem”, Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra Sestre milosrdnice, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH. U sklopu akcije građani će moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa dermatolozima i onkolozima o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:49